Woonhuissubsidie

Bent u particuliere eigenaar van een rijksmonument met woonfunctie? Dan kunt u elk jaar tussen 1 maart en 30 april subsidie aanvragen voor instandhoudingskosten die u in het afgelopen jaar gemaakt hebt. De woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van het rijksmonument. Let op: de subsidie vraagt u aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
 

Afbeelding
Rijksmonument

Stel uw vraag op de juiste plek

Heeft u vragen over het aanvragen van de woonhuissubsidie? Of wilt u meer weten over wat er precies wel en niet binnen de regeling valt? Neem dan contact op met de Infodesk van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Wilt u meer weten over de laagrentende lening? Neem dan contact op met het Restauratiefonds.

Afbeelding
Onderzoek

Kom ik in aanmerking voor woonhuissubsidie?

Tussen 1 maart en 30 april kunt u als particuliere eigenaren van een rijksmonument met een woonfunctie woonhuissubsidie aanvragen. Ook leden van een Verenigingen van Eigenaren met een rijksmonument en aandeelhouders van een landgoed komen voor de woonhuissubsidie in aanmerking. Kosten die in het afgelopen jaar gemaakt kunt u meenemen in de subsidieaanvraag. Voor werkzaamheden uitgevoerd in het jaar daarvoor kunt u geen subsidieaanvraag meer doen.

Voor wie is woonhuissubsidie bedoeld? 

Voor welke kosten kan ik woonhuissubsidie aanvragen?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een overzicht gemaakt waarin u kunt zien voor welke kosten u wel en voor welke u geen subsidie krijgt. 

Bekijk het overzicht
 

Afbeelding
Monument

Hoeveel subsidie ontvang ik?

 U kunt woonhuissubsidie aanvragen voor de instandhouding van de monumentale onderdelen van uw monument. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn herstel van de fundering, het vervangen van voeg- of metselwerk aan de gevel of monumentale schilderwerkzaamheden. In de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten staan de kosten die u mag meenemen. De woonhuissubsidie bedraagt 38% van deze kosten. 

Afbeelding
Vergunning

Hulp bij uw aanvraag

Wilt u woonhuissubsidie aanvragen? Hier leest u hoe u het aanvragen van subsidie makkelijker maakt.

Subsidie of een laagrentende lening

Hoe kies ik tussen subsidie en een laagrentende lening?

Welke documenten heb ik nodig voor een subsidieaanvraag?

Bekijk de documenten en bereid u voor.

Afbeelding
Financiering

Aanvraagportaal

U dient uw aanvraag digitaal in via het aanvraagportaal. Het portaal komt beschikbaar op 1 maart en kan gebruikt worden tot en met 30 april. Nadat u uw aanvraag hebt ingediend, ontvangt u in een e-mail een bevestiging en een samenvatting. Binnen 13 weken na sluiting van de aanvraagperiode ontvangt u een beschikking op uw aanvraag. 

Afbeelding
Verhalen

Ontvang updates over subsidie

U kunt zich inschrijven voor de nieuwsbrief Woonhuiseigenaren van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze nieuwsbrief verschijnt met regelmaat en geeft updates over de subsidies, maar in de toekomst ook over het verduurzamen van een woning.

Veelgestelde vragen

  • Als ik voor 38% subsidie aanvraag, kan ik dan de rest lenen bij het Restauratiefonds, tegen een laag tarief?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Nee, dat gaat niet. Het is of het één of het ander. Je moet dus een afweging gaan maken. Ik zal een voorbeeld geven. Stel je kosten bedragen een ton. Wanneer je voor een laagrentende lening bij het Restauratiefonds kiest, dan leen je dus een ton tegen zeg 1,2 %. (Dit percentage wisselt steeds, de actuele rentetarieven staan op de website van het Restauratiefonds, red.).  Wanneer je kiest voor de subsidie leen je die ton tegen een marktconform tarief. Na afronding van de werkzaamheden kun je € 38000,00 aflossen op die ton, dat is namelijk het bedrag dat je als subsidie krijgt. Dan houd je nog een lening over van € 62.000,00 waarover je gedurende de looptijd een marktconform tarief betaalt van ongeveer 3 procent meer dan bij een laagrentende lening.’

  • Geeft het Restauratiefonds ook advies aan eigenaren wat het beste is om te doen: een laagrentende lening of een subsidie voor een woonhuis?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Nee, het Restauratiefonds geeft geen advies. Het is aan de eigenaar zelf om de berekening en vervolgens de afweging te maken. Wij gaan ervan uit dat eigenaren vaardig genoeg zijn om het sommetje voor zichzelf te maken. Mocht dat niet lukken, dan is het zaak om de casus voor te leggen aan een adviseur. Dat zijn wij niet. Het Restauratiefonds mag eigenaren alleen informeren, niet adviseren.’

  • Kan ik ook subsidie aanvragen voor de verduurzaming van mijn monument?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Verduurzamingskosten vallen buiten de woonhuissubsidie voor rijksmonumenten. Maar gelukkig is er wel Duurzame Monumenten-Lening

    De duurzame monumentenlening is een hypothecaire lening met gunstige voorwaarden voor eigenaren van rijksmonumenten die hun pand willen verduurzamen.’

  • Stel ik wil een warmtepomp aanschaffen. Kan ik hiervoor een subsidie of lening aanvragen?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Een warmtepomp valt onder de landelijke regeling voor verduurzamingsmaatregelen. Eigenaren kunnen hiervoor subsidie aanvragen via de site van RVO. Het maakt daarbij niet uit of er ook een verduurzamingshypotheek is afgesloten bij het Restauratiefonds.’

    Regeling warmtepomp

  • Tot wanneer is die subsidie nog aan te vragen?

    We bevragen Grietje Hofstede, accountmanager bij het Restauratiefonds en deskundig op het gebied van financieringen.

    ‘Elk jaar tussen 1 maart en 30 april kan er woonhuissubsidie aangevraagd worden. Voor werkzaamheden die in 2022 zijn uitgevoerd, kan in 2023 subsidie worden aangevraagd. Dat geldt ook voor 2024, voor de jaren daarna moet nog worden bekeken of en hoe de subsidieregeling wordt verlengd.’

    Kijk hier voor meer informatie over woonhuissubsidie 

Meer financiële mogelijkheden

Als u een monumentaal pand bezit, krijgt u net als bij een regulier pand, te maken met onderhoudskosten en mogelijk ook met restauratie- en of verduurzamingskosten. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren. Wij onderscheiden hierin leningen - hypotheken en subsidies.

Benieuwd naar ervaringen van anderen?

Of u nu een monumenteigenaar of specialist bent. In Monumenten Community helpt iedereen elkaar met het maken van de juiste keuzes.

Harry Kers

Wilt u meer weten over de financiering van restauratie, onderhoud of verduurzaming van uw monument? Neem dan contact op met Harry Kers, accountmanager Restauratiefonds, regio Utrecht, Gelderland en een aantal Stadsherstelorganisaties.
Harry Kers
Naar boven