Complex Dorpsstraat, Oud Gastel

Inleiding.

Aan de oostzijde van het complex gelegen éénlaags SCHUUR waarschijnlijk uit omstreeks 1774, haaks staande op het bijbehorende herenhuis. De schuur was oorspronkelijk verbonden aan een later verdwenen brouwerij. Het object wordt aan de voor- en rechterzijde omgeven door een erf. Achter sluit een boomgaard aan. Aan de linker zijde bevindt zich ter plekke van de vroegere brouwerij een braakliggend terrein. Er hebben enige wijzigingen plaatsgevonden. De linker ingang aan de voorzijde is voorzien van een later gerealiseerde rolluikpoort. Binnen de achtergevel is de linker ingang deels dichtgemetseld en aldaar voorzien van een later dichtgezette gevelopening. Een identieke moderne gevelopening bevindt zich in het dichtgemetselde rechterdeel van de gevel. De linker zijgevel bestaat uit een voorlopig samengestelde houten wand. Het is de bedoeling dat deze opnieuw opgemetseld wordt.

Omschrijving.

De éénlaags schuur heeft een rechthoekige plattegrond en een schilddak dat aan de voorzijde uitgevoerd is als een zadeldak. Het dak is gedekt met rode oudhollandse pannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en hebben smeedijzeren staafankers. De linker zijgevel, die deels een houten stijlenconstructie vertoont, is provisorisch dichtgezet met houten delen. De voorgevel bevat links twee brede korfboogingangen met 1½-steens korfbogen. Het linker exemplaar is ingevuld met een later gerealiseerde rolluikpoort. Het rechter exemplaar is voorzien van een dubbele opgeklampte poort. De rechter zijgevel heeft twee smalle ingangen met een opgeklampte deur alsmede drie stalvensters met een houten raampje. De linker zijgevel is provisorisch dichtgezet met houten delen en vertoont een aantal forse houten stijlen, waarvan sommige voorzien van telmerken. De achtergevel bevat twee korfboogingangen waarvan het linker exemplaar half dichtgemetseld is. Het rechter deel bevat een opgeklampte deur. Binnen het dichtgemetselde deel bevindt zich een later dichtgezette rechthoekige gevelopening. De tweede ingang bevat een dubbele opgeklampte poort. Uiterst rechts is de gevel deels opnieuw opgemetseld en bevindt zich alhier een moderne dichtgezette gevelopening. Het driebeukige interieur bevat een oude gebintconstructie met gehakte telmerken (trekbalken, ondersteund door stijlen met korbelen). Gordingenkap met forse kapspanten met tussenspantbalken. De spanten zijn door windschoren verbonden met de gordingen. Er zijn per spant telkens drie tussenspantbalken. De balken zijn gekantrecht.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat betekenis heeft vanwege de regionaal zeer bekende familie Mastboom, die deze lokatie sinds de 18de eeuw bewoont en het herenhuis in 1874 liet bouwen. Deze waarde wordt onderstreept door de aanwezigheid van de bij het herenhuis horende schuur alsmede een bijbehorend terrein met voormalige tuinmanswoning, erf en boomgaard. Het heeft architectuurhistorische waarde als nog deels 18de-eeuws bedrijfsgebouw met historische gebint- en kapconstructie, onderdeel vormend van een brouwerijcomplex met herenhuis. Het object heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van de historische bebouwing in de Dorpsstraat te Oud-Gastel en vanwege de beeldbepalende ligging op een terrein dat verder bepaald wordt door een herenhuis, een voormalige tuinmanswoning, een erf en een boomgaard met buxushagen en een monumentale beukenhaag.

521525
Complex Dorpsstraat

Inleiding.

Herenhuiscomplex, binnen de bebouwde kom van Oud-Gastel, gelegen aan de oostzijde van de Dorpsstraat en bestaande uit een HERENHUIS (1), een SCHUUR (2) en een voormalige TUINMANSWONING (3), laatstgenoemd object op het adres Dorpsstraat 42. Het herenhuis werd in 1874 gebouwd voor de familie Mastboom en is uitgevoerd in eclectische stijl. Deze notabele familie speelde een zeer grote rol in Oud-Gastel. Reeds in 1774 had de brouwersfamilie zich vanuit Wouw te Oud-Gastel gevestigd. Ze zou verschillende burgemeesters leveren voor deze plaats. Bij het huis horen een schuur en een voormalige tuinmanswoning die van veel oudere datum zijn. Zij dateren waarschijnlijk uit de periode dat de familie zich te Oud-Gastel vestigde. Aan de schuur was oorspronkelijk een brouwerij verbonden waartegen aan de westzijde de achterbouw van het herenhuis gebouwd werd. Een dichtgemetselde rondboog binnen de achtergevel van de bijbouw herinnert nog aan de toegang tot de later verdwenen brouwerij. De tuinmanswoning was oorspronkelijk een herberg. De diverse gebouwen bevinden zich op een ruim, eigen terrein dat achter de schuur gekenmerkt wordt door een boomgaard met buxushagen alsmede een fraaie beukenhaag. Het terrein was oorspronkelijk vele malen groter. Aan de voorzijde is het terrein bereikbaar via een brede houten poort die ingeklemd is tussen twee dito sierposten.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een goed en in redelijk gave staat bewaard gebleven voorbeeld van een ruim herenhuiscomplex met woning en bijgebouwen respectievelijk uit 1874 en waarschijnlijk het derde kwart van de 18de eeuw alsmede een bijbehorend terrein met erf, boomgaard, buxushagen en monumentale beukenhaag. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering van de diverse onderdelen alsmede het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Dorpsstraat te Oud-Gastel. Het is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een herenhuis, een schuur en een voormalige tuinmanswoning.

Schuur (G) Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 42 4751 AM Oud Gastel BY Ja