Inleiding.

Aan de oostzijde van de Parallelweg Zuid gelegen NEDERLANDSE HERVORMDE BEGRAAFPLAATS, via een toegangslaan verbonden met de openbare weg. Het terrein ligt enigszins verhoogd ten opzichte van de omgeving en is bereikbaar via een dubbel draaihek. Het dateert van omstreeks 1900 maar de oudste grafmonumenten dateren thans uit de jaren '40. De begraafplaats zal in deze periode zijn geruimd, opdat er plaats geschapen werd voor nieuwe graven. Achter op de begraafplaats staat een eenvoudig lijkenhuisje dat eveneens dateert uit de jaren '40.

Omschrijving.

De begraafplaats heeft een hoofdzakelijk langwerpige rechthoekige plattegrond en is in aanleg opgenomen binnen de verkavelingsstructuur van het omringende weidegebied. Het terrein wordt geheel omgeven door een oude beukenhaag en in de lengterichting door een middenpad gescheiden in twee helften. Dit pad wordt aan voor- en achterzijde geaccentueerd door twee forse beuken. Aan weerszijden van het pad bevindt zich één eenvoudige reeks graven, die met de voorzijde gericht zijn naar het middenpad. Er zijn geen monumentale graven aanwezig.

Het terrein is aan de voorzijde toegankelijk via een dubbel draaihek tussen gecementeerde posten. Het smeedijzeren hekwerk is uitgevoerd in uitbundige Jugendstil met zonnestraal-, krul- en zweepslagmotieven. Op het uiteinde van het middenpad bevindt zich een sober éénlaags lijkenhuisje met een zadeldak dat gedekt is met golfplaten. Het gebouwtje is gemetseld in baksteen in halfsteens verband. De gemetselde plint wordt boven afgesloten door een rollaag. Aan de bovenzijde van de gevels bevindt zich een uitkragende rollaag. Topgevels gemetseld in verticaal geplaatste baksteen. Met uitzondering van de voorgevel bevatten de overige gevels elk een klein venstertje met draadglas. De voorgevel is voorzien van een brede ingang met een dubbele kraaldelendeur.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde door de relatie met de Nederlandse Hervormde gemeenschap van Oud-Gastel. Het is voorts van belang als illustratie van de kerkelijke ontwikkelingen die in Oud-Gastel plaatsgevonden hebben. Het object heeft kunsthistorische waarde vanwege het dubbele smeedijzeren toegangshek in Jugendstil. Van belang zijn de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de detaillering, het bijzondere materiaalgebruik alsmede de samenhang tussen de gaaf gebleven hoofdvorm van het hek en de overige onderdelen van de begraafplaats zoals beukenhaag, vier beukenbomen en een lijkenhuisje. Het object heeft ensemblewaarden wegens de situering, een karakteristiek onderdeel vormende van het landelijke gebied buiten de bebouwde kom van Oud-Gastel. In dit opzicht is het typerend voor de tendens om begraafplaatsen buiten de woongemeenschap te situeren. De ligging op een enigszins verhoogd terrein dat omgeven wordt door een haag en bomen accentueert deze betekenis. Het object heeft gaafheids- en herkenbaarheidswaarde, daar het van belang is vanwege de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een begraafplaats met een fraai smeedijzeren toegangshek, een oude beukenhaag met vier dito beukenbomen, een lijkenhuisje (jaren '40) en diverse grafmonumenten (jaren '40).

521553

Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Oud Gastel Parallelweg Zuid Ja
G 222 Oud en Nieuw Gastel