Frederik Matthesstraat 1, Delft

AGNETAPARK genaamde arbeiderskolonie met in kleine blokjes gegroepeerde woningen, elk voorzien van eigen door heggen begrensde tuintjes, en met gemeenschappelijke gebouwen in door Jhr Mr L.P. Zocher ontworpen landschappelijke park-aanleg met op cirkel ellips- en zwanenhalsvormen geent stratenplan en met in oorsprong twee serpentinevormige vijvers, waarvan thans nog de meest centrale resteert, en met een monumentaal ingangshek, in 1884-86 tot stand gekomen op initiatief van de oprichter-directeur van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek, J.C. van Marken - wiens eigen, centraal in het park gesitueerde villa met kantoor naar ontwerp van E. Gugel en in 1929 uitgebreid tot Industrie- en Huishoudschool naar ontwerp van A.H. Wegerif Gzn., in mei 1981 is gesloopt - ten behoeve van de huisvesting van de bij zijn fabriek werkzame arbeiders en hun gezinnen (in oorsprong tachtig woningen omvattende en twee cooperatieve winkels, waarvan er een is afgebroken en een naderhand tot woning is ingericht).

De arbeiderswoningen zijn ontworpen door F.M.L. Kerkhoff in een ten dele op het voorbeeld van de arbeiderskolonie te Mulhouse en ten dele op Engelse cottage-arbeiderswoningen geinspireerde trant, vermengd met eigentijdse, deels op de Renaissance geinspireerde, kenmerken, hetgeen is terug te vinden in respectievelijk de oorspronkelijke groepering van zeven blokken van vier woningen rug-aan-rug onder een kap; in de toepassing van - al dan niet van wolfeinden voorziene - pannen zadeldaken met groot overstek en houten schoren, topmakelaars en gesneden topwerken, en met topgevels en dakkapellen; en van ruitvormige decoraties; in de toepassing van spaarbogen met siermetselwerk boven de vensters en de als toppilasters uitgevoerde hoekschoorstenen; in het overig gebruik van getoogde vensters, met roedenverdeling en soms gekoppeld, gele siersteenbanden en -blokken, cordonlijsten en geprofileerde gootlijst en houten deuren met diagonaalsgewijs geplaatste delen. De meeste van deze woningen bezitten een bouwlaag, met kapverdieping.

De WONINGEN aan de Pasteurstraat zijn telkens in groepen van drie verdeeld onder dwarsgeplaatste zadeldaken met risalerende partijen terzijden, voorzien van topgevels, en met ingang aan elk van beide korte gevels, en een ingang in het midden van de lange straatgevel.

De woningen aan de Frederik Matthesstraat zijn in blokken van verschillende grootte gegroepeerd: een van zes (nrs 1-11), onder samenstel van wolfdaken en ingangen aan de korte zijden en in het midden van de straatgevel vier blokken van vier (13-19, 21-27, 29-35, 37-43), elk met dwarsgeplaatst zadeldak en risalerende middenpartij met haaks zadeldak en alle ingangen in de lange straatgevel; een blok van vier (2-8, waarvan nr 2 in oorsprong een cooperatieve manufactuurwinkel bevatte en thans een gemoderniseerde zijgevel bezit), met ingangen in de brede eindgevels en in het midden van de lange straatgevel tussen de door topgevels bekroonde risalieten; vijf blokken van in oorsprong vier, thans twee, onder een wolfkap samengebrachte, woningen met driehoekige dakkapellen en met de ingang in uitgebouwde zijportalen aan de straatgevels, waarbij de voorheen Zierenstraat genaamde weg thans een voetpad achterom is geworden (nrs 10-12; 14-16; 18-20; 22-24; 26-28).

De WONINGEN aan de Zocherweg zijn aan de zuidzijde gegroepeerd in twee blokjes van twee, elk onder samenstel van mansardekappen en met van onder gespleten schoorstenen tussen de beide daken, en met van acroteria voorziene topgevels, met ingangsdeuren met gietijzeren roostervullingen, voorts platafgedekte aanbouwen terzijde (nrs 1-3, 5-7); aan de noordzijde waren de woningen in oorsprong gegroepeerd in twee blokjes van vier rug-aan-rug onder een wolfkap te weerszijden van het twee bouwlagen hoge middenblok dat in oorsprong vier beneden- en vier bovenwoningen bevatte, en van welke blokjes thans het aantal woningen is gehalveerd (11-13, 23-25, 15-21); de twee eerstgenoemde blokjes zijn gelijk aan die van de even zijde van de Frederik Matthesstraat, het middenblok heeft een dwarsgeplaatst wolfdak en een middenrisaliet onder zadeldak, waarin twee ingangen zijn opgenomen naar de bovenwoningen en met twee onder een lessenaarsdak uitgebouwde ingangsportalen ten behoeve van de benedenwoningen te weerszijde (alle ingangen in oorsprong gespiegeld aan de voormalige Zierenstraat).

Tot het Agnetapark behoren voorts het drukkerijgebouw, in vergelijkbare trant ontworpen door A. Zieren, omstreeks 1890, en later uitgebreid; met verdieping onder afgeplat schilddak, met omlopende kroonlijst, doorbroken door een topgevel; de gevels voorzien van zesruitsschuifvensters met boognissen (Frederik Matthesstraat 30/Zocherweg); alsmede het uit 1892 daterende door B. Schelling Azn. ontworpen ontwikkelings- en ontspanningsgebouw "de Gemeenschap", met twee bouwlagen opgetrokken op een kruisvormige plattegrond onder een samenstel van pannen zadeldaken met groot overstek en houtschoren en met plat afgedekte, van roestkleurige geglazuurde banden en gekoppelde vensters met natuurstenen onderlijsten en boogfriezen (Zocherweg 2/J.C. van Markenweg);

alsook de in 1914 ter plaatse van de oude gebouwde "Tent", met verdieping onder pannen wolfdak met nokruiters op de hoeken, drie ventilatiekappen, en dakkapellen; met tussen de twee ingangsportalen uitgebouwde houten serre aan de lange oostzijde, en door koperen koepel bekroonde ronde traptoren met blauwgeglazuurde, lintvormig voortgezette tegellambrizering in de ZO-hoek; de korte zuidgevel voorzien van een door een lessenaarsdak overhuifd ingangsportiek; alsook het dubbele smeedijzeren toegangshek met de naam van het park, op de kruising van de Frederik Matthesstraat en de Zocherweg.

Complex van gebouwen in landschappelijk aangelegd park, met kenmerkende structuur van slingerend stratenplan en vijver, en bloksgewijze, steeds gevarieerde groepering van gezinswoningen met eigen tuintjes en met gemeenschappelijke gebouwen voor ontwikkeling en ontspanning in voor de tijd typerende stijlen met gebruikmaking van buitenlandse en historische voorbeelden vermengd met eigentijdse motieven, en met sierlijk gesmeed hek, als geheel een zeldzaam voorbeeld van een companytown, gesticht als fabrieksarbeiderskolonie.

Fabrieksarbeiderskolonie met bijbehorende gebouwen, park en hek van algemeen belang wegens bijzondere stedebouwkundige, architectuur- en sociaal-historische waarde.

Als zogenoemd Tweede Park naar ontwerp van J. Gratama in 1925-'27 tot stand gekomen uitbreiding van het Agnetapark, met in oorsprong geopende blokken rondom een rechthoekige vijver gegroepeerde eengezinswoningen in een aan de Amsterdamse School verwante, doch sterk vereenvoudigde trant, de woningen zijn elk voorzien van eigen, door heggen begrensde voortuinen en van in oorsprong gemeenschappelijke, thans verdeelde tuinerve, en zij bevatten een bouwlaag met kapverdieping; zij zijn telkens onder een hoge dwarsgeplaatste, met rode pannen gedekte mansardekap samengebracht met overstek en doorgaande gootlijst, om de hoek omgezet, en voorts aan voor- en achterzijde voorzien van gekoppelde, plat afgedekte dakkapellen met houten beschot en groen/gele ruit-decoratie, op de beganegrond een driezijdig uitgebouwde vensterpartij met roedenverdeling in de afgeschuinde zijden en met witgeverfde kozijnen en okergeel gekleurd raamhout, evenals de overigens donkergroene toegangsdeur; de korte eindgevels bevatten beneden twee vensters met roedenverdeling aan de zijden, bovenaan verbonden door een tandlijst, en in de top twee kleinere vensters met roedenverdeling te weerszijden van een lichtrisalerend middenvak met gele sierstenen.

Tussen de nrs 3 en 5, 27 en 29 van Vijver Noord bevinden zich, eveneens door mansardekappen gemarkeerde poortjes, die worden herhaald tussen de nrs 5 en 7, 37 en 39 aan de Verkadestraat, tussen de blokken aan het Robert Kouwmansplein en tussen de nrs 8 en 10 van de Laan van Altena.

Varianten op bovenbeschreven eengezinswoningen vormen de beneden- en bovenwoningen aan de Wallerstraat 32-46 en aan de Verkadestraat 7-37, die daartoe een tweede bouwlaag bezitten en vier onder een luifel samengebrachte toegangsdeuren, doch overigens geheel in dezelfde trant zijn uitgevoerd, evenals de een bouwlaag hoge winkelhuizen aan Wallerstraat 15 en 17 met etalageruimten.

Sterker op bovenbeschreven woningen varierend is het blok Wallerstraat 10-20, bekroond door een koperen lantaarn met vier wijzerplaten, en met terzijde uitgebouwde, plat afgedekte ingangsportalen naar de bovenwoningen, evenals de bovenverdieping van bosserend metselwerk zijn voorzien; en boven een balcon bevatten; op de benedenverdieping zijn voorts kantoor- en winkelruimten ingericht waarvan de etalageruiten zijn samengebracht onder luifels en voorts zijn voorzien van verdeelde bovenlichten; terzijde twee halfronde afgesloten deuren naar de bovenwoningen, en in het midden dubbele deuren met stoep, en een uitkragende erker op de verdieping; in de top van de zijgevels een kepervormige erker, een risalerende schoorsteenpartij en vensters met driehoekige beëindiging; aan de zijde van het eerste park voorzien van veelhoekige bergplaatsen onder dito pannen dak, met een muur verbonden; voor het overige gelijk aan de andere woningen.

Voorts bevinden zich twee bouwlagen hoge eengezinswoningen aan de Laan van Altena 2-8 en Wallerstraat 1-7, de eerste met erkers bij de hoekwoningen en alle voorzien van geel/groene deuren met knopversiering, en voor het overige verwant met de andere woningen.

Tot deze uitbreiding behoren voorts twee toegangshekken met gemetselde pijlers en lantaarns, op de grens met het eerste park aan de Laan van Altena en de Wallerstraat, waarvan de laatste een gedenksteen bevat van de stichting van het tweede park in 1926.

Complex van arbeiderswoningen met op tuinstadgedachte geinspireerde doch sterk vereenvoudigde aanleg met centrale vijver en in oorsprong geopende blokken met rijwoningen, waarbij soms ter variatie de rooilijnen inzwenken of teruggelegd zijn, van kenmerkende woningbouw-architectuur uit de jaren '20 van deze eeuw waarbij op een stramien op subtiele wijze is gevarieerd, met accent op het metselwerk en het in drie kleuren, wit, okergeel en donkergroen - geschilderd houtwerk, en waarbij als verbindende elementen de langgerekte pannen mansardekappen met overstek en dakkapellen, alsmede luifels zijn toegepast.

Arbeiderswoningbouwcomplex van belang wegens stedebouwkundige, architectuur- en sociaal-historische waarde, als uitbreiding in eigentijdse vorm van het oorspronkelijk Agnetapark.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
46887
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Park Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie
Sport, recreatie, vereniging en horeca Sport en recreatie oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Frederik Matthesstraat 1 2613 ZX Delft Ja
Beyerinckstraat 1 A 2613 ZJ Delft
J.C. van Markenweg 1 2613 AD Delft
Beyerinckstraat 1 2613 ZJ Delft
Verkadestraat 1 2613 ZK Delft
Vijver Noord 1 2613 ZN Delft
Wallerstraat 1 2613 ZR Delft
Pasteurstraat 1 2613 ZW Delft
Zocherweg 1 2613 ZT Delft
Robert Koumansplein 1 2613 ZP Delft
Verkadestraat 2 2613 ZL Delft
Wallerstraat 2 2613 ZS Delft
Vijver Zuid 2 2613 ZM Delft
Zocherweg 2 2613 ZV Delft
Pasteurstraat 2 2613 ZW Delft
Robert Koumansplein 2 2613 ZP Delft
Beyerinckstraat 2 2613 ZJ Delft
Laan van Altena 2 2613 AJ Delft
Frederik Matthesstraat 2 2613 ZZ Delft
Zocherweg 2 A 2613 ZV Delft
Zocherweg 3 2613 ZT Delft
Beyerinckstraat 3 2613 ZJ Delft
Verkadestraat 3 2613 ZK Delft
Vijver Noord 3 2613 ZN Delft
Wallerstraat 3 2613 ZR Delft
Pasteurstraat 3 2613 ZW Delft
Frederik Matthesstraat 3 2613 ZX Delft
Robert Koumansplein 3 2613 ZP Delft
Verkadestraat 4 2613 ZL Delft
Laan van Altena 4 2613 AJ Delft
Wallerstraat 4 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 4 2613 ZZ Delft
Vijver Zuid 4 2613 ZM Delft
Pasteurstraat 4 2613 ZW Delft
Beyerinckstraat 4 2613 ZJ Delft
Robert Koumansplein 4 2613 ZP Delft
Frederik Matthesstraat 5 2613 ZX Delft
Zocherweg 5 2613 ZT Delft
Beyerinckstraat 5 2613 ZJ Delft
Verkadestraat 5 2613 ZK Delft
Wallerstraat 5 2613 ZR Delft
Pasteurstraat 5 2613 ZW Delft
Robert Koumansplein 5 2613 ZP Delft
Vijver Noord 5 2613 ZN Delft
Verkadestraat 6 2613 ZL Delft
Vijver Zuid 6 2613 ZM Delft
Robert Koumansplein 6 2613 ZP Delft
Laan van Altena 6 2613 AJ Delft
Wallerstraat 6 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 6 2613 ZZ Delft
Pasteurstraat 6 2613 ZW Delft
Beyerinckstraat 6 2613 ZJ Delft
Frederik Matthesstraat 7 2613 ZX Delft
Zocherweg 7 2613 ZT Delft
Verkadestraat 7 2613 ZK Delft
Robert Koumansplein 7 2613 ZP Delft
Vijver Noord 7 2613 ZN Delft
Wallerstraat 7 2613 ZR Delft
Beyerinckstraat 7 2613 ZJ Delft
Pasteurstraat 7 2613 ZW Delft
Verkadestraat 8 2613 ZL Delft
Vijver Zuid 8 2613 ZM Delft
Wallerstraat 8 2613 ZS Delft
Pasteurstraat 8 2613 ZW Delft
Robert Koumansplein 8 2613 ZP Delft
Laan van Altena 8 2613 AJ Delft
Frederik Matthesstraat 8 2613 ZZ Delft
Beyerinckstraat 8 2613 ZJ Delft
Frederik Matthesstraat 9 2613 ZX Delft
Verkadestraat 9 2613 ZK Delft
Zocherweg 9 2613 ZT Delft
Robert Koumansplein 9 2613 ZP Delft
Vijver Noord 9 2613 ZN Delft
Wallerstraat 9 2613 ZR Delft
Beyerinckstraat 9 2613 ZJ Delft
Pasteurstraat 9 2613 ZW Delft
Vijver Zuid 10 2613 ZM Delft
Robert Koumansplein 10 2613 ZP Delft
Verkadestraat 10 2613 ZL Delft
Wallerstraat 10 2613 ZS Delft
Laan van Altena 10 2613 AJ Delft
Frederik Matthesstraat 10 2613 ZZ Delft
Pasteurstraat 10 2613 ZW Delft
Beyerinckstraat 10 2613 ZJ Delft
Wallerstraat 11 2613 ZR Delft
Frederik Matthesstraat 11 2613 ZX Delft
J.C. van Markenplein 11 2613 AE Delft
Zocherweg 11 2613 ZT Delft
Robert Koumansplein 11 2613 ZP Delft
Pasteurstraat 11 2613 ZW Delft
Vijver Noord 11 2613 ZN Delft
Verkadestraat 11 2613 ZK Delft
Beyerinckstraat 11 2613 ZJ Delft
Vijver Zuid 12 2613 ZM Delft
Robert Koumansplein 12 2613 ZP Delft
Verkadestraat 12 2613 ZL Delft
Laan van Altena 12 2613 AJ Delft
Frederik Matthesstraat 12 2613 ZZ Delft
Wallerstraat 12 2613 ZS Delft
Beyerinckstraat 12 2613 ZJ Delft
Verkadestraat 13 2613 ZK Delft
Wallerstraat 13 2613 ZR Delft
Vijver Noord 13 2613 ZN Delft
Robert Koumansplein 13 2613 ZP Delft
Zocherweg 13 2613 ZT Delft
Pasteurstraat 13 2613 ZW Delft
Wallerstraat 14 A 2613 ZS Delft
Vijver Zuid 14 2613 ZM Delft
Wallerstraat 14 D 2613 ZS Delft
Wallerstraat 14 C 2613 ZS Delft
Wallerstraat 14 B 2613 ZS Delft
Wallerstraat 14 E 2613 ZS Delft
Robert Koumansplein 14 2613 ZP Delft
Verkadestraat 14 2613 ZL Delft
Pasteurstraat 14 2613 ZW Delft
Laan van Altena 14 2613 AJ Delft
Wallerstraat 14 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 14 2613 ZZ Delft
Verkadestraat 15 2613 ZK Delft
Pasteurstraat 15 2613 ZW Delft
Frederik Matthesstraat 15 2613 ZX Delft
Robert Koumansplein 15 2613 ZP Delft
Wallerstraat 15 2613 ZR Delft
Vijver Noord 15 2613 ZN Delft
Zocherweg 15 2613 ZT Delft
Frederik Matthesstraat 16 2613 ZZ Delft
Wallerstraat 16 B 2613 ZS Delft
Wallerstraat 16 E 2613 ZS Delft
Wallerstraat 16 D 2613 ZS Delft
Wallerstraat 16 A 2613 ZS Delft
Wallerstraat 16 C 2613 ZS Delft
Verkadestraat 16 2613 ZL Delft
Laan van Altena 16 2613 AJ Delft
Wallerstraat 16 2613 ZS Delft
Vijver Zuid 16 2613 ZM Delft
Robert Koumansplein 16 2613 ZP Delft
Verkadestraat 17 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 17 2613 ZX Delft
Robert Koumansplein 17 2613 ZP Delft
Zocherweg 17 2613 ZT Delft
Vijver Noord 17 2613 ZN Delft
Wallerstraat 17 2613 ZR Delft
Vijver Zuid 18 2613 ZM Delft
Verkadestraat 18 2613 ZL Delft
Robert Koumansplein 18 2613 ZP Delft
Laan van Altena 18 2613 AJ Delft
Wallerstraat 18 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 18 2613 ZZ Delft
Verkadestraat 19 2613 ZK Delft
Zocherweg 19 2613 ZT Delft
Vijver Noord 19 2613 ZN Delft
Wallerstraat 19 2613 ZR Delft
Vijver Zuid 20 2613 ZM Delft
Laan van Altena 20 2613 AJ Delft
Wallerstraat 20 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 20 2613 ZZ Delft
Verkadestraat 20 2613 ZL Delft
Wallerstraat 21 2613 ZR Delft
Verkadestraat 21 2613 ZK Delft
Vijver Noord 21 2613 ZN Delft
Zocherweg 21 2613 ZT Delft
Vijver Zuid 22 2613 ZM Delft
Frederik Matthesstraat 22 2613 ZZ Delft
Laan van Altena 22 2613 AJ Delft
Wallerstraat 22 2613 ZS Delft
Verkadestraat 22 2613 ZL Delft
Frederik Matthesstraat 23 2613 ZX Delft
Verkadestraat 23 2613 ZK Delft
Vijver Noord 23 2613 ZN Delft
Zocherweg 23 2613 ZT Delft
Verkadestraat 24 2613 ZL Delft
Laan van Altena 24 2613 AJ Delft
Wallerstraat 24 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 24 2613 ZZ Delft
Vijver Zuid 24 2613 ZM Delft
Zocherweg 25 2613 ZT Delft
Frederik Matthesstraat 25 2613 ZX Delft
Verkadestraat 25 2613 ZK Delft
Vijver Noord 25 2613 ZN Delft
Wallerstraat 25 2613 ZR Delft
Wallerstraat 26 2613 ZS Delft
Verkadestraat 26 2613 ZL Delft
Frederik Matthesstraat 26 2613 ZZ Delft
Vijver Zuid 26 2613 ZM Delft
Laan van Altena 26 2613 AJ Delft
Verkadestraat 27 2613 ZK Delft
Vijver Noord 27 2613 ZN Delft
Wallerstraat 27 2613 ZR Delft
Wallerstraat 28 2613 ZS Delft
Verkadestraat 28 2613 ZL Delft
Frederik Matthesstraat 28 2613 ZZ Delft
Vijver Zuid 28 2613 ZM Delft
Laan van Altena 28 2613 AJ Delft
Vijver Noord 29 2613 ZN Delft
Frederik Matthesstraat 29 2613 ZX Delft
Wallerstraat 29 2613 ZR Delft
Verkadestraat 29 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 30 2613 ZZ Delft
Vijver Zuid 30 2613 ZM Delft
Wallerstraat 30 2613 ZS Delft
Laan van Altena 30 2613 AJ Delft
Verkadestraat 31 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 31 2613 ZX Delft
Wallerstraat 31 2613 ZR Delft
Vijver Noord 31 2613 ZN Delft
Laan van Altena 32 2613 AJ Delft
Wallerstraat 32 2613 ZS Delft
Vijver Zuid 32 2613 ZM Delft
Frederik Matthesstraat 33 2613 ZX Delft
Verkadestraat 33 2613 ZK Delft
Wallerstraat 34 2613 ZS Delft
Verkadestraat 35 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 35 2613 ZX Delft
Wallerstraat 36 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 37 2613 ZX Delft
Verkadestraat 37 2613 ZK Delft
Wallerstraat 38 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 39 2613 ZX Delft
Verkadestraat 39 2613 ZK Delft
Wallerstraat 40 2613 ZS Delft
Frederik Matthesstraat 41 2613 ZX Delft
Verkadestraat 41 2613 ZK Delft
Wallerstraat 42 2613 ZS Delft
Verkadestraat 43 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 43 2613 ZX Delft
Wallerstraat 44 2613 ZS Delft
Verkadestraat 45 2613 ZK Delft
Frederik Matthesstraat 45 2613 ZX Delft
Verkadestraat 47 2613 ZK Delft
Wallerstraat 48 2613 ZS Delft
Verkadestraat 49 2613 ZK Delft
Wallerstraat 50 2613 ZS Delft
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
7754 F 7842 A1 Delft
7754 F 7842 A10 Delft
7754 F 7842 A11 Delft
7754 F 7842 A12 Delft
7754 F 7842 A13 Delft
7754 F 7842 A14 Delft
7754 F 7842 A15 Delft
7754 F 7842 A16 Delft
7754 F 7842 A2 Delft
7754 F 7842 A3 Delft
7754 F 7842 A4 Delft
7754 F 7842 A5 Delft
7754 F 7842 A6 Delft
7754 F 7842 A7 Delft
7754 F 7842 A8 Delft
7754 F 7842 A9 Delft
7765 F 7841 A1 Delft
7765 F 7841 A2 Delft
7765 F 7841 A3 Delft
7765 F 7841 A4 Delft
7765 F 7841 A5 Delft
7765 F 7841 A6 Delft
7818 F 7835 A1 Delft
7818 F 7835 A2 Delft
7818 F 7835 A3 Delft
7818 F 7835 A4 Delft
F 7798 Delft
F 7647 Delft
F 7708 Delft
F 7728 Delft
F 7732 Delft
F 7810 Delft
F 7753 Delft
F 7772 Delft
F 5944 Delft
F 7634 Delft
F 7734 Delft
F 7719 Delft
F 7756 Delft
F 7689 Delft
F 7629 Delft
F 1401 Delft
F 7799 Delft
F 1399 Delft
F 7615 Delft
F 2260 Delft
F 7823 Delft
F 7816 Delft
F 7811 Delft
F 7655 Delft
F 6110 Delft
F 7774 Delft
F 7640 Delft
F 7803 Delft
F 7653 Delft
F 7790 Delft
F 7763 Delft
F 7778 Delft
F 7750 Delft
F 7657 Delft
F 7643 Delft
F 7663 Delft
F 7718 Delft
F 7730 Delft
F 7771 Delft
F 7740 Delft
F 7662 Delft
F 7785 Delft
F 7738 Delft
F 7723 Delft
F 7706 Delft
F 7693 Delft
F 7688 Delft
F 7716 Delft
F 7679 Delft
F 7845 Delft
F 7760 Delft
F 7779 Delft
F 7727 Delft
F 7726 Delft
F 7676 Delft
F 7701 Delft
F 7691 Delft
F 7681 Delft
F 7666 Delft
F 7786 Delft
F 7664 Delft
F 7659 Delft
F 7644 Delft
F 7638 Delft
F 7635 Delft
F 7478 Delft
F 7652 Delft
F 7455 Delft
F 7725 Delft
F 7781 Delft
F 7694 Delft
F 7767 Delft
F 7720 Delft
F 3923 Delft
F 7698 Delft
F 2261 Delft
F 3023 Delft
F 7710 Delft
F 7776 Delft
F 7794 Delft
F 7722 Delft
F 7847 Delft
F 7801 Delft
F 7814 Delft
F 7818 Delft
F 7789 Delft
F 7752 Delft
F 7641 Delft
F 7646 Delft
F 7654 Delft
F 7770 Delft
F 7784 Delft
F 7766 Delft
F 7809 Delft
F 7707 Delft
F 7777 Delft
F 7709 Delft
F 7686 Delft
F 7683 Delft
F 7680 Delft
F 7805 Delft
F 7456 Delft
F 7692 Delft
F 7813 Delft
F 7759 Delft
F 7744 Delft
F 7715 Delft
F 7714 Delft
F 7671 Delft
F 7650 Delft
F 7668 Delft
F 7637 Delft
F 7630 Delft
F 7737 Delft
F 7645 Delft
F 7685 Delft
F 7696 Delft
F 7705 Delft
F 7757 Delft
F 7787 Delft
F 7751 Delft
F 7788 Delft
F 7648 Delft
F 7675 Delft
F 7699 Delft
F 7636 Delft
F 7821 Delft
F 8048 Delft
F 3920 Delft
F 7768 Delft
F 7755 Delft
F 7733 Delft
F 7724 Delft
F 7674 Delft
F 7651 Delft
F 7633 Delft
F 7773 Delft
F 7702 Delft
F 7804 Delft
F 7703 Delft
F 7808 Delft
F 7802 Delft
F 7833 Delft
F 7820 Delft
F 7731 Delft
F 7829 Delft
F 7764 Delft
F 7745 Delft
F 3086 Delft
F 7762 Delft
F 8049 Delft
F 7695 Delft
F 7839 Delft
F 7672 Delft
F 7717 Delft
F 7673 Delft
F 7677 Delft
F 7761 Delft
F 7748 Delft
F 7792 Delft
F 7796 Delft
F 7849 Delft
F 7838 Delft
F 7678 Delft
F 7660 Delft
F 7782 Delft
F 8345 Delft
F 8346 Delft
F 7848 Delft
F 7791 Delft
F 8344 Delft
F 7797 Delft
F 8343 Delft
F 7749 Delft
F 7793 Delft
F 8050 Delft
F 7736 Delft
F 7780 Delft
F 5947 Delft
F 7735 Delft
F 7712 Delft
F 7669 Delft
F 7739 Delft
F 7670 Delft
F 7649 Delft
F 7642 Delft
F 7614 Delft
F 7729 Delft
F 7639 Delft
F 7704 Delft
F 7807 Delft
F 7631 Delft
F 7667 Delft
F 7795 Delft
F 7840 Delft
F 7775 Delft
F 7700 Delft
F 7834 Delft
F 7783 Delft
F 7815 Delft
F 7769 Delft
F 7632 Delft
F 7800 Delft
F 7665 Delft
F 7758 Delft
F 7830 Delft
F 7690 Delft
F 7819 Delft
F 7687 Delft
F 7684 Delft
F 7713 Delft
F 7824 Delft
F 7616 Delft
F 7656 Delft
F 7825 Delft
F 7721 Delft
F 7697 Delft
F 7831 Delft
F 7846 Delft
F 7828 Delft
F 7826 Delft
F 7832 Delft
F 7822 Delft
F 7844 Delft
F 7754 Delft
F 7827 Delft
F 7682 Delft
F 7765 Delft
F 7817 Delft
F 7711 Delft
F 7661 Delft
F 7658 Delft
Naar boven