Ruysdaelstraat 37, Amsterdam

Omschrijving

Als PASTORIE bij de Oud-Katholieke Kerk ter linkerzijde (O) daarvan gebouwd bakstenen woonhuis op een rechthoekige plattegrond, met achterliggende in neo-renaissance-stijl vormgegeven tuin, bestaande uit drie bouwlagen: beganegrond, verdieping en een flauw risalerende kapverdieping onder een combinatie van tent- en zadeldak bedekt met rode pannen.

Twee vensterassen brede risaliet met puntgevel afgedekt met natuursteen waarin diepliggende vensters van gelijk formaat met schuiframen en kruisvormige bovenlichten. Hoekstenen aan weerszijden van de vensters.

Ingangstravee één vensteras breed met rechthoekige entree bereikbaar via een uit drie treden bestaande hardstenen stoep met sierijzeren hek op bakstenen plint. Rechthoekige eikehouten deur met terugliggend paneel waarin rechthoekig venster. Zesruits bovenlicht met glas-in-lood. Op de verdieping een in tweeën verdeeld venster met schuiframen en kruisvormig onderverdeelde bovenlichten. Veranda aan de achterzijde met bovenliggend balcon.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch en typologischbelang alsook van belang als functioneel onderdeel van de Oud-Katholieke Kerk.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
504683
Complexnaam
Oud-Katholieke Kerk
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Op de hoek van de Ruysdaelstraat en Pieter Baststraat in rationalistische trant opgetrokken KERK met bijbehorende PASTORIE en SACRISTIE met 'LEERINGKAMER' (de laatste aan de Pieter Baststraat) uit 1913-1914 naar een ontwerp van J.W.F. Hartkamp in opdracht van C.G. van Riel (voorzitter) en F.H. de Haan (secretaris) namens het Bestuur van de Oude Bisschoppelijke Clerezij. Achter de pastorie ligt een in neo-renaissancistische vorm aangelegde rechthoekige tuin. Aan weerszijden van het neo-romaanse kerkportaal zijn sierijzeren hekken geplaatst. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-ijzerwerken (Systeem Mortier). De aannemer was G. Roelofsen en Zn.

De kerk is een voortzetting van de voormalige statie 'De Ooievaar' aan de Barndesteeg.

Het interieur bestaat deels uit oudere realia afkomstig uit de Barndesteeg en uit de Oud-Katholieke schuilkerk aan de Brouwersgracht en deels uit recentere onderdelen.

Omschrijving

Op een L-vormige plattegrond opgetrokken kerkcomplex karakteristiek voor de tijd van ontstaan vanwege de vormgeving in rationalistische architectuur met neo-romaanse elementen (portaal). De gebouwen zijn van baksteen met rond de vensters natuurstenen aanzet-, hoek- en sluitstenen. Voor de omschrijving van de interieuronderdelen van verschillende aard zie de objectomschrijving bij Ruysdaelstraat 39.

Waardering

Het complex is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege zijn bouwkundige details, onder andere van de toren.

Van zeer groot cultuurhistorisch belang zijn echter vooral de historische onderdelen van het interieur die eens behoorden aan de voormalige statie 'De Ooievaar' aan de Barndesteeg, met name het altaar in Louis XVI-stijl, de preekstoel uit circa 1750 en de communiebank. Van groot belang zijn ook een Maria-beeldje en de beelden van Petrus en Paulus (waar de kerk aan gewijd is) en die van Willibrord en Johannes, afkomstig uit de Oud-Katholieke schuilkerk aan de Brouwersgracht, evenals de recentere doopvont met zinken deksel en een koperen kandelaar.

Historisch is de kerk van belang als voortzetting van een oude statie. Tot slot van belang voor de directe omgeving vanwege de monumentale toren en de ligging op de hoek van de Ruysdaelstraat en de Pieter Baststraat.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ruysdaelstraat 37 1071 XA Amsterdam Zuid Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
U 7381 Amsterdam
Naar boven