Hunzeweg 36, Garnwerd

Omschrijving

BRUGWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR uit 1932-33, opgetrokken in een licht gesinterde rode baksteen in Noors verband op een trasraam van klinkers met rollaagbeëindiging. Het zadeldak is gedekt met een rode Hollandse pan en heeft een gemetselde schoorsteen midden op de nok, een rechthoekige houten goot met overstek, en in het noordelijk dakvlak een dakkapel met tweeruits venster. De entree bevindt zich in de oostgevel en bestaat uit een houten deur met een vierruits deurlicht in een portiek van drie gemetselde, verspringende rollagen. Naast de deur een driezijdige erker met drie ruiten. In de topgevel twee tweeruitsvensters met bovenin de top een klein venster.

De zuidgevel heeft twee samengestelde vensters, evenals de westgevel die een topgevel heeft met dezelfde vensterindeling als die van de oostgevel. Alle vensters hebben een rollaag. De noordgevel heeft een betonnen koekoek voor één keldervenster, afgesloten door een ijzeren rooster.

Aan de noordgevel is een kleine SCHUUR gebouwd onder een plat dak van mastiek en grind. De westzijde heeft een deur met vierruits deurlicht, de noordzijde twee samengestelde vensters en de oostzijde één klein venster.

Waardering

Brugwachterswoning bij ophaalbrug van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de functionele relatie met de andere onderdelen van het complex

- vanwege de hoge mate van gaafheid

- vanwege de ruimtelijk-visuele relatie met café Hammingh

- vanwege de ligging op de dijk

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510791
Complexnaam
Complex Hunzeweg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit een OPHAALBRUG, twee DIJKCOUPURES, een SCHOTBALKHUISJE en een BRUGWACHTERSWONING met aangebouwde SCHUUR. De brug ligt over het Reitdiep en verbindt het dorp Garnwerd met de overkant, de weg naar Winsum via Klein Wetsinge. De brug kwam in de plaats van een pontveer dat sinds 1887 in gebruik was. Voor die tijd zorgde een voetveer voor de overtocht. Beide veren werden geëxploiteerd door de familie Hammingh, die toen een herberg op de dijk bij de brug had. In 1930 werd het verzoek aan de Gedeputeerde Staten het veer door een brug te vervangen, ingewilligd. Tevens zou een brugwachterswoning gebouwd worden en zouden nieuwe coupures aangebracht worden in de oostelijke en westelijke Reitdiepsdijk, omdat de weg verbreed moest worden. Het hele complex is in de jaren 1932-33 door de Provinciale Waterstaat uitgevoerd.

De brugwachterwoning, gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant, ligt op de westelijke Reitdiepsdijk tussen café Hammingh (monumentnummer 15574) en de westelijke dijkcoupure. Een groene haag markeert de begrenzing van de woning, die aan de oostkant via een hoge houten trap bereikbaar is. Op de oostelijke Reitdiepsdijk ligt naast de dijkcoupure een schotbalkhuisje. De brug die zowel aan de oost- als de westzijde via een dijkcoupure toegankelijk is, heeft na 1945 enkele wijzigingen ondergaan. De oorspronkelijke met de hand te bedienen brug is nu elektrisch bestuurbaar en midden op de brug is een bedieningshuisje met trap aangebracht, dat buiten rijksbescherming valt.

Waardering

Complex bestaande uit een ophaalbrug, twee dijkcoupures, een schotbalkhuisje en een brugwachterswoning, van algemeen cultuurhistorisch belang

- als vrij gaaf voorbeeld van een brugcomplex uit het begin van de jaren dertig

- vanwege de functionele samenhang tussen de verschillende onderdelen

- vanwege de zeldzaamheid qua samenstellling van een dergelijk complex

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de ruimtelijk-visuele en historische relatie met café Hammingh dat reeds rijksmonument is

- als onderdeel van de waterbouwkundige werken in het Reitdiep

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Brugwachterswoning(K) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hunzeweg 36 9893 PD Garnwerd Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 932 Ezinge
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1931 1932 vervaardiging
Naar boven