Kerkstraat 6, Heerlen

Inleiding

PASTORIE van de parochie H. Cornelius is gebouwd in 1852 in de stijl van het Traditionalisme en deed oorspronkelijk dienst voor vorige Sint Corneliuskerk uit 1839. deze stond op de plaats van de huidige Corneliuskerk. De pastorie is gelegen naast de R.K.-Kerk van de H. Cornelius op een randheuvel en vormt met de kerk een complex. In 1982 is de pastorie gerestaureerd door arch. Hamers.

Omschrijving

De PASTORIE heeft een U-vormige plattegrond bestaande uit een rechthoekig hoofdvolume in twee bouwlagen en volumes van één bouwlaag en een muur met poort rond een binnenplaats. Alle volumes liggen onder een zadeldak met muldenpannen. De gevels hebben een optrek in baksteen metselwerk in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten deuren en vensters met bovenlicht en roedeverdeling gelegen in hardstenen lijsten onder een rollaag. Verder hardstenen dorpels. De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en bestaat uit drie traveeën. Elke travee bevat een kozijn met luiken uit omstreeks 1990. De centrale entree heeft een deur met bovenlicht. drie natuursteen treden met leuningen. De houten bakgoot ligt op consoles en het zadeldak ligt verzonken.

De RECHTERZIJGEVEL heeft rechts een breed keukenvenster en een houten venster in de tweede bouwlaag. In de topgevel bevinden zich twee halfronde stalen vensters met roedes en S-vormige balkankers. In het volume ven een laag bevinden zich twee houten deuren.

De ACHTERGEVEL VAN HET HOOFDVOLUME heeft rechts een volume van omstreeks 1990 van één laag met glazen overkapping met orginele kozijnen en houten deur, beide afkomstig uit de achtergevel. Rechts bevindt zich een getoogd venster.

De LINKERZIJGEVEL is blind en bevat in de topgevel twee stalen halfronde vensters met roedeverdeling en S-vormige balkankers.

De VOLUMES VAN EEN LAAG bevatten open en gesloten bergruimtes en liggen onder een doorlopend L-vormig zadeldak. Ze zijn toegankelijk vanaf de binnenplaats. In de gevels bevinden zich houten kozijnen en deuren en een roldeur van omstreeks 1990. Eén zijde van de binnenplaats is afgesloten door een muur met een poort met grote dubbele houten deuren. De muur is afgedekt met pannen.

De STRUCTUUR VAN HET INTERIEUR is in redelijk hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De pastorie van de Corneliuskerk bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling door de Rooms Katholieke kerk en als uitdrukking van een maatschappelijke ontwikkeling op geestelijk gebied. Waarbij de pastorie ook dienst heeft gedaan voor een kleinere kerk uit 1839, gelegen op de plaats van de huidige Corneliuskerk. De pastorie is verder van betekenis wegens de situering in Heerlerheide, verbonden met de ontwikkeling en het aanzien van de stad Heerlen. De pastorie ia van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en maakt een essentieel onderdeel uit van het complex Corneliuskerk e.o.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513259
Complexnaam
n.v.t.
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding Het complex Corneliuskerk e.o. is gelegen in het gebied tussen de Kerkstraat en de Heulstraat. Het complex bestaat uit twee onderdelen, namelijk de pastorie. die aanvankelijk dienst deed voor de vorige Sint Corneliuskerk op deze locatie uit 1839 en de Corneliuskerk. De kerk is gebouwd ten behoeve van de bevolkingstoename die de mijnen teweeg brachten in de kolonie Heerlerheide.

Omschrijving De pastorie uit 1852 is gebouwd in tradionalistische stijl en is in 1982 gerestaureerd. De Corneliuskerk. gelegen links naast de pastorie. is gebouwd tussen 1909 en 1918 in Neo-Romaanse stijl naar ontwerp van J. Cuypers en J. Stuyt. de aannemer was J. Ubachs. Na de oorlog is in de kerk een devotiekapel gebouwd en in 1986 zijn een aantal wijzigingen uitgevoerd.

Waardering Het complex Corneliuskerk e.o. bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische ontwikkeling door de mijnbouw en een geestelijke ontwikkeling door de Rooms Katholieke kerk. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de betrokkenheid van de architecten J. Stuyt en J. Cuypers m.n. als voorbeeld uit hun vroege samenwerkingsperiode. Het complex bezit ensemblewaarden door: de bijzondere betekenis van het complex wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de wijk Heerlerheide en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad Heerlen. Het complex is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Pastorie(F) Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kerkstraat 6 6413 EL Heerlen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 4962 Heerlen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1852 1852 vervaardiging
Naar boven