Welgelegen, Schildwolde

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ (1853, Ambachtelijk-traditionele stijl) bestaande uit een DWARSHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde, symmetrische DWARSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een basement met gepleisterde blokmotieven en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen met kap op de nokken; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door T- en H-vensters met houten omlijsting en met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Centraal in de voorgevel (noordwestzijde) bevindt zich de entree met gepleisterde omlijsting bestaande uit twee houten paneeldeuren waarin glas-in-lood met halfrond bovenlicht waarin een gietijzeren leeuw; drie treden hoge hardstenen stoep; links en rechts van de entree de initialen van de opdrachtgevers 'H.S.D. Anno' en `S.J.H. 1853'. Boven de entree een gevelsteen waarin afgebeeld twee jongens met haas en panter en wijnranken. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten en twee zaadvensters.

Aan de noordoostzijde twee H-vensters, twee zaadvensters en twee twee-delige keldervensters met diefijzer.

Aan de achtergevel (zuidoostzijde) is de hals aangebouwd.

Aan de zuidwestzijde een T- en twee H-vensters en twee zaadvensters.

De HALS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele golfplaten; houten kroonlijst.

Aan de noordoostzijde een H-venster, aan de voorzijde van de krimp een zesruits venster onder rollaag en aan de zijkant een niet-origineel zes-delig venster en niet-originele dakkapel.

Aan de achtergevel (zuidoostzijde) is de schuur aangebouwd.

Aan de zuidwestzijde aan de voorzijde van de krimp een H-venster en aan de zijkant een niet-origineel zes-delig venster, een niet-originele deur met getoogd bovenlicht onder rollaag en een niet-originele dakkapel.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rode Hollandse pannen; niet-originele goot.

Aan de noordoostzijde aan de voorzijde een staand venster en aan de zijkant een opgeklampte houten deur, tien halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling en een niet-originele deur, alle onder rollaag.

In de achtergevel (zuidoostzijde) getoogde houten staldeuren, twee getoogde achtruits vensters, vier niet-originele vensters en vijf halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

Aan de voorzijde van de zuidwestzijde een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en aan de zijkant vier halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

De BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rode Friese golfpannen. In de voorgevel (zuidoostzijde) een vierruits vensters en twee openslaande staldeuren. Aan de zuidwestzijde een houten deur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de luiken, de marmeren schouw in de woonkamer, het houten tongewelf in de hal.

Waardering

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur van architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1853 in de provincie Groningen

- vanwege de typerende vormgeving en bijzondere detaillering van het voorhuis

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging aan het hoofdlint van Schildwolde

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513595
Complexnaam
Welgelegen
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en KAPSCHUUR gebouwd in 1853 in opdracht van Hooite Siemens Dallinga en Scheltje Jacobs Hijlkema. De boerderij, genaamd `Welgelegen' (niet-origineel), is gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele stijl met enkele opvallende rijke details. In de jaren negentig werd het voorhuis gerenoveerd en werd de hoofdschuur verbouwd tot manege (ijzeren spanten).

Het boerderijcomplex is gelegen op een langgerekt rechthoekig perceel, aan de noordoostzijde afgesloten door een sloot en boombeplanting. Aan deze zijde ligt tevens de oprit. Aan de voorzijde ligt een grote tuin en aan de rechterzijde van de hoofdschuur een boomgaard. De kapschuur is gelegen aan de achterzijde van de boerderij.

Waardering

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur en kapschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele samenstelling van het complex, bestaande uit een dwarshuisboerderij, een bijschuur en een kapschuur

- vanwege de bijzondere vormgeving en detaillering van het voorhuis

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex

- vanwege de fraaie en beeldbepalende ligging aan het hoofdlint van Schildwolde

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoofdweg 217 9626 AE Schildwolde Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
S 1866 Slochteren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1853 1853 vervaardiging
Naar boven