Waterleidingweg 4, Onnen

Omschrijving

DIENSTWONING, oorspronkelijk voor de eerste machinist, gebouwd in een aan de Delftse School verwante stijl in 1934. De woning is opgetrokken in een rode baksteen met een trasraam en een fries van gesinterde klinkers. Het zadeldak tussen twee uitkragende topgevels met decoratieve rollaag van gesinterde baksteen, is gedekt met een grijze Gotische pan en is voorzien van een goot op klossen en twee gemetselde schoorstenen. De vensters zijn staand, met rollaag van gesinterde steen aan boven- en onderzijde. In de voorgevel (oost) de hoofdentree, bestaande uit een rondboogvormige gelakte deur met kijkgat onder een driezijdig afgesloten bovenlicht met blank glas-in-lood en rollaag, en een halfrond gemetselde stoep. Rechts van de entree een keldervenster, een klein dubbel en een klein enkel venster en links van de entree één venster; boven de entree in het dakvlak een platte houten dakkapel met dubbel venster. De zuidgevel heeft een breder venster tussen twee smallere vensters, waartussen deels doorgetrokken trasraamklinkers; in de topgevel een venster met decoratieve rollaag aan de onderzijde, tussen twee kortere vensters. De westgevel heeft een enkel venster, een breder venster tussen twee smallere vensters en een dubbel venster; in het dakvlak een platte dakkapel met drie ramen. De noordgevel heeft één venster; in de topgevel een smaller venster tussen twee bredere vensters.

Een platte, lage hals (niet origineel) verbindt het huis met een kleine dwarsgeplaatste SCHUUR. De schuur heeft met hout beschoten gevels op een trasraam van gesinterde klinkers. Het zadeldak is gedekt met een grijze Gotische pan. Alleen in de noordgevel een liggend drieruits venster.

Het INTERIEUR valt wegens te veel wijzigingen buiten de bescherming.

Waardering

Dienstwoning van eerste machinist van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een dienstwoning uit 1934 bij een pompstation

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving verwant aan de Delftse School

- vanwege de gaafheid van het exterieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met het pompgebouw en de andere dienstwoning

- vanwege de beeldbepalende ligging op het terrein, bij het open polderlandschap

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
513825
Complexnaam
Pompstation
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1930 werd de N.V. Waterleidingmaatschappij voor de Provincie Groningen (WAPROG) opgericht. In 1932 werd besloten dat het pompstation bij Onnen zou komen te liggen, een van de weinige plekken waar goed grondwater voorradig was. Het complex werd gebouwd in de Onnerpolder en bestond in eerste instantie uit een POMPGEBOUW, twee DIENSTWONINGEN (voor de 1ste en 2de machinist), een filtergebouw en een garage met magazijn. Als architect werd aangetrokken A.R. Wittop Koning. De WAPROG leverde het technische ontwerp en hield toezicht over de bouw. In 1934 werd het complex opgeleverd. Toen in 1939 een tweede filtergebouw nodig bleek, werd vanwege de oorlogsdreiging besloten het gebouw verdekt op te stellen op ruime afstand van de andere gebouwen. Om het gebouw zo laag mogelijk te houden werden voor- en nafilters niet boven maar naast elkaar geplaatst, en deels onder de grond gebouwd. Het platte dak werd afgedekt met een dikke laag aarde. In 1943 werd het FILTERGEBOUW in gebruik genomen. Aannemer bij de bouw was de firma J. Bos & Zn. uit Warffum en de machine-installatie werd geleverd door de machinefabriek Gebr. Stork & Co N.V. uit Hengelo, in samenwerking met de HEEMAF die het elektrische gedeelte voor haar rekening nam.

Na de oorlog werd het eerste filtergebouw afgebroken. Ervoor in de plaats kwamen later twee nieuwe filtergebouwen (in 1967 en 1978) die buiten de bescherming van rijkswege vallen. Het pompgebouw is in 1950 en 1961 in dezelfde stijl uitgebreid: de achterzijden van zowel hoofdgebouw als zijvleugels werden verlengd en er werden dwarsverbindingen gebouwd. Sindsdien is er nauwelijks meer iets gewijzigd aan de buitenkant. Wel zijn er binnen een aantal wijzigingen doorgevoerd, zoals het op één niveau brengen van de pompenkamer en het grotendeels vervangen van de machines. De garage met magazijn is in 1964 en 1973 dermate verbouwd dat het pand buiten de bescherming valt.

Het complex is erg mooi gelegen in het open veld van de polder. De verzorgde aanleg bij het complex met gazons en vijver, toentertijd aangelegd door de Nederlandsche Heidemaatschappij is deels gewijzigd. De beide dienstwoningen hebben een tuin die door een beukenhaag wordt omsloten. Bij het pompgebouw, recht voor de hoofdentree, werd een NAP maat geplaatst. De maat heeft de vorm van een GEDENKTEKEN op een vierkante, met klinkers bestrate ondergrond en bestaat uit een betonnen basis waarop natuurstenen sokkel met schacht van metselwerk, waaraan een natuurstenen plaatje met 1.25 NAP,en een natuurstenen afdekplaat. Een lange weg door de polder leidt vanaf het Zuidveld naar het terrein dat via een dubbel ijzeren buishek met het WAPROG-logo, bevestigd tussen twee gemetselde pijlers met natuurstenen afdekplaat, te betreden is.

Waardering

Complex bestaande uit een pompgebouw met gedenkteken en twee dienstwoningen uit 1934, en een filtergebouw uit 1943 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pompgebouw met dienstwoningen uit 1934 in een aan de Delftse School verwante stijl en een filtergebouw uit 1943

- vanwege de opvallende vormgeving van de samenstellende onderdelen

- vanwege de bijzondere inrichting van het complexterrrein

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de verschillende onderdelen

- vanwege de zeer mooie ligging in de Onnerpolder

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Waterleidingweg 4 9755 TN Onnen Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 304 Haren
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1934 vervaardiging
Naar boven