Wijk 2 4, Urk

Inleiding

Een waarschijnlijk in het midden van de negentiende eeuw gebouwd WOONHUIS, van het type visserswoning. Het in een streekeigen, ambachteljk-traditionele bouwtrant gebouwde vissershuisje is in de jaren negentig gerestaureerd en ingericht als voorbeeld van een Urker visserswoning van omstreeks 1930. Het huisje is sindsdien door middel van een tussenlid verbonden met het museum (Wijk 2 1;2;3) en maakt er tevens deel van uit.

Omschrijving

Het vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond, in rode en gepleisterde baksteen opgetrokken, deels onderkelderde pand staat onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak met gemetselde schoorsteen op de nok. De plinten zijn zwart geschilderd en de meeste, rechtgesloten gevelopeningen staan onder een rollaag. De kopgevels zijn eenvoudige puntgevels. De houten dakgoten rusten op schoorklampen. De naar het noorden gerichte kopgevel bevat een uit een boven- en een onderdeur samengestelde, opgeklampte deur, een omtimmerde hemelwaterafvoer rechts van de deur en er links van twee vensters met kruisraam, die het oorspronkelijke venster met roedenverdeling en luik hebben vervangen. De geveltop is beschoten en voorzien van een luik en een kruisraam. De gevel wordt bekroond door een makelaar.

Tegen de rechter zijgevel staat het "fort", een voor de Urker vissershuisjes kenmerkende uitbouw met rookafvoer, waarin een kleine kookgelegenheid was ondergebracht. De gevel bevat tevens een klein venster met kruisraam. Het vissershuisje is aan deze zijde voorzien van een tussenlid, dat het huisje verbindt met het museum. Links tegen de gevel staat het privaat ("huussien"), een wit geschilderde, gepleisterde uitbouw met deur onder lessenaardak.

De blinde linker (oostelijke) zijgevel is voorzien van een wit geschilderde pleisterlaag met schijnvoegen. De naar het zuiden gerichte kopgevel heeft eveneens een pleisterlaag met schijnvoegen. De gevel bevat een deur met bovenlicht en twee vensters met T-ramen. De beschoten geveltop is voorzien van een luik, een venster met tweedelig raam en een makelaar. Rechts tegen de gevel staat een lage uitbouw van wit geschilderde, gepleisterde baksteen met deksel, die diende als kolenopslag.

Waardering

De Urker visserswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedenbouwkundige waarde.

- Het huisje heeft cultuurhistorische waarde omdat het een bijzondere uitdrukking is van de sociaal-economische geschiedenis van Urk en een goede representant is van een woningtype.

- Het huisje heeft architectuurhistorische waarde als één van de weinige bewaard gebleven, in traditionele Urker stijl opgetrokken huisjes, die bepalend waren voor het straatbeeld van Urk in de negentiende en vroege twintigste eeuw.

- Het huisje heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een belangrijk onderdeel van een gesloten gevelwand.

- Het huisje is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
515911
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Wijk 2 4 8321 EP Urk Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 5882 Urk
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1850 1850 bouwjaar is ruwe schatting vervaardiging
Naar boven