Faurestraat 41, Bergen op Zoom

Inleiding.

Het HERENHUIS werd gebouwd in 1933 in Expressionistische stijl in opdracht van C. Francken. Het hoekpand bevindt zich in het noordelijke singelgebied.

Omschrijving.

Het twee- tot drielaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond en een geknikt samengesteld schilddak met zwarte Romaanse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met plint en deuromlijsting van een paars-bruine kleur, daarboven heldergeel. De hoofdmassa van de voorgevel aan de Faurestraat bestaat uit drie gedeelten met verschillend geaccentueerde daklijnen en vloeiend uitgewerkte hoekoplossingen. Links hiervan aan de Faurestraat wordt de tuin afgeschermd door een baksteen muur en een eenlaagse uitbouw onder plat dak met een bandvenster dat de hoek omgaat. Het tweelaagse linkergedeelte heeft een eigen schilddak, met op de begane grond een vierruits raam en vlak onder de uitkragende gootlijst een zesruits glas-in-loodvenster, onderverdeeld door drie sierbanden die de hoek omgaan. Aan de andere zijde nog drie glas-in-loodraampjes boven elkaar; de gootlijst eindigt tegen een forse aldaar gemetselde schoorsteen. Het middengedelte is het grootste en het asymmetrische metselwerk met uitkragend siermetselwerk doorbreekt de gootlijsten aan weerskanten. Links een klein tweelichts raam, rechts een geverniste rondboogpaneeldeur in een ondiep portiek. De deur heeft een spitsboogvormig gemetselde omlijsting. Op de etage een reeks van zeven ramen van staand formaat, die zijn voorzien van loodstrippen zoals de overige vensters. In het hoge schilddak is een tweelichts dakkapel onder plat dak geplaatst. Het rechtergedeelte van de voorgevel springt iets terug. Op de begane grond drie vensters, de hoek omgaand. Hierboven een uitkragend halfrond balkon en ijzeren balustrade. Boven de balkondeur een betonnen sierluifel. Om de hoek een klein raam. Boven de hoekluifel direct het dak, hoger dan het linkerdeel van de voorgevel. De gevel aan de zijde van de Van Overstratenlaan heeft naast het hierboven genoemde balkondeel een rechthoekige erker met uitkragende lijst en terugspringend bovenlicht. Hierboven een schijnbalkon met driedelig raam. Tenslotte een forse borstwering met een driedelig raam onder plat dak als dakkapel. De gevel wordt visueel afgesloten van het aangrenzende buurpand door een hoge asymmetrische schoorsteen met sierblokjes.

Waardering.

Het herenhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ruintelijke en sociaal-economische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en het bijzondere materiaalgebruik. Het pand is een essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Het gebouw is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517122
Provincie
Gemeente

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Faurestraat 41 4611 DG Bergen op Zoom Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 3101 Bergen op Zoom
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1933 1933 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Francken, C. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven