Nieuwstraat 27, Breda

Inleiding

Aan de westelijke zijde van de Nieuwstraat staat, ten noorden van het oude Claraklooster, het voormalige KLOOSTER van de zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen uit Roosendaal. Het klooster is gebouwd in 1904-'05 naar een toen reeds acht jaar oud ontwerp van de Bredase architect J. Lijdsman.

Het gebouw heeft de tand des tijds zonder ingrijpende wijzigingen doorstaan. Oorspronkelijk had het een doorgang naar het Claraklooster. Tegen de achterzijde is waarschijnlijk enkele jaren na de bouw een drielaagse uitbouw gerealiseerd. De tegen de noordelijke gevel staande houten uitbouw, waarschijnlijk daterend uit 1905, is sterk gewijzigd.

Omschrijving

Het gebouw heeft een langgerekte, globaal rechthoekige plattegrond met een uitbouw tegen de achtergevel, telt twee bouwlagen plus een kapverdieping en wordt gedekt door een zadeldak met kruispannen.

De gevels zijn gemetseld in baksteen, voorzien van een hardstenen plint en dorpellijsten en worden verlevendigd door strengpersstenen strekken en banden. Tegen de gevels smeedijzeren sierankers.

De langgerekte straatgevel telt dertien vensterassen, waarvan de vierde, alsmede de negende van links halfsteens risaleren, bekroond worden door een topgevel en voorzien zijn van deuren: respectievelijk een vleugelpaneeldeur met rondboogvormig bovenlicht en een paneeldeur met smeedijzeren deurrooster, voorzien van stijlcitaten uit de Art Nouveau. In het bovenlicht zijn geometrisch geornamenteerde glas-in-lood panelen geplaatst. In de risaliet van de vierde vensteras op de etage een samengesteld venster. De topgevel heeft hardstenen pylonen en wordt bekroond door een smeedijzeren pinakel

Op de begane grond, alsmede op de verdieping zijn achtruits schuifvensters toegepast. De zuidelijke zijgevel telt slechts twee vensterassen, met vensters als in de straatgevel. De noordelijke zijgevel is grotendeels blind. Op de begane grond staat een houten eenlaagse aanbouw, voorzien van houten rolluiken en samengestelde vensters.

Het interieur heeft nog grotendeels de oorspronkelijke indeling en is voorzien van eenvoudige stucplafonds, lambrizeringen met witte en zwarte geglazuurde tegels en polychrome tegelvloeren. Tegen de achtergevel, tussen het kloosterhuis en de bijbehorende kapel, staat een drielaagse aanbouw, voorzien van een plat dak.

Waardering

Het klooster is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de ontwikkeling van de zorg voor onderwijs door katholieke congregaties; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een stedelijk congregatieklooster. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is als voorbeeld van een sobere neogotiek van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het vertegenwoordigt het oeuvre van de architect; het is van belang wegens de ornamentiek. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518932
Complexnaam
Kloostercomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Ingeklemd tussen de Nieuwstraat en de Markendaalseweg ligt het voormalige KLOOSTERHUIS (1) met KLOOSTERKAPEL (2) van de zusters Franciscanessen Penitenten Recollectinen uit Roosendaal, beter bekend als de Liefdezusters. Het complex dateert uit 1904-'05 en is gebouwd naar een ontwerp uit 1896 van J. Lijdsman.

Het complex maakte deel uit van een groter geheel: ook de panden Nieuwstraat 21-23 (voormalig Claraklooster), alsmede de in 1985 geamoveerde, eveneens naar een ontwerp van de Bredase architect J. Lijdsman gebouwde schoolgebouwen aan de overzijde van de Nieuwstraat, behoorden tot het klooster. Omdat door de kloostergemeenschap voorrang werd gegeven aan de bouw van de school, is het eigenlijke kloosterhuis met de bijbehorende kapel pas in 1904-'05 gerealiseerd. Het interieur van de kloostergebouwen, maar voornamelijk dat van de kapel, is in de jaren zestig versoberd.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als uitdrukking van de ontwikkeling van de zorg voor onderwijs door katholieke congregaties; het is van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een stedelijk congregatieklooster. Het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is als voorbeeld van een sobere neogotiek van belang voor de geschiedenis van de architectuur; het vertegenwoordigt het oeuvre van de architect; het is van belang wegens de ornamentiek. Ensemblewaarden: het heeft bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontmanteling en de daaropvolgende uitleg van de stad. Gaafheid/herkenbaarheid: het complex is van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Klooster Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Nieuwstraat 27 4811 WX Breda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 9562 Breda
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1904 1905 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Lijdsman, J. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven