Gesticht Pius, Breda

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijde grenzend aan het voorplein van de R.K. kerk, het voormalige GESTICHT Pius, bestaande uit een hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen. Het pand heeft in de loop der tijden voor wat het exterieur betreft nauwelijks veranderingen ondergaan.

Omschrijving

Het blokvormige pand heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een schilddak met verbeterde Hollandse pannen.

De gevels zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van spaarvelden, een hardstenen plint en dito dorpels en dorpellijsten.

De straatgevel telt zeven vensterassen, wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst met gestuct fries en heeft een in plattegrond getrapte opzet, doordat de middelste vensteras van de drie vensterassen brede middenrisaliet een halve steen extra uitspringt. Deze centrale vensteras wordt bovendien bekroond door een getrapt opgebouwde topgevel met consoles en rondlicht. Eronder is op de eerste etage een beeldnis met een gepolychromeerd beeld van de H. Franciscus aangebracht, dat, evenals de twee flankerende, rondboogvormig omlijste zesruits openslaande vensters, gestuct omlijst is. Op de begane grond van de risaliet is in de buitenste vensterassen elk een paneeldeur met halfrond bovenlicht aangebracht, net zoals het zich daartussen bevindende achtruits venster eveneens rondboogvormig omlijst met stucwerk. De buitenste vier vensterassen hebben op de begane grond en verdieping alle een achtruits, resp. zesruits licht getoogd schuifvenster.

De noordelijke zijgevel is vrijwel geheel blind, op een zesruits schuifvenster op de etage in de middelste van de drie rondboogvormig beëindigde blindnissen na. De nissen zijn in de kop voorzien van een bakstenen vorktracering.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519128
Complexnaam
PIUS gesticht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, naast de R.K. kerk van Ginneken, het voormalige GESTICHT 'Pius', thans Huize St. Frans geheten. Het complex bestaat uit het voorhuis (1), daterend uit 1871, en een aan de oostelijke zijde aangebouwde kapel (2), die omstreeks 1900 tegen de achtergevel is gebouwd. Deze is voorzien van een schip met aangrenzend koor, en aan de westelijke zijde een tribune. Het geheel is opgetrokken in een mengeling van Neo-Barok en Neo-Klassicisme.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de klosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere mengeling van Neo-Klassicistische en Neo-Barokke motieven; het complex heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het complex is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Psychiatrische inrichting Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ginnekenweg 335 4835 ND Breda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 9419 Ginneken
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1871 1871 vervaardiging
Naar boven