Gesticht Pius, Breda

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel staat aan twee zijden geheel vrij; aan de zuidelijke zijde grenst zij aan de binnenplaats van het gesticht; aan de noordelijke zijde aan het voorplein van de R.K. kerk van Ginneken, terwijl tegen de oostelijke zijde een lagere aanbouw met poort staat.

Omschrijving

De eenbeukige kapel heeft een eenvoudige, rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met kruispannen.

De gevels zijn gemetseld in baksteen en vrijwel niet geornamenteerd. In de noordelijke gevel van het schip zijn rondboogvormige vensters aangebracht, voorzien van glas-in-lood vulling. Aan de linkerzijde van deze gevel is een opgeklampte toegangsdeur, gevat in een halfsteens uitspringende omlijsting met puntgevel. Onder de rondboogvormige vensters bevindt zich een tweetal tripletten.

Inwendig bevindt zich een tribune.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de kloosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens de bijzondere mengeling van Neo-Classicistische en Neo-Barokke motieven; het object heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het object is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
519129
Complexnaam
PIUS gesticht
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, naast de R.K. kerk van Ginneken, het voormalige GESTICHT 'Pius', thans Huize St. Frans geheten. Het complex bestaat uit het voorhuis (1), daterend uit 1871, en een aan de oostelijke zijde aangebouwde kapel (2), die omstreeks 1900 tegen de achtergevel is gebouwd. Deze is voorzien van een schip met aangrenzend koor, en aan de westelijke zijde een tribune. Het geheel is opgetrokken in een mengeling van Neo-Barok en Neo-Klassicisme.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de klosterstichtingen in de tweede helft van de negentiende eeuw; het heeft typologische betekenis als voorbeeld van een klein herenhuisachtig congregatieklooster; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere mengeling van Neo-Klassicistische en Neo-Barokke motieven; het complex heeft ensemblewaarden: het is van bijzondere betekenis wegens de situering nabij de kerk, verbonden met de ontwikkeling van het dorp; zeldzaamheid: het complex is van belang als zeldzaam en laat voorbeeld van het gebruik van neobarokke motieven aan een kloostergebouw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie
Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Ginnekenweg 335 4835 ND Breda Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 9419 Ginneken
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1900 1900 vervaardiging
Naar boven