Voorstraat 2, Echteld

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIS.

Ten oosten van het kasteel, aan het voorplein ligt een bakstenen gebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met grijze pannen. Op de noordoost hoek staat een vierkante toren onder een licht uitzwenkend tentdak met leien, bekroond door een helmdakje met windvaan op vier vierkante palen. Het bouwhuis met toren kan uit de 16de eeuw dateren, maar is in de 18de, 19de en 20ste eeuw gewijzigd, getuige de verschillende formaten rode baksteen en de onregelmatige vensterverdeling. Aan de noordoostkant ziet men in het torenlichaam dichtgezette sporen van een poort. In de noordoostgevel van het bouwhuis (dichtgezette) oculi en rondboogensters. In de 19de eeuw is deze gevel, getuige de vlechtingen halverwege, verhoogd. De oostkant van de toren heeft een luik met invlieggaten voor duiven. Op de begane grond een rondboogtoegang. De lange zuidoostgevel heeft aan de rechterkant een aantal deels gedichte venstertjes, aan de linkerzijde een deur met gekoppeld venster en drie roedevensters, waarvan de middelste met bordes. In de zuidwestgevel twee roedevensters en drie oculi, alsmede sporen van dichtgezette vensters.

Waardering

BOUWHUIS, behorend tot de historische buitejplaats Wijenburg van algemeen belang

- wegens de ouderdom

- wegens het type

- wegens de robuuste architectuur

- als wezenlijk cultuurhistorisch en functioneel onderdeel van het complex

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520108
Complexnaam
Wijenburg
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS WIJENBURG

Omschrijving complex:

De historische buitenplaats Wijenburg ligt aan de oostkant van het dorpje Echteld, tegenover de kerk. De plaats bestaat uit een kasteel op een aan drie zijden omgracht terrein - aan de zijde van het voorplein is de gracht in de 19de eeuw gedempt - en een zeer bescheiden -zowel qua oppervlak als ontwerp - parkje in landschappelijke stijl waarin het bouwhuis en de (voormalige) moestuin zijn gesitueerd. De historische buitenplaats Wijenburg bestaat uit de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3) en BRUG (4).

De vroegste vermelding van 'Echtelde' dateert van 1178; sprake van een versterkt huis is er in 1271 toen een jonkvrouwe van Echteld huwde met Jordaen van Wijhe en daardoor Echteld in de familie inbracht. Tot 1751 zou Echteld in bezit van de Van Wijhe's blijven. Het slot 'Wijenburg' werd omstreeks 1482 belegerd en ingenomen door aartshertog Maximiliaan van Bourgondië. De heer van Echteld, Otto van Wijhe kon zich in 1492 vrijkopen. Bij die gelegenheid werd het goed omschreven als 'huys met den voorgeborcht, bongert ende cingelgrave'. In 1751 vererfde het goed naar het geslacht Van Wassenaer, van wie het in 1817 overging naar het geslacht Van Balveren. Zij hebben het huis tot 1928 bewoond. In 1928 kocht mr. B.F. baron van Verschuer de Wijenburg - zijn moeder was een Van Balveren - . Door oorlogshandelingen is het huis sterk vervallen geraakt. In 1956 is het aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen overgedragen. De Stichting heeft het huis tussen 1957 en 1966 laten restaureren. Thans is er een restaurant in gevestigd.

Het kasteel is thans aan drie zijden door een brede gracht omgeven. Ten tijde van de kadastrale minuut, ca 1830 was de gracht nog rondom gesloten. Een tweede omgrachting omkaderde een trapeziumvormig terrein waarbinnen het voorplein en de beide bouwhuizen lagen. Omstreeks 1830 blijkt die buitenomgrachting te zijn gedempt aan de oostkant. Deze situatie zou niet wezenlijk veranderen. In de 18de en 19de eeuw stonden op het voorplein twee bouwhuizen. Alleen het oostelijke bouwhuis bestaat nog. Omstreeks 1850 (TMK) blijkt het grachtdeel voor de ingang van het kasteel door een dam te zijn vervangen. Een landschappelijk aanleg aan de noord en oostkant van het kasteel is voor het eerst te zien op de topografische kaart van 1887. Dit parkje ligt evenals het bouwhuis op het terrein tussen de brede kasteelgracht en de slechts ten dele nog bestaande, smalle buitengracht. Het parkdeel ten zuidoosten van het kasteel is in de jaren 60 van de 20ste eeuw geheel opnieuw ingeplant; verder is er nog enig oud opgaand hout. Via de oprijlaan die langs de noordwest arm van de buitengracht loopt, komt men via een haakse hoek over de bakstenen brug op het nieuw ingerichte voorplein. Aan de oostzijde ervan ligt het bouwhuis. Het noordoostelijke terreindeel, vroeger de moestuin, is ingeplant met een productieboomgaard.

Het complex wordt aan de westzijde begrensd door de dorpsbebouwing en voor de rest door productieboomgaarden van het eigen landgoed. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering. De historische buitenplaats Wijenburg is van algemeen cultuurhistorisch belang

- wegens de grote mate van gaafheid van de hoofdstructuur en de duidelijke twee-éénheid van kasteel met dorp (met name de kerk), zowel in cultuurhistorisch als landschappelijk-visueel opzicht;

- het kasteel is een goed voorbeeld van een klein versterkt huis.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Voorstraat 2 4054 MX Echteld BY Ja
Voorstraat 4 4054 MX Echteld BY
Voorstraat 6 4054 MX Echteld BY
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 891 Echteld
Naar boven