Generaal Snijderskazerne, Nijmegen

2. HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE Omschrijving

De kazerne heeft een U-vormig grondplan met de binnenhof aan de achterzijde. Hier is tegen de achtergevel een manege met paardestallen gebouwd. De voorgevel van de kazerne is ca. 130 m. lang en heeft een hoger middendeel van drie bouwlagen en zijvleugels met hoekpaviljoens van twee bouwlagen. Middendeel en hoekpaviljoens zijn voorzien van middenrisalieten met trapgevels, waarbij de trapgevels van de middendeel wordt bekroond door een gebeeldhouwde leeuw. De voorbouw heeft een hoge zolderverdieping met plat dak en omlopende dakschilden die bij een renovatie zijn voorzien van betonpannen. Iedere zijvleugel heeft drie gemetselde dakkapellen. De dakkapellen hebben een trapgevel met overhoekse pinakel met zandstenen bekroning, afdekplaten, speklagen en een rondboogvenster met een omlijsting van rode profielstenen, een hardstenen dorpel, een boogtrommel met metselmozaïek en een tweedelig kozijn met meerruits draairamen.

De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen, gemetseld in kruisverband. De gevels van de voorbouw hebben een met hardsteen afgedekte plint, zandstenen speklagen en worden afgesloten met achtereenvolgens een rollaag, een staafprofiellijst van rode verblendsteen, een bloktandlijst van gele verblendsteen en een lijst met witte kraagsteentjes, waarop de klossen van de houten bakgoot rusten. De vensters, rondboogvormig afgesloten in de risalieten, segmentboogvormig afgesloten in de midden- en hoekpaviljoens en op de begane grond van de vleugels, recht gesloten op de verdieping van de vleugels, hebben een omlijsting van rode profielstenen, afgewisseld met zandstenen tand-, geboorte- en sluitstenen. De vensters zijn voorzien van afzaten van rode verblendsteen, boogtrommels met metselmozaïek en tweedelige veelruits ramen, die deels zijn vernieuwd. De recht gesloten vensters hebben zandstenen lateien. De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld. De middenrisaliet heeft boven de deur telkens twee gekoppelde vensters. De risaliet heeft aan weerszijden drie vensterassen. De vleugels hebben ieder veertien vensterassen en de hoekpaviljoens hebben vier vensterassen, waarvan twee in de middenrisalieten.

In het midden bevindt zich de hoofdingang, die bestaat uit een dubbele rondboogpaneeldeur met ruiten en sierbeslag in een geprofileerde zandstenen Florentijnse rondboogomlijsting met een sluitsteen die is versierd met een gebeeldhouwde kop van de oorlogsgod Mars. Hierboven bevindt zich een zandstenen veld met het inschrift: "SNIJDERSKAZERNE". Aan weerszijden van de boog bevinden zich zandstenen kraagstenen met de gebeeldhouwde wapens van Gelderland en Nijmegen met de opschriften: "GELRIA" en "NOVIOMAGUM". Op de wapens rusten de uitkragende lisenen die het spaarveld met de vensters van de tweede en de derde bouwlaag omsluiten. Het spaarveld wordt afgesloten met rode profielstenen. In de topgevel, die is afgedekt met zandstenen platen en versierd met overhoekse pinakels met zandstenen bekroningen, een boogfries van rode verblendsteen en een gebeeldhouwde leeuw van drie meter hoog, bevindt zich een venster met stolpraam, 8-ruits bovenlicht, rondboogtrommel. De risalieten van de hoekpaviljoens zijn, afgezien van de bekroning, kantelen in plaats van een leeuw, op dezelfde wijze gedetailleerd. Iedere vleugel heeft twee secundaire ingangen met moderne dubbele deuren.

De ZIJGEVELS en de ACHTERGEVEL van de voorbouw zijn op dezelfde wijze gedetailleerd als de voorgevel. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een uitgemetselde, geornamenteerde schoorsteen. De achtergevel heeft geen speklagen maar sierbanden van rode en gele verblendsteen. Tegen de achtergevel van de hoekpaviljoens bevinden zich rechthoekige tweelaags uitbouwen met platte daken. De achterbouw bestaat uit een manege onder een gebogen dak, aan weerszijden geflankeerd door aangebouwde stallen onder flauw hellende zadeldaken met bitumineuze dakbedekking. Deze worden weer geflankeerd door haaks op de achtergevel van de voorbouw staande tweelaags vleugels met zolderverdieping, deels onder een plat dak met omlopende dakschilden die zijn gedekt met betonpannen (zuidelijke vleugel) en deels onder een zadeldak met bitumineuze dakbedekking (noordelijke vleugel). De tweede bouwlaag van deze vleugels is later toegevoegd.

De gevels van de achterbouw hebben een met hardstenen platen afgedekte plint en sierbanden van gele en rode verblendsteen. De vensters, waarvan de meeste per drie zijn gekoppeld, worden recht gesloten door lateien of strekken met zandstenen geboortestenen. De vensters hebben hardstenen lekdorpels en tweedelige veelruits ramen. De kopgevels van de achtervleugels hebben segmentboogvormig afgesloten vensters met geboorte- en sluitstenen en boogtrommels met metselmozaïek. De vensters zijn deels dichtgemetseld en deels dichtgezet met plaatmateriaal.

De VOORGEVELS van de manege en de stallen zijn symmetrisch ingedeeld. De gevel van de manege wordt afgesloten door een gebogen geprofileerde hardstenen rand met uitkragende schouderstukken. De gevel heeft in het midden een met kantelen afgesloten risaliet tussen twee boven de gevel uitstekende steunberen, die aan weerszijden worden geflankeerd door een lagere steunbeer. De steunberen zijn voorzien van met hardsteen afgedekte versnijdingen. In de risaliet bevindt zich een deels dichtgemetselde segmentboogvormig afgesloten deuropening. Hierboven bevinden zich twee lange smalle vensters en een rond venster onder de kantelen. Aan weerszijden van de risaliet bevinden zich twee lange tweedelige vensters. De vensters, die overigens zijn dichtgezet, hebben hardstenen onder-, boven- en middendorpels en segmentvormige of halfronde ontlastingsbogen. De gevels van de stallen hebben vijf segmentboogvormig afgesloten vensters met geboorte- en sluitstenen en boogtrommels met metselmozaïek. De vensters zijn deels dichtgemetseld en deels dichtgezet met plaatmateriaal. In de topgevels bevinden zich dubbele hooiluiken met ruitjes, hardstenen dorpel en segmentboogtrommels met metselmozaïek.

Waardering

HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE, infanteriekazerne uit 1906, gebouwd in opdracht van het ministerie door aannemersbedrijf Wassink uit Velp

- Van architectuurhistorische waarde als een goed en in exterieur vrij gaaf voorbeeld van een kazerne in neorenaissance-stijl met een rijke ornamentatie.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging van de 130 meter lange voorgevel aan de Gelderselaan. De kazerne heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het LIMOS-kazernecomplex.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522963
Complexnaam
LIMOSKazerne
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het voormalige LIMOSKAZERNE-COMPLEX bestaat uit de volgende beschermde onderdelen:

1. HOOFDGEBOUW KRAYENHOFFKAZERNE.

2. HOOFDGEBOUW GENERAAL SNIJDERSKAZERNE

3. KLEDINGMAGAZIJN

4. KANTINE

5. HEKWERK met WACHTHUISJES

6. drie SCHUILKELDERS

7. HOOFDGEBOUW PRINS HENDRIKKAZERNE

8. KANTINE VOOR HET BURGERPERSONEEL

9. TOEGANGSPOORTEN met WACHTHUISJES PRINS HENDRIKKAZERNE

De voormalige LIMOSKAZERNE (Luchtmacht Instructie- en Militaire Opleidingen School) bestond oorspronkelijk uit drie verschillende kazernes: De INFANTERIEKAZERNE NR. 1, later omgedoopt tot KRAYENHOFFKAZERNE en de INFANTERIEKAZERNE NR. 2, later GENERAAL SNIJDERSKAZERNE genoemd. De kazernes zijn gebouwd als infanteriekazernes in opdracht van het ministerie door resp. het Nijmeegse aannemersbedrijf Thunnissen & Kropman en aannemer Wassink uit Velp in de voor kazernes gebruikelijke neorenaissance-stijl. De kazernes zijn opgeleverd in resp. 1905 en 1906.

De PRINS HENDRIKKAZERNE is gebouwd als infanteriekazerne voor de Koloniale Reserve door J. Limburg in 1909-1912 in de stijl van het rationalisme. De drie kazernes vormen eigenlijk twee complexen op één terrein: de Krayenhoffkazerne en de Generaal Snijderskazerne, gebouwd in neorenaissance-stijl en de Prins Hendrikkazerne, enkele jaren later gebouwd voor de Koloniale Reserve in de stijl van het rationalisme.

Oorspronkelijk was het in Nijmegen gelegerde garnizoen gehuisvest in oude kazernes op verschillende locaties in de binnenstad. Deze situatie liet sterk te wensen over en men besloot te verhuizen naar een terrein buiten de stad. Er kwam een regeling tot stand tussen het Rijk en de Gemeente, waarbij de grond in de binnenstad in het bezit van de Gemeente kwam en het Rijk nieuwe kazernes kon bouwen op het Molenveld ten oosten van Nijmegen. Hiertoe had de gemeente in 1901 het landgoed Amaliënstein en aangrenzende terreinen aangekocht. Dit werd geruild met het Rijk.

De aannemers Thunnissen en Kropman bouwden in 1905 aan de Groesbeekseweg "Infanteriekazerne nr.1", een gebouw in neorenaissance-stijl met een voorgevel van 130m. lang. In 1906 werd aan de Gelderselaan "Infanteriekazerne nr.2" gebouwd, volgens hetzelfde ontwerp, maar door aannemer Wassink uit Velp. In 1934 werden de namen veranderd in resp. "Krayenhoffkazerne" en "Generaal Snijderskazerne".

Intussen werden plannen gemaakt om ook de Koloniale Reserve uit de stad te verhuizen naar een aangrenzend terrein tussen Daalseweg, Dommer van Poldersveldtweg en Postweg. In 1910 werd door Prins Hendrik de eerste steen gelegd voor de naar hem vernoemde kazerne van de Koloniale Reserve, later het K.N.I.L.. Dit complex werd ontworpen door de Haagse architect Jan Limburg (1864-...) in de stijl van het rationalisme. Het initiatief om voor deze kazerne een particulier architect aan te wijzen was een unicum in de Nederlandse kazernebouw. Limburg zou later vooral bekendheid verwerven als exponent van de Nieuwe Haagse School.

De Prins Hendrikkazerne bestaat uit een hoofdgebouw, vier kazernegebouwen van gelijke vorm, een officierskantine, een kantine voor het burgerpersoneel, een commandantswoning, een achthoekig oefengebouwtje voor het tamboercorps, enkele magazijnen en werkplaatsen, vier toegangspoorten, waarvan één met wachtnissen en een met twee koepels bekroond hospitaal dat in 1992 is gesloopt. Het hoofdgebouw, de burgerkantine en de toegangspoorten van de Prins Hendrikkazerne vallen onder de rijksbescherming.

In 1948 nam de Koninklijke Luchtmacht de Krayenhoffkazerne en de Generaal Snijderskazerne in gebruik en in 1951 ook de Prins Hendrikkazerne. In 1953 werd hier de opleiding voor luchtmachtsoldaten, het Luchtmacht Instructie Regiment (LIR) opgericht, dat in 1961 werd omgedoopt tot LIMOS: Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School. In de naoorlogse periode zijn er diverse gebouwen bijgekomen.

Het complex is gelegen op een geaccidenteerd driehoekig terrein in Nijmegen-Oost, begrensd door de Koolemans Beijnenstraat, Groesbeekseweg, Gelderselaan, Postweg, Dommer van Poldersveldtweg, Daalseweg en Dunklerstraat. Beide hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en Generaal Snijderskazerne liggen vrijwel in elkaars verlengde aan de Groesbeekseweg en de Gelderselaan. Het voorterrein wordt begrensd door een zwaar uitgevoerd smeedijzeren hekwerk op gemetselde voetmuren met gemetselde hekpijlers en wachthuisjes, dat ook om de hoek aan de Koolemans Beijnenstraat doorloopt. Aan deze zijde wordt het hekwerk onderbroken door het kledingmagazijn.

Tussen beide hoofdgebouwen ligt een laantje, dat aan weerszijden wordt geflankeerd door een rij oude acacia's en uitzicht biedt op de kantine, die oorspronkelijk over de volle lengte van de voorgevel een veranda had. Achter de acacia's liggen langgerekte aarden wallen, die de schuilkelders die zich hierin bevinden, camoufleren. De schuilkelders zijn in 1941 door de Duitsers die de kazerne hadden gevorderd, gebouwd, maar boden in het laatste oorlogsjaar bescherming aan de burgerbevolking uit de buurt. Langs de Koolemans Beijnenstraat en de Postweg liggen schuilkelders van hetzelfde type.

De bijgebouwen achter de neorenaissance hoofdgebouwen vertonen invloeden van deze stijl. Rechts van het hoofdgebouw van de Generaal Snijderskazerne ligt het Molenveld, een open exercitieterrein, dat aan de linkerzijde wordt begrensd door een gebogen rij van oude, taps toelopende, geschoren haagbeuken.

Aan de andere kant van het Molenveld liggen de gebouwen van de Prins Hendrikkazerne. Deze gebouwen liggen niet aan de verschillende straten, maar zijn grotendeels op het terrein gesitueerd. Alleen het hoofdgebouw met zijn 35m. hoge toren, dat is gelegen aan een driehoekig pleintje aan het einde van de Daalseweg, is zichtbaar vanaf de straat. Achter het hoofdgebouw liggen drie haaks op het hoofdgebouw gesitueerde kazernegebouwen. Achter het meest linkse van de drie ligt nog een kazernegebouw van hetzelfde type. Hier tegenover bevindt zich de officierskantine. Schuin achter deze twee gebouwen ligt de kantine voor het burgerpersoneel, die met haar door rondboogarcades afgesloten galerijen en loggia met hardstenen zuilen een bijzondere afsluiting van dit complex vormt.

Aan de Daalseweg, de Dommer van Poldersveldtweg en de Postweg bevinden zich vier toegangspoorten met geornamenteerde draaihekken tussen resp. gemetselde wachthuisjes en hekpijlers.

De twee hoofdgebouwen, het kledingmagazijn, de kantine, het hekwerk en de schuilkelders van de Krayenhoff- en de Generaal Snijderskazerne en het hoofdgebouw, de kantine voor het burgerpersoneel en de toegangshekken van de Prins Hendrikkazerne vallen onder de rijksbescherming. Andere complexonderdelen zijn wel van belang als onderdeel van het kazernecomplex, maar overstijgen het lokale belang niet.

Waardering

KAZERNECOMPLEX bestaande uit de Krayenhoff en de generaal Snijderskazerne gebouwd in resp. 1905-1906 in neorenaissance-stijl en de Prins Hendrikkazerne gebouwd door J. Limburg in 1909-1912 in de stijl van het rationalisme.

- Van architectuurhistorische waarde als in het exterieur goede en gave voorbeelden van kazernecomplexen in neorenaissance-stijl en rationalisme.

- Van stedenbouwkundige waarde als een belangrijk ruimtelijk-historisch element in het stadsdeel Nijmegen-oost. Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging van de drie hoofdgebouwen en de hekwerken met wachthuisjes aan de Groesbeekseweg, Gelderselaan en de Daalseweg. Met name de twee 130m. lange voorgevels van de vrijwel in elkaars verlengde liggende hoofdgebouwen van de Krayenhoffkazerne en Generaal Snijderskazerne aan de Groesbeekseweg en de Gelderselaan en het hoofdgebouw van de Prins Hendrikkazerne aan de Daalseweg met zijn 35m. hoge toren bepalen het gezicht van de kazerne naar de stad. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de onderlinge samenhang tussen de verschillende onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de verschijningsvorm die uitdrukking geven aan de betekenis van Nijmegen als garnizoensstad, als opleidingsplaats voor de Koloniale Reserve, later het K.N.I.L. De Prins Hendrikkazerne vormt als K.N.I.L. kazerne een herinnering aan het koloniale verleden van Nederland. De Prins Hendrikkazerne heeft bovendien zeldzaamheidswaarde, omdat zij is ontworpen door een particulier architect, een unicum in de Nederlandse kazernebouw.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kazerne Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Molenveldlaan 180 6523 RP Nijmegen Ja
Molenveldlaan 182 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 184 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 186 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 188 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 190 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 192 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 194 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 196 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 198 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 200 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 202 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 204 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 206 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 208 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 210 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 212 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 214 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 216 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 218 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 220 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 222 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 224 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 226 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 228 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 230 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 232 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 234 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 236 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 238 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 240 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 242 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 244 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 246 6523 RP Nijmegen
Molenveldlaan 248 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 250 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 252 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 254 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 256 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 258 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 260 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 262 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 264 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 266 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 268 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 270 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 272 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 274 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 276 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 278 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 280 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 282 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 284 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 286 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 288 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 290 6523 RR Nijmegen
Molenveldlaan 292 6523 RR Nijmegen
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Infanteriekazerne
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
2352 H 2362 A11 Hatert
2352 H 2362 A13 Hatert
2352 H 2362 A14 Hatert
2352 H 2362 A18 Hatert
2352 H 2362 A19 Hatert
2352 H 2362 A20 Hatert
2352 H 2362 A21 Hatert
2352 H 2362 A23 Hatert
2352 H 2362 A25 Hatert
2352 H 2362 A26 Hatert
2352 H 2362 A28 Hatert
2352 H 2362 A29 Hatert
2352 H 2362 A3 Hatert
2352 H 2362 A30 Hatert
2352 H 2362 A31 Hatert
2352 H 2362 A32 Hatert
2352 H 2362 A33 Hatert
2352 H 2362 A34 Hatert
2352 H 2362 A35 Hatert
2352 H 2362 A38 Hatert
2352 H 2362 A4 Hatert
2352 H 2362 A40 Hatert
2352 H 2362 A43 Hatert
2352 H 2362 A44 Hatert
2352 H 2362 A45 Hatert
2352 H 2362 A46 Hatert
2352 H 2362 A47 Hatert
2352 H 2362 A48 Hatert
2352 H 2362 A49 Hatert
2352 H 2362 A50 Hatert
2352 H 2362 A51 Hatert
2352 H 2362 A52 Hatert
2352 H 2362 A53 Hatert
2352 H 2362 A54 Hatert
2352 H 2362 A55 Hatert
2352 H 2362 A56 Hatert
2352 H 2362 A58 Hatert
2352 H 2362 A59 Hatert
2352 H 2362 A60 Hatert
2352 H 2362 A61 Hatert
2352 H 2362 A62 Hatert
2352 H 2362 A63 Hatert
2352 H 2362 A64 Hatert
2352 H 2362 A65 Hatert
2352 H 2362 A66 Hatert
2352 H 2362 A67 Hatert
2352 H 2362 A68 Hatert
2352 H 2362 A69 Hatert
2352 H 2362 A70 Hatert
2352 H 2362 A71 Hatert
2352 H 2362 A72 Hatert
2352 H 2362 A73 Hatert
2352 H 2362 A74 Hatert
2352 H 2362 A75 Hatert
2352 H 2362 A76 Hatert
2352 H 2362 A77 Hatert
2352 H 2362 A78 Hatert
H 2352 Hatert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1905 1906 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Wassink ; Gelderland aannemer / uitvoerder
Naar boven