Hammenwoning, Delft

Inleiding

Het vrijstaande WOONHUIS behorende tot de boerenhofstede "Hammenwoning" is in de huidige vorm in 1926-1927 tot stand gekomen, in opdracht van P. de Zeeuw in de stijl van de Neo-Hollandsche Renaissance. Het pand heeft oudere onderdelen, waarvan de oudste mogelijk dateren uit omstreeks 1550 toen Claes Arentsz., eigenaar van brouwerij "De Ham" in Delft, hier een boerderij liet bouwen. Het pand bevat onder meer nog een Middeleeuwse kelder met kruisgewelven.

Omschrijving

Het woonhuis op rechthoekige plattegrond is tweebeukig van opzet en telt één bouwlaag met kap. Het samengestelde dak bestaat uit twee zadeldaken in dwarsrichting, die ingrijpen in een schilddak in langsrichting. De voorste dakvlakken zijn gedekt met Hollandse pannen, het achterste schild met gesmoorde kruispannen. Het pand is opgetrokken in baksteen in schoonmetselwerk.

De voorgevel (westzijde) kenmerkt zich door twee topgevels, die zijn uitgevoerd als een tuitgevel en een trapgevel en de centrale entree met stoep. De topgevels worden afgedekt met natuurstenen deklijsten en -platen en hebben een ovaal spaarveld met natuurstenen blokjes. De gevel heeft een donker trasraam, dat afgesloten wordt door een rollaag en waarin zich ter weerszijden van de stoep twee keldervensters met luiken en diefijzers bevinden. De gevel wordt horizontaal geleed door banden van zandsteen en een waterlijst, die tevens fungeert als lekdorpel van de vensters op de verdieping. De vier rechtgesloten vensters in elke bouwlaag zijn voorzien van ontlastingsbogen met hardstenen blokjes met spaarvelden. De vensters in de eerste bouwlaag bevatten houten schuiframen met bovenlichten met glas-in-lood en zijn voorzien van hardstenen lekdorpels. De verticale vijfassige geleding wordt in deze laag beaccentueerd doordat de ontlastingsbogen omlijst worden door een risalerend gevelvlak dat per as in een smalle baan doorloopt tot op de hoogte van de tussendorpels van de ramen, alwaar deze korte lisenen afgesloten worden met een geprofileerde, hardstenen lijst. De vensters op de verdieping bevatten houten schuiframen met meerruits bovenlicht met gekleurd glas. Er zijn rijke smeedijzeren muurankers toegepast. Voor de entree bevindt zich een gemetselde stoep met natuurstenen treden en bordes en met een ijzeren balustrade. De rechtgesloten entree met getrapt gesloten houten paneeldeur wordt omlijst met natuursteen, heeft een natuurstenen onderdorpel en neuten en wordt bekroond door een houten luifel met daarboven een bovenlicht met glas-in-lood.

De asymmetrische zuidgevel bevat drie vensters met schuiframen. Het dakvlak wordt doorsneden door een houten dakkapel met schildkapje en dubbele draairamen.

De asymmetrische oostgevel bevat v.l.n.r. een hoog geplaatst venster met schuifraam met driedelig bovenlicht, een rechtgesloten entree met paneeldeur met ruit en smeedijzeren diefijzer en driedelig bovenlicht, een venster met schuifraam, driedelig bovenlicht en twee luiken en een tweedelige deur. De asymmetrische noordgevel bevat drie vensters en twee keldervensters met diefijzers en luiken. De dakkapel heeft een schildkap met gesmoorde Hollandse pannen en een piron.

Het interieur heeft de oorspronkelijke indeling en detaillering grotendeels behouden. De centrale gang heeft een granitovloer en een betegelde lambrizering, die uitgevoerd is met een gesjabloneerd fries en met tegeltjes met schepen. In de tochtdeur halverwege de gang bevindt zich geëtst glas. Het woongedeelte heeft kamers-en-suite met houten paneelschuifdeuren. In de achterkamer een rood marmeren schouw en een gesjabloneerd plafond met florale motieven in roze en groen en rondom geprofileerde lijsten. De keuken is uitgerust met een granitovloer, houten kasten, houten schouw, betegeling rondom (ca. 2500mm hoog), tegeltableaus in mangaan. De kelder is uitgevoerd met kruisribgewelven die in het midden op één pijler rusten. Voorts zijn van belang de houten paneeldeuren, vensterbanken, binnenschuifluiken en de gemetselde spoelplaats.

Waardering

Het woonhuis, de Hammenwoning uit 1926-27, behorende bij de boerenhofstede, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke en zeer herkenbare functie, namelijk een boerenhofstede compleet met woonhuis, inrijpoort, schuur, karnschuur en twee hooimijten en als herinnering aan de agrarische ontwikkeling langs de Rotterdamseweg.

- als voorbeeld van de bouwstijl, namelijk Neo-Hollandse Renaissance en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik, de detaillering en het interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het woonhuis heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van het complex Hammenpoort en vanwege de beeldbepalende ligging aan en ruimtelijk-functionele relatie met de Rotterdamseweg.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
525277
Complexnaam
Hammenwoning
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex "Hammenwoning", bestaande uit een WOONHUIS, grotendeels uit 1926-27 daterend en gebouwd in de stijl van de Neo-Hollandsche Renaissance, een POORT (Hammenpoort) uit 1608 in de stijl van de Hollandsche Renaissance, een SCHUUR van omstreeks 1900, een KARNSCHUUR uit de zeventiende eeuw en twee HOOIBERGEN. De onderdelen staan op een omgracht erf met hoogstamboomgaard.

De boerderij zou kort na 1550 tot stand zijn gekomen in opdracht van Claes Arentsz., eigenaar van de brouwerij "De Ham" aan het Achterom te Delft. De boerderij bevat oudere onderdelen die mogelijk uit deze tijd dateren.

Omschrijving

Het boerderijcomplex ligt ten oosten van de Rotterdamseweg, een belangrijke verkeersweg die evenwijdig aan en ten oosten van het Rijn-Schiekanaal ligt. Het complex wordt aan de oostzijde begrenst door de Leeghwaterstraat. De iets terugliggende boerderij is deels door een gracht omgeven. De Hammenpoort bevindt zich aan de weg. Een bakstenen muurtje met ezelsrug verbindt het woonhuis met deze poort. De schuur staat in langsrichting ten opzichte van de Rotterdamseweg en bevindt zich schuin links achter (ten noordoosten van) het woonhuis. De karnschuur bevindt zich schuin rechtsachter (ten zuidoosten van) het woonhuis. De hooibergen staan achter elkaar en direct achter (ten oosten van) het woonhuis. Het erf bevat een hoogstamvruchtboomgaard en leibomen en is gedeeltelijk met klinkers bestraat. Achter op het erf (bij verbindingsweggetje naar de Leeghwaterstraat) bevinden zich twee kunststenen hekpalen.

Waardering

Het boerderijcomplex "Hammenwoning" is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als uitdrukking van een specifieke en zeer herkenbare functie, namelijk een boerenhofstede compleet met woonhuis, inrijpoort, schuur, karnschuur en hooibergen binnen een erfaanleg met hoogstamboomgaard. Het complex heeft oudere onderdelen en is mede daarom van belang als herinnering aan de agrarische ontwikkeling langs de Rotterdamseweg.

- als voorbeeld van de bouwstijlen Hollandse Renaissance en Neo-Hollandse Renaissance en vanwege de karakteristieke hoofdvorm, het materiaalgebruik, de detaillering en het interieur en de hoge mate van gaafheid daarvan.

Het boerderijcomplex heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de omgrachting en de beeldbepalende ligging aan en ruimtelijk-functionele relatie met de Rotterdamseweg en vanwege de ensemblewaarde van de samenhangende onderdelen van het complex.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rotterdamseweg 155 2628 AL Delft Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
K 327 Delft
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1927 1927 vervaardiging
Naar boven