Garnizoenweg 3, Venlo

Inleiding

Centraal op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne gelegen sport- en exercitieterrein.

Omschrijving

Centraal op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne gelegen sport- en exercitieterrein, waaronder hardloopbaan, gazon en rij van twaalf eiken aan de noordzijde van de carré (binnenzijde).

Waardering

Het centraal op het terrein van de Frederik Hendrikkazerne gelegen sport- en exercitieterrein met hardloopbaan, gazon en eikenbeplanting van twaalf eiken aan de noordzijde van de carré (binnenzijde) vertegenwoordigt algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de functie en betekenis voor de geschiedenis van het Nederlandse leger, met name voor de geschiedenis van de Koninklijke Landmacht;

- de gaafheid met elementaire kenmerken als openheid, soberheid en doelmatigheid;

- de belevings-, ervarings- en herinneringswaarden die in de militaire aanleg besloten liggen;

- de ensemblewaarde, als onderdeel van het militaire complex Frederik Hendrikkazerne.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
527711
Complexnaam
Frederik Hendrik Kazerne
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

Op de plaats van het voormalig Fort Sint Michiel op de westoever van de Maas werd omstreeks 1913-1914 de Frederik Hendrik kazerne gebouwd. Het kazerneterrein wordt aan de zuidoostzijde begrensd door de Garnizoenweg; aan de zuidwestzijde door de spoorlijn Venlo-Eindhoven, aan de noordwestzijde door de Kazernestraat en aan de noordzijde door de Horsterweg. Op het oorspronkelijk stervormig terrein, thans rechthoekig met afgeronde hoeken bevindt zich nog een aantal gebouwen uit de periode 1913-1914. Van deze gebouwen zijn de volgende beschermenswaardig: het voormalig wachtgebouw thans hoofdgebouw (A); het voormalig kantinegebouw voor de onderofficieren thans soldatenmess (I); twee voormalige exercitieloodsen thans garageloodsen (S en V); drie voormalige privaten, thans opslaggebouwtjes (AH,AN,AP); het vroegere hospitaal voor de medisch geneeskundige dienst thans ten dele nog steeds in gebruik voor de geneeskundige verzorging en gedeeltelijk in gebruik bij de Koninklijke Marechaussee (W). De beide hekpijlers bij de ingang van de kazerne en de beide hekpijlers met daaraan muurresten van het voormalige fort Sint Michiel zijn eveneens beschermenswaardig. Van de militaire aanleg wordt het centraal gelegen exercitieterrein met aan de noordzijde laanbeplanting ook beschermd.

Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met hardsteen. De toegepaste architectuurstijl van de gebouwen is het Traditionalisme. Verantwoordelijk voor het ontwerp was de Genie te Nijmegen.

Op de bij deze omschrijving behorende kaart zijn de als beschermd monument aangewezen onroerende zaken in rood (de gebouwen A, AH, AN, AP, I, S, V en W en twee paar hekpijlers) of groen (de aanleg) aangeduid.

Waardering

Het complex Frederik Hendrik kazerne bezit cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de militaire geschiedenis van Nederland. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het complex voor de typologische ontwikkeling binnen de architectuur van kazernes in Nederland. Het kazernecomplex bezit ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in dit deel van Venlo. Het complex is tenslotte van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid van de meeste gebouwen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Voorwerk (B) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Garnizoenweg 3 5928 NA Venlo Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 2366 Venlo
Naar boven