Monumenten
-
-
Rijksmonument
Boslaan 3
WESTELIJKE BOERDERIJ. Boerderijtje van het zeldzame kop-romp-type (reductie van het West-Groningse kop-hals-romptype), behorende tot de zgn. Friesehuis-groep (19e eeuw of ouder).
-
Rijksmonument
Boslaan 3
STOOKHUT. Op het erf haaks op het huis staande stookhut (19e eeuw) onder pannengedekt zadeldak. Rondboogvenstertjes.
-
Rijksmonument
Fraeylemaborg
HOOFDGEBOUW. Een der weinige overgebleven omgrachte Groninger borgen van betekenis. In de kern uit de 16e eeuw daterend, maar herhaaldelijk verbouwd, het laatst kort na 1781.
-
Rijksmonument
Groenedijk 2
Meneers- of Lutjemolen van de Grote Oostpolder. Achtkante bovenkruier gebouwd in 1786 voor de Heer van Slochteren.
-
Rijksmonument
Groenedijk 22
Achtkante bovenkruier van het Waterschap de Grote Polder, gebouwd in 1783.
-
Rijksmonument
Groenedijk 28
Molen de Ruiten. Achtkante bovenkruier van het Waterschap de Ruiten, gebouwd in 1935. Voorheen staande in Hellum aan de zuidzijde van het Schildmeer als molen van de Zandwerdpolder.
-
Rijksmonument
Hoofdweg 108
Herv.Kerk en toren op verhoogd kerkhof. De kerk vormt het dwarspand van een overigens verdwenen 13e eeuwse kruiskerk; inwendig is de muurbehandeling met spaarvelden en omkraalde nissen uit de late romano-gotiek te zien. Kap en afwerking dateren van na de brand in 1880.
-
-
-
Rijksmonument
Hoofdweg 110
Omschrijving
Vermoedelijk nog middeleeuwse VISKENIJ, gelegen in diepe tuin achter de pastorie. De viskenij bestaat uit een vijver met "eilandje" omgeven door hoge loofbomen. Over het smalste gedeelte van de viskenij ligt een houten bruggetje (niet oorspronkelijk).
Waardering
-