H.H. Cyriacus/Franciscus, Hoorn

H.H. Cyriacus en Franciscus, gebouwd door A.C. Bleys in 1879- '82.

Driebeukige KRUISBASILIEK in neo-Renaissance-vormen. Symmetrisch opgezette, schuin op de as staande voorgevel. Ingangsportaal met segmentvormig fronton, bekroond door kruis. Heiligenbeeld onder baldakijn op penant. Groot, horizontaal verdeeld middenvenster in Renaissance-vormen, geflankeerd door dito blindnissen onder topgevel met palmet. De in drie geledingen opgebouwde, flankerende, torens hebben in de onder-verdieping met rusticawerk een deur met gedeeld bovenlicht, een Renaissance-venster met middenzuiltje en een rond licht in de tweede geleding, die, middels afgeschuinde hoeken, overgaat in de veelhoekige derde geleding op met palmetten en obelisken versierde balustrade, waarin blindnissen en galmgaten. Koepelvormige afdekking met leien. Terzijde trappehuizen met rechte lijst en op de torens aanlopende leien daken. Lichtopeningen in Renaissance-vormen.

Grote achtzijdige vieringkoepel met Renaissance-ramen, dakkapellen en opengewerkte lantaarn met kruis. Zijbeuktraveeen en transeptarmen voorzien van eenvoudige topgevels. Vijfzijdig gesloten koor met terzijde een sacristie met koepelvormig afgedekt traptorentje.

In het interieur telt het schip een driedelige opstand: door marmeren pijlers verdeelde arcaden die zich met een gedrukte boog naar de zijbeuken, voorzien van metselwerk gewelven tussen ijzeren ribben, openingen, waarboven een galerij met per travee door dubbel kolonnetten met Corinthisch kapiteel gekoppelde segmentbogen en een lichtbeuk met Renaissance-ramen in het schip en schilderingen op doek in de transeptarmen. Schip en transeptarmen, gedekt door houten tongewelven met cassetteverdeling, openen met een ongelede rondboog op de kruising, gedekt door koepel op pendentieven. De door gecanneleerde consoles onder verdeelde trommel bevat een tekst. In de acht velden van de koepel o.a. een gedrukte boog met masker en een oculus.

Orgelgalerij, waaronder ingangspartij, met orgel met beëindigingen als de westtorens. Gebrandschilderde ramen van o.a. F. Nicolas & Zonen, Roermond uit 1914, in de transeptgevels ramen uit 1903, in het koor uit 1901. Kruiswegstaties in de zijbeukwanden. Houten (deels ingebouwde) biechtstoelen in Renaissance-vormen. In de zijkapellen schildering van Jan Dunselman.

Tot de inventaris behoort verder een eikehouten preekstoel uit 1756 door W.F. Krayenschot en een pieta, hout, laatste kwart 15e eeuw, afkomstig uit de voormalige schuilkerk.

De onderhavige kerk vertegenwoordigt een architectuur- stroming, die weinig gebruikelijk was in de 19e-eeuwse R.K. kerkenbouw en kan daarbij beschouwd worden als voorstudie voor Bleys 'St. Nicolaaskerk in Amsterdam. De kerk is een zeer belangrijk en kenmerkend element in het stadsbeeld van Hoorn.

Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. Orgel in 1883 gemaakt door M. Maarschalkerweerd met gebruikmaking van enig ouder pijpwerk (vroeg 19e-eeuws). De mechanische tractuur werd in 1937 vervangen door electro-pneumatische.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
333537
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Grote Noord 15 1621 KD Hoorn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 4297 Hoorn
Naar boven