Leidseweg 98, Voorschoten

St.Laurentius, 1866-1868, Th.Asseler. Neogotische pseudobasiliek met toren, bestaande uit twee vierkante en een korte achtkantige geleding met wimbergjes en spits. Gelede pijlers, kapitelen van stuc en gestucadoord-houten kruisribgewelven. Boven de scheibogen nissen met traceringen in klassiekgotische stijl. Houten zangerstribune met orgel in mengvormen tussen rijpe en late gotiek. Goed voorbeeld van door Molkenboer beinvloede stucadoorsgotiek.

Tweeklaviers orgel van M. Maarschalkerweerd, gebouwd omstreeks 1890, met gebruikmaking van pijpwerk uit het voormalige orgel van J.J. Mitterreither, bouwjaar ca. 1770.

OMSCHRIJVTNG ALTAAR, dat in 1995/'96 in deze kerk werd geplaatst en afkomstig is uit de gesloopte parochiekerk OLV Tenhemelopneming te Prinsenbeek.

HOOFDALTAAR, hoogte ca. 1350 cm, breedte. ca. 600 cm. : eikenhout . mel gepolychromeerde beelden: Atelier Peeters - Divoort, Turnhout; 1864.

Neogotisch hoofdaltaar. bestaande uit een vrijstaande altaar-tombe met onderbouw, tabernakel en expositietroon, waarachter, over de breedte van drie zijden van de koorsluiting, een achterwand bij wijze van retabel, die tot in de gewelfnok reikt. Het geheel is uitgevoerd in donker eikenhout, afgezet met gouden biezen en voorzien van gepolychromeerde beelden. Beide hoofddelen zijn in de beschrijving gesplitst in altaar en retabel.

Altaar. Op een onderbouw van drie treden de rechthoekige altaartombe, waarop de tabernakelkast en de expositietroon met draaibare caroussel en met zadeldak, bekroond door een hoge pinakel met boomstamkruis, waartegen vier ontreforten. Aan weerszijden van de expositietroon een dubbele trapsgewijze predella. Onderbouw, altaartombe en predella worden geflankeerd door twee achtzijdige piedestallen, elk in twee etages, waarop de beelden van Aaron en Melchizedek.

Retabel. Achter het altaar de driezijdige retabelwand, bestaande uit twee reusachtige paviljoens aan weerszijden van het midden- raam. Elk paviljoen is opgebouwd uit drie rijk gelede torens, waarvan de middelste breder en hoger is. De zijtorens van elk paviljoen bestaan uit vijf op elkaar geplaatste segmenten: de middentorens van elk paviljoen uit acht segmenten. In de onderste helft van het retabel zijn beide paviljoens met elkaar verbonden door panelen met gotische blindtraceringen en vormen zo een gesloten achterwand. Hierboven, tussen beide paviljoens en aan weerszijden van het venster, overhoeks geplaatste verticale balken, die in de gewelfnok uitlopen in een vooruitstekend ajour baldakijn.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
37998
Complexnaam
St. Laurentius
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Rooms-katholieke kerkcomplex bestaande uit de neo-gotische St. Laurentius KERK (1) (mon.nr. 37998) met aangebouwde PASTORIE (2), genaamd 'Herdershoeve' en het aangrenzende TOEGANGSHEK(3) van de begraafplaats. De kerk is 1866-1868 gebouwd naar ontwerp van de architect Th. Asseler (1823-1879), een leerling van Th. Molkenboer. Op het terrein achter de huidige kerk stond van de reeds in 866 genoemde Laurentiusparochie een schuilkerk, die in 1871 is gesloopt. De begraafplaats is op 5 augustus 1820 ingewijd. De aannemer van de huidige kerk was W. Thielens uit Utrecht. Blijkens een door pastoor A.J. Bongaerts geplaatste stichtingssteen in de toren bij de entree is de eerste steen gelegd op 20 maart 1866. Op 17 augustus 1868 is de kerk ingezegend door Mgr. G.P. Wilmer. Bij de laatste algehele restauratie in 1995- 1996 is het gepolychromeerde neo-gotische interieur gedeeltelijk weer hersteld.

Tevens is een monumentaal met rijk houtsnijwerk versierd neo-gotisch hoofdaltaar geplaatst, afkomstig uit de gesloopte O.L. Vrouwekerk te Prinsenbeek (1864-1867, atelier Peeters-Divoort).

Kort na de voltooiing van de kerk is in 1870, eveneens naar ontwerp van Th. Asseler de pastorie gebouwd door aannemer J. Torken uit Boskoop.

N.B. Het bijbehorende bondsgebouw (1900), het eigen huis van 'St. Josephs Gezellen' (1929) en de begraafplaats (1820) maken deel uit van het kerkelijke complex, maar zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Het kerkcomplex ligt ten noordoosten, even buiten dorpscentrum, aan de zuidoostzijde van de Leidseweg, waarvan het wordt afgesloten door een laag gemetseld muurtje met ezelsrug. De hoofdfacade van de kerk ligt aan de Leidseweg, waarbij het koorgedeelte naar het zuidoosten is georiënteerd. De pastorie ligt verder naar achteren gerooid en is ter hoogte van het dwarsschip, via een tussenlid verbonden met de noordoostgevel van de kerk. Het ligt aan een (opnieuw) bestraat rechthoekig plein, dat eveneens begrensd wordt door een laag gemetseld muurtje met ezelsrug. Het toegangshek naar de begraafplaats is tegen de zuidwestgevel van het kerkschip geplaatst en geeft via een pad langs de kerk toegang tot de achter het koor gelegen begraafplaats.

Waardering

Het kerkelijke complex St. Laurentius is van algemeen cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld uit de hausse in katholieke neo-gotische kerkbouw na het herstel van de bischoppelijke hiërarchie in 1853.

Het complex is van algemeen architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een in rijk neo-gotische bouwstijl uitgevoerde kerk en een in eclectische stijl gebouwde pastorie uit het derde kwart van de 19de eeuw, kenmerkend voor het oeuvre van de architect Th. Asseler en een belangrijke stroming vertegenwoordigend in de ontwikkeling van de Rooms Katholieke bouwkunst. De complexonderdelen zijn vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering, zowel uit- als inwendig.

Het kerkelijke complex is zeer beeldbepalend gesitueerd aan de Leidseweg, even buiten het centrum van Voorschoten. Het bezit door de vrije ligging en door de onderlinge ruimtelijke en functionele samenhang van de complexonderdelen hoge ensemblewaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Leidseweg 98 2251 LG Voorschoten Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 3090 Voorschoten
Naar boven