Vredeskapel, 's-Gravenhage

Inleiding

Vrijstaand kerkgebouw met kosterswoning uit 1879-1880, gebouwd voor de Nederlands Hervormde gemeente naar ontwerp van H.F.G.N. Camp, bouwmeester van koning Willem III, in eclectische stijl met overwegend neo-classicistische kenmerken; in oorsprong genaamd Malakkakapel en in 1957 herdoopt in Vredeskapel.

Omschrijving

Zaalkerk op rechthoekige plattegrond onder een plat dak, drie vensterassen breed (nr. 3). De voorgevel is van baksteen en bezit een hoge hardstenen plint. De gevel wordt geleed door gecanneleerde pilasters op hoge sokkels, die op de plint rusten. De ingang is in de middenas gesitueerd en bestaat uit een dubbele rondboogpaneeldeur, voorzien van diamantkopjes. Aan weerszijden bevinden zich smeedijzeren lantaarns. Boven de deur is een roosvenster. In de beide zij-assen bevinden zich hoge in roeden onderverdeelde rondboogvensters; de hardstenen vensterbanken rusten op voluutconsoles waartussen een rechthoekig paneel. Deur en vensters bezitten een geprofileerde gestucte omlijsting. Het hoofdgestel bestaat uit een breed gepleisterd fries en tandlijst, in het midden opgetrokken tot een driehoekig fronton. De kroonlijst en het fronton worden gedragen door gekoppelde voluutconsoles die in het verlengde van de pilasters zijn geplaatst. Boven de kroonlijst is een gepleisterde balustrade met balusterversiering en geprofileerd lijstwerk.

De bakstenen zijgevels worden geleed door gemetselde lisenen en schoorstenen, waartussen in roeden onderverdeelde rondboogvensters.

Tegen het achterste deel van de rechterzijgevel bevindt zich een rechthoekige uitbouw, waarin zich de ingang van de kosterswoning (nr. 1) bevindt. In het geveldeel achter de uitbouw zijn de vensters van de kosterswoning geplaatst.

Tot de inventaris behoren: het avondmaalszilver en het zilveren doopbekken in rijke neogotische stijl, vervaardigd in 1856 door de zilversmid J.M. van Kempen te Utrecht, naar ontwerp van H.F.G.N. Camp. Deze voorwerpen waren een geschenk van koning Willem III aan de Willemskerk; vandaar werd het in 1962 overgebracht naar de Vredeskapel. Het avondmaalszilver bestaat uit een schotel, doorsnede 35,5 cm, een kan, hoogte 47 cm, en een beker, hoogte 29 cm. Merken: Utrecht, W (1856); mt: VK boven 74 in vierkant. Merken doopbekken: Utrecht, W (1856); mt: VK boven 74 in vierkant.

Het interieur is in recente tijd gemoderniseerd.

Waardering

Kerkgebouw met bijbehorende kosterswoning van architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en typologisch belang als voorbeeld van protestantse kerkelijke architectuur in eclectische stijl met overwegend neo-classicistische kenmerken. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn gaaf bewaard. De inventarisstukken hebben kunsthistorische waarde als zeldzaam voorbeelden van Nederlands neo-gotisch zilver.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
476045
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Malakkastraat 1 2585 SG 's-Gravenhage Archipelbuurt Ja
Malakkastraat 3 2585 SG 's-Gravenhage Archipelbuurt
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
P 4030 's-Gravenhage
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1879 1880 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Camp, H.F.G.N. ; Conversie MRS architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven