Peerlkamplaan 18, Hilversum

Inleiding

VILLA met opnieuw opgetrokken dak en met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in neo-classicistische bouwtrant in 1881-1889 op de Boomberg in het gelijknamige villapark, op het terrein ten noorden van het Rosarium (1914) op de hoek van de Peerlkamplaan en de Boomberglaan. Mogelijk is de villa destijds verplaatst en afkomstig van de buitenplaats Lindenheuvel (aan de westzijde van de 's-Gravenlandseweg), alwaar J.D. Zocher in 1836 een villa had ontworpen. De villa is beeldbepalend gesitueerd in het villapark dat tussen 1874 en 1900 werd ontwikkeld en bebouwd door de gebroeders H., J., en C. de Groot, geïnspireerd op het werk van J.D. Zocher jr. en L.P. Zocher. De villa is overhoeks gesitueerd in een tuin met gazon en bomen met het front naar het rosarium. De erfscheiding staat langs het terrein aan de Peerlkamplaan en de Boomberglaan.

N.B. Aan de achterzijde van de villa bevindt zich een nieuw aangebouwde garage die buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordoost- en noordwestzijde, ter hoogte van twee bouwlagen en een kapverdieping onder een samenstel van schild- en zadeldaken met overstekende daklijst op klossen met knop, twee schoorstenen aan de zuidwestzijde en zinken pirons, bedekt met zwarte gesmoorde kruispannen. De gevels zijn gepleisterd op een gecementeerde plint en worden horizontaal geleed door cordonlijsten. Onder de daklijst bevindt zich een breed fries bestaande uit terracotta tegels die in sgraffitotechniek zijn voorzien van zwarte klassiek geïnspireerde decoraties als amfora's, medaillons, lauwertakken, guirlandes en meanderomkaderingen op een donkerrode achtergrond. De symmetrische voorgevel (ZW) bevat twee hoekpaviljoens onder schilddak, waarvan de buitenste hoeken van de gevels ter hoogte van de begane grond zijn voorzien van bloktandpilasters met diamantkopmotief. Op de begane grond bevinden zich openslaande deuren met bovenlichten achter kruisvormig ijzerwerk met rozet, achter een ijzeren balustrade in een geprofileerde kozijnomlijsting met persiennes. Op de verdieping oorspronkelijk schuifvensters met persiennes, waaronder spaarvelden met langgerekt diamantkopmotief. Het drie vensterassen brede middendeel bevat een risalerende zuilenportico met hardstenen vloer en twee treden. Vier gecanneleerde Dorische zuilen met entasis ondersteunen het hoofdgestel met overstekende tandlijst, waarboven een balkon omgeven door een balusterbalustrade, waarop drie dubbele glasdeuren onder bovenlicht openen. Achter de portico drie dubbele glasdeuren onder halfrond bovenlicht met roeden. De linker zijgevel (NW) bevat in de zijgevel van het paviljoen openslaande deuren in een geprofileerde kozijnomlijsting met persiennes. De rechter zijgevel (ZO) bevat in de zijgevel van het paviljoen twee bloktandpilasters en openslaande deuren in een geprofileerde kozijnomlijsting met persiennes, op de verdieping oorspronkelijk een schuifvenster met persiennes. In het terugliggende geveldeel van een aanbouw is een toegangsdeur geplaatst. Aan de achterzijde (NO) bevindt zich een aanbouw uit 1926 met in de achtergevel van de paviljoens een stolpvenster. De erfscheiding bestaat uit een spijlenhek, afgesloten door bogen en Franse lelies, terwijl tussen de geprofileerde en tapstoelopende gietijzeren kolommen met bladermotieven aan de zuidzijde, een tweevleugelig toegangshek met diagonaal krulmotief over de spijlen is gevat.

Waardering

De negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in neo-classicistische stijl en wegens het zeldzame fries onder de daklijst met 'sgraffito' decoraties op donkere terracottategels met diverse klassieke motieven. De beeldbepalende, tegenover het het later aangelegde Rosarium gelegen villa is tevens van belang wegens situationele alsook van ruimtelijk- historische waarde als kenmerkend element in de voor het noordwestelijke deel van Hilversum karakteristieke ontwikkeling van laat-negentiende-eeuwse villaparken.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508268
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Peerlkamplaan 18 1217 RT Hilversum Ja
Peerlkamplaan 20 1217 RT Hilversum
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 5859 Hilversum
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1881 1889 vervaardiging
Naar boven