Hoogstraat 81, Nieuwpoort

Inleiding

WONING rond 1860 gebouwd als rentenierswoning in Ambachtelijk Traditionalistische stijl in opdracht van Cornelis Kuijlenburg van Harten en Corstiana Cornelia Versteeg. De woning en de erbij behorende boerderij (beschermd onder rijksmonumentnummer 30595) zijn beeldbepalend aan de dijk gesitueerd langs de een van de beide toegangswegen aan de westelijke zijde van Nieuwpoort. Beide panden vormen een ensemble en liggen naast elkaar, de rentenierswoning westelijk van de boerderij, met de nok evenwijdig aan de straat. Voor de panden zijn smalle tuintjes aangelegd omgeven door hagen.

Omschrijving

WONING vanaf een L-vormige plattegrond over een bouwlaag opgetrokken gele ijsselsteen. Het dwarsgeplaatste bouwdeel aan de straatkant langs de dijk is onderkelderd en heeft een schilddak met gesmoorde Hollandse pannen en pironnen op de nokken. Onder de overstekende dakgoot is een decoratieve gesneden houten daklijst aangebracht. Boven de voorgevel langs de dakrand een fraai gesneden boeibord met pseudo akroterieen. Het achterste, smallere en lager gelegen bouwdeel heeft een schilddak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De dakrand van de achtergevel (zuid) wordt afgesloten door eenvoudige windveren eindigend in een makelaar. De zesruits schuifvensters zijn behangen met luiken. De muuropeningen worden afgesloten door een hanenkammen. Symmetrische voorgevel (noord) met middenrisaliet waarin de entree geplaatst is die bestaat uit een houten paneeldeur onder een bovenlicht. Aan weerszijden van het risaliet is een venster geplaatst. Centraal boven het risaliet bevindt zich een dakkapel onder een steekkap met een gesneden houten daklijst. De dakkapel heeft een keperboogvormig vierruits venster.

De linker zijgevel (oost) heeft in het voorste deel een venster en in het lager gelegen bouwdeel een recht gesloten deur met een klein decoratief gietijzeren rooster.

De rechter zijgevel (west) heeft een vensters en in de achterzijde van het voorste dwarsgeplaatste bouwdeel is ook een venster geplaatst. In het achterste bouwdeel bevindt zich in de westelijke gevel een venster en in de achter gevel een terrasdeur, een klein venster en een venster in de geveltop.

Waardering

Woning gebouwd als rentenierswoning is cultuurhistorisch van algemeen belang als illustratie van een sociale ontwikkeling in een boerenbedrijf aan het eind van de 19e eeuw waarbij de gepensioneerde boer naast de boerderij een eigen woning bouwde.

Rentenierswoning is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de Traditionele Ambachtelijke bouwstijl en de fraaie detaillering. Het pand is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaal gebruik en detaillering.

Het pand is beeldbepalend gesitueerd bij de entree van Nieuwpoort en vormt een functionele en situationele eenheid met de boerderij.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510010
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

BOERDERIJ met bijbehorende WONING gebouwd in Ambachtelijk Traditionalistische stijl in opdracht van de gebroeders Willem en Kors van Harten. De boerderij werd in 1858 als stadsboerderij gebouwd en is reeds opgenomen in het monumentenregister (mon. nr. 30595). De woning werd gebouwd als rentenierswoning en kwam enkele jaren na de bouw van de boerderij gereed.

N.B. De boerderij werd in 1977 vernieuwd. Op het westelijk en oostelijk dakschild van de rentenierswoning zijn na de oorlog dakkapellen toegevoegd die voor bescherming van ondergeschikt belang zijn. Het houtwerk langs de dakrand is vervangen.

Omschrijving

Boerderij en rentenierswoning zijn beeldbepalend aan de dijk gesitueerd langs de een van de beide toegangswegen aan de westelijke zijde van Nieuwpoort. Het perceel grenst aan west- en zuidzijde aan de Veste. Beide panden vormen een ensemble en liggen naast elkaar, de rentenierswoning westelijk van de boerderij, met de nok evenwijdig aan de straat. Voor de panden zijn smalle tuintjes aangelegd omgeven door hagen.

Waardering

Boerderij en rentenierswoning zijn cultuurhistorisch van algemeen belang als illustratie van een sociale ontwikkeling in een boerenbedrijf waarbij de gepensioneerde boer naast de boerderij een eigen woning bouwde.

Boerderij en rentenierswoning zijn architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de Traditionele Ambachtelijke bouwstijl van de panden en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Beide panden zijn beeldbepalend gesitueerd bij de entree van Nieuwpoort en vormen een functionele en situationele eenheid.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Hoogstraat 81 2965 AK Nieuwpoort Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 1140 Nieuwpoort
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1880 vervaardiging
Naar boven