Luitenant Generaal van Heutszlaan 7, Baarn

Omschrijving complexonderdeel 2

De evenwijdig aan de spoorlijn gelegen DIENSTWONING telt één bouwlaag onder een zadeldak gedekt rode kruispannen. De top is betimmerd met verticale delen. De gevels zijn boven een vooruitstekende plint uitgevoerd met accenten in geel verblendsteen. De gevels zijn symmetrisch van opzet en indeling. Vensters en deuren zijn voorzien van drieruits bovenlichten en ontlastingsbogen met accenten in verblendsteen. De vensterbanken en dorpels zijn van hardsteen. De voorgevel bevat in het midden twee deuren waarnaast aan elke zijde een venster. In de top is een stolpend venster aangebracht.

De linkerzijgevel bevat drie traveeën. De linker bestaat uit een venster en een deur, de middelste uit een deur en een venster en de rechter uit twee vensters. De achtergevel bevat twee vensters en een stolpend venster in de top.

De rechterzijgevel heeft drie traveeën met elk twee vensters.

Waardering complexonderdeel 2

De dienstwoning is van cultuurhistorische waarde als restant van de spoorweggeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een bouwtype en vanwege de bouwstijl en de detailleringen. Tenslotte is het van ensemblewaarde vanwege de ligging langs de spoorlijn, in relatie tot het voormalige buurtspoorwegstation.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
511705
Complexnaam
De Generaal
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding complex

Het eindstation van de Utrechtse Locaalspoorweg van Den Dolder, via Soest naar Baarn werd in 1898 gebouwd naar een ontwerp van architect J.F. Klinkhamer. Deze was ook architect van de stations te Soest en Soestdijk. Het station is niet als een kopstation uitgevoerd, maar ligt ter zijde van het voormalige spoor. De Locaalspoorweg was een buurtspoorweg, geëxploiteerd door de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). De lijn ging met de electrificatie van 1948 op in het huidige spoorwegnet, waarbij het station zijn functie verloor. In 1983 is het gebouw gerestaureerd en als café-restaurant De Generaal in gebruik genomen.

Achter het station bevindt zich een dienstgebouw uit 1913, eveneens gebouwd naar ontwerp van Klinkhamer, alsmede een entrepot dat buiten de bescherming valt. Het stationscomplex is een belangrijk element bij de villawijk Prins Hendrikpark en ligt aan de rand van het Baarnse Bos.

Complexomschrijving

Het STATIONSCOMPLEX is gelegen tussen de Lt. Gen. van Heutszlaan in het noordwesten, de spoorlijn Hilversum - Amersfoort in het zuidoosten, en het Baarnse Bos in het zuidwesten.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. station 2. dienstwoning

Waardering

Het stationscomplex is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie en de ontwikkeling van een locaal spoorlijnennet. Het complex is van ensemblewaarde in relatie tot de spoorlijn, het Baarnse bos en de villawijk Prins Hendrikpark.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Luitenant Generaal van Heutszlaan 7 3743 JL Baarn Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
L 2570 Baarn
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Klinkhamer, Jacob F. ; Utrecht architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven