Brug, Utrecht

Omschrijving

Houten VOETGANGERSBRUG op tegen de oevers geplaatste pijlers, een zogenaamde Knuppelbrug, die het park aan de oostzijde met de Koningslaan verbindt. Uitgevoerd in rustieke stijl.

Waardering

Brug van algemeen belang vanwege de vormgevingswaarde als karakteristiek voorbeeld van brug in rustieke stijl, tevens vanwege de cultuurhistorische waarde als karakteristiek en gaaf onderdeel van het Wilhelminapark. Van ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
514408
Complexnaam
Wilhelminapark
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit PARK in Engelse landschapsstijl naar ontwerp van tuinarchitect H. Copijn, in één opzet uitgevoerd met het ontwerp aan de Emmalaan en omgeving van H. Loran, met bestemming wandelpark en parkaanleg met een deel villa-bouw, oorspronkelijk genaamd het Oudwijkerveldpark, geopend in 1898 en vanwege het kroningsjaar van koningin Wilhelmina in 1898 hernoemd in Wilhelminapark. Doel was het aanleggen van een wandelpark en een aantrekkelijke woonomgeving voor de welgestelde inwoners van de stad.

Het park sluit aan de noordzijde bij Oudwijk aan op de parkaanleg van de Emmalaan, aan de zuidzijde is de Julianalaan de afsluiting van het park.

Bebouwing aan de westzijde (Wilhelminapark) is bij het oorspronkelijke ontwerp van park in het plan meegenomen. Bebouwing aan de oostzijde (Koningslaan) is in aansluiting op het gerealiseerde park tot stand gekomen.

De toegang van het park geschiedt onder meer aan de oostzijde via een KNUPPELBRUGGETJE over een waterloop, welk deel uitmaakt van een oude Vechtloop. In 1925 is een THEEHUIS gesitueerd nabij de grote vijver, ter vervanging van het oorspronkelijke melkhuisje. Andere waardevolle toevoegingen bestaan onder meer uit een HERDENKINGSBANK, een BRUGLEUNINGEN boven een duiker en, hier buiten de bescherming vallend: enkele beelden en een bunker (1942). Aan de zuidoostzijde is een deel van de omringende bebouwing recent ingevuld met moderne villa's.

Het Wilhelminaparkcomplex bestaat uit de volgende onderdelen:

- de historische parkaanleg

- het theehuis

- herdenkingsbank

- brugleuningen

- knuppelbrug

Omschrijving

Park, aangelegd op voormalige hoveniersgronden en gedeeltelijk op een voormalige buitenplaats, bestaande uit een grote vijver met twee eilanden en fontein, speelveld, diverse weiden, een rijpad voor koetsen en diverse wandelpaden, slingerende waterpartijen langs de rand van het park en veel bijzondere boomsoorten. Het geheel omgeven door aaneengesloten bebouwing aan oost- en westzijde, uitlopend aan de noordzijde op de parkaanleg van de Emmalaan, aan de zuidzijde op de Julianalaan.

De hoofdwegen lopen oost en west (Loolaantje) en noord-zuid door het park en zijn verbonden door slingerende zijpaden. Centraal ligt een grote vijver met eilandjes met boomgroepen, ten zuiden daarvan een groot grasveld.

Waardering

In 1898 geopend Wilhelminapark naar ontwerp in Engelse landschapsstijl van H. Copijn, van algemeen belang vanwege de landschappelijke, tuinarchitectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde vanwege de over het algemeen gaaf bewaarde aanleg in landsschapsstijl, de bijzondere boomsoorten en als elementair onderdeel van het te beschermen gezicht Wilhelminapark en omgeving.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Voetgangersbrug Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Koningslaan 34 3583 GH Utrecht in het park, Wilhelminapark TO Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 9017 Abstede
C 8641 Abstede
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
Naar boven