Soesterweg 126, Amersfoort

Omschrijving

Het in 1873 vermoedelijk door stadsarchitect W.H. Kam ontworpen POORTGEBOUW annex aula is aan de zuidzijde van de Soesterweg gelegen en risaleert licht ten opzichte van bakstenen muren aan weerszijden. Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één hoogopgaande bouwlaag, die wordt overdekt door een haaks op de Soesterweg geplaatst zadeldak, voorzien van blauwe Hollandse pannen. Het pand bezit een eclectische bouwstijl, waarbij stijlelementen uit het classicisme, romaans en de renaissance zijn toegepast. De voorgevel (noordzijde) heeft dubbele naar binnen openslaande houten deuren, waarbij de entree is overspannen door een boog bestaande uit baksteen, gesegmenteerd door natuursteen-elementen. De natuurstenen aanzetstenen van deze segmentboog zijn gedecoreerd met een floraal motief en worden ondersteund door lisenen. Boven de boog bevindt zich een op consoles geplaatst natuurstenen fronton met akroteri. Op het tympaan is in het Hebreeuws en in het Nederlands de volgende tekst aangebracht: 'de eeuwige doodt en maakt levend / stort in het graf en voert opwaarts / 1SAM.2:6'.

Boven het fronton bevindt een rondvenster met vijfledige bloemtracering. Een getand klimmend fries uit gele baksteen vormt de beëindiging van de topgevel. Het fries verbindt eveneens gele in metselwerk uitgevoerde makelaars bij top en schouders, die als bekroning gestileerde natuurstenen acroteria hebben.

De achtergevel heeft eenzelfde doch soberder opbouw als de voorgevel.

De gevel is gepleisterd, de dubbele openslaande deuren worden overspannen door een niet geaccentueerde segmentboog, waarboven zich een rondvenster bevindt. Op de schouders van de gevel zijn akroteria aangebracht.

De eveneens gepleisterde symmetrische linker zijgevel wordt geleed door twee rechthoekige spaarvelden, die aan de onderzijde worden begrensd door een grijze plint en aan de bovenzijde door een tandlijst. In beide spaarvelden zijn twee rondboogvensters met een gezamelijke waterlijst aangebracht.

De rechter zijgevel is identiek aan de linker zijgevel.

Het sobere interieur van het poortgebouw is bepleisterd. Het tongewelf, dat zijn aanzetten vindt in een zestal kornissen, is eveneens bepleisterd. In boogvormige uitsparingen in de zijgevels en het tongewelf zijn de gekoppelde rondboogvensters geplaatst.

Waardering

Het poortgebouw van de Israëlitische begraafplaats is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en relatief zeldzaam voorbeeld binnen de funeraire geschiedenis. Het poortgebouw, uitgevoerd in een eclectische stijl met invloeden van het classicisme, het romaansk en de renaissance. Het pand bezit een ensemblewaarde in relatie tot overige onderdelen van de begraafplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
517679
Complexnaam
Israëlitische Begraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het COMPLEX van de Israëlitische BEGRAAFPLAATS met WONING en ZERKEN werd in 1873 langs de Soesterweg aangelegd, nadat gebleken was dat de begraafplaats bij de Bloemendalsepoort geen ruimte meer bood. De opdracht werd verschaft door de heer L.A. Schaap, president van het kerkbestuur der Nederlandse Israëlitische gemeente te Amersfoort, zoals een 'eerste steen' gelegd op 12 mei 1873 (15 IJAP 5633 volgens de Joodse jaartelling) getuigt. Het is niet zeker welke architect getekend heeft voor het ontwerp van de begraafplaats. Waarschijnlijk heeft de toenmalige gemeente-architect W.H. Kam het ontwerp geleverd voor de begraafplaats aan de Soesterweg. Dit kan niet alleen worden afgeleid uit de vormgeving, maar ook uit het feit dat Kam meerdere opdrachten voor de Israëlitische gemeenschap te Amersfoort leverde.

Omschrijving

De Israëlitische begraafplaats is gelegen op een vrijwel rechthoekig terrein aan de zuidzijde van de Soesterweg. Hoge bakstenen muren met ezelsrug vormen de afscheiding tussen de Soesterweg en de begraafplaats. In het midden worden de muren met elkaar verbonden door een hoogopgaand bouwwerk dat zowel als poortgebouw als aula in gebruik is. Aan het oostelijke uiteinde van de muur bevindt zich een kleine, sober vormgegeven (beheerders)woning. De woning, de muren en het poortgebouw vormen een eenheid.

Op het vlakke en vrijwel boomloze binnenterrein zijn de zerken in strakke stroken evenwijdig aan de Soesterweg geplaatst. De zerken zijn rechthoekig van vorm en zijn soms gedecoreerd met de familiewapens. De meeste zerken zijn van natuursteen. Enkele zijn van hout. Deze verkeren veelal in slechte staat.

Samenvattend bestaat het complex van de Israëlitische begraafplaats aan de Soesterweg uit de volgende onderdelen:

1. aula annex poortgebouw;

2. beheerderswoning;

3. houten zerken.

Waardering

De Israëlitische Begraafplaats is van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf overblijfsel van de funeraire geschiedenis.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Poortgebouw Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Soesterweg 126 3812 BD Amersfoort Soesterkwartier BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 10943 Amersfoort
D 10942 Amersfoort
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1873 1873 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Kam, W.H. ; Stad Amersfoort architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven