Lichttoren, Eindhoven

Inleiding

FABRIEKSGEBOUW ED is het meest markante deel van dit object en staat algemeen bekend als de "lichttoren". Het pand ligt op de hoek van de Emmasingel met de Mathildelaan, aan de rand van het complex. Het is een groot L-vormig gebouw waarvan de hoekbebouwing driezijdig afgeschuind is. Dit blok ligt iets schuin ten opzichte van de langgerekte vleugel aan de Mathildelaan. Het gebouw is in 1921 gebouwd naar ontwerp van architekt L. Scheffer in Functionalistische stijl. Aansluitend aan de vleugel aan de Mathildelaan bevindt zich het Philipsgebouw EC. Dit voormalige hoofdgebouw is nu in gebruik als kantoor. Dit pand is in 1911 gebouwd.

Omschrijving

Het gehele pand is zes lagen hoog en heeft een plat dak. Het oudste gedeelte (EC) heeft een L-vormige plattegrond, onder een plat dak. Op de hoek is een kleine torenachtige opbouw met tentdak geplaatst. Dit dak staat op een overstek, ondersteund door grote klossen.

Het gedeelte ED heeft een langwerpige plattegrond, naar de hoek met de Emmasingel toe uitwaaierend. Deze hoekpartij heeft drie schuingeplaatste zijden en is voorzien van een torenachtige opbouw, vijf lagen hoog, met eveneens schuin geplaatste zijden. Aan de uiteinden van de gevel en op de hoeken zijn uitstekende liftschachten geplaatst. Deze liftschachten steken iets boven de dakrand uit. De constructie van het gehele pand bestaat uit een gewapend betonskelet, ook de gevels zijn uitgevoerd in beton en witgeverfd.

Pand EC heeft grote vierkante ramen, voorzien van ijzeren kozijnen met een kleine roedenverdeling. De gevelwand van ED is geheel gevuld met brede ramen welke eveneens van ijzeren kozijnen met een kleine roedenverdeling zijn voorzien. De ramen op de bovenste verdieping zijn, evenals de ramen in de torenachtige opbouw, kleiner.

Aan de bovenste randen van het gebouw EC en de liftschachten zijn decoraties aangebracht door een reliëfwerking in het beton. Op de top van de liftschachten zijn dat horizontale banden. Ook op de gevel, direct onder de dakrand zijn de banden aangebracht, ter plekke van de liftschachten gaan deze over in bol uitstekende elementen.

Waardering

De lichttoren met annexen van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere, maar indrukwekkende vormgeving van een deel der gebouwen en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is van belang in het oeuvre van de architect Scheffer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel en staat bekend als waarmerk van de 'lichtstad' Eindhoven. Het is tevens van belang vanwege gaafheid van het ex- en interieur. het is zeldzaam wegens opzet en constructie.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518717
Complexnaam
Philips complex Emmasingel
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1891 startten F. Philips en zijn zoon G. Philips met de fabricage van kooldraadgloeilampen in een voormalig textielfabriekje aan de Emmasingel in Eindhoven. Het hier beschreven complex Emmasingel is ontstaan in opdracht van Philips, als gevolg van de enorme groei die het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw doormaakte. De meeste gebouwen van het fabriekscomplex zijn gelegen op een rechthoekig terrein in het centrum van Eindhoven. Aan de noordzijde wordt dit terrein begrensd door de Mathildelaan (die parallel aan de spoorlijn loopt), in het westen door de Vonderweg, in het zuiden door de Willemstraat en in het oosten door de Emmasingel. Aan de overzijde van de Emmasingel bevinden zich nog enkele objecten die tot het complex gerekend kunnen worden, hiertoe behoort ook het textielfabriekje waarin de eerste produktie van Philips tot stand kwam. Deze panden zijn niet op een besloten terrein geplaatst maar vormen een onderdeel van de totale bebouwing van het centrum.

De vroegste nog bestaande bebouwing op het besloten terrein aan de Emmasingel stamt uit 1911, vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn binnen dat gebied steeds gebouwen toegevoegd maar er zijn ook objecten gesloopt ten gunste van nieuwbouw. De bebouwing bestaat vooral uit industriegebouwen waarvan er een groot aantal door de architecten L. Scheffer en D. Roosenburg zijn ontworpen (later waren zij samen werkzaam in het architecten en ingenieursbureau TABROS en hebben in die samenstelling meerdere opdrachten van Philips uitgevoerd). Aan de buitenrand van het gebied aan de Vonderweg zijn enkele kantoren geplaatst. Deze panden volgen het verloop van de straten, verder zijn de objecten ogenschijnlijk willekeurig geplaatst. De betonnen verdiepingsgebouwen aan de Emmasingel en op de hoek van de Emmasingel met de Mathildelaan zijn gezichtsbepalend voor het complex. Door hun schaal domineren zij in de verder kleinschalige stedelijke omgeving.

Het aantal te beschermen objecten binnen het boven omschreven gebied bedraagt vier, ze liggen voornamelijk paralel aan de omsluitende straten en spoorlijn, aan de oostelijke rand van het gebied.

Omschrijving

Het betreft een aantal fabrieksgebouwen, aan het eind van de jaren twintig van de twintigste eeuw in opdracht van Philips uitgevoerd. Deze fabrieksgebouwen kenmerken zich door een functionele vormgeving, uitgevoerd in beton.

De kantoorgebouwen, uit dezelfde periode als de fabrieksgebouwen, hebben een meer uiteenlopende verschijningsvorm.

Het betreft de gebouwen: ED/EC (de Lichttoren), De Witte Dame (vm. EE/EF/EG/EH), EM (Emmasingel 29) en EN (vm. textielfabriekje, thans bedrijfsmuseum).

Waardering

Het complex van de Philipsgebouwen aan de Emmasingel is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau belangrijk zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van kleinschalige gebouwen tot grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft inovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere, maar indrukwekkende vormgeving van een deel der gebouwen en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang in het oeuvre van de architect Roosenburg. Het geheel is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en als samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kantoorgebouw Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor oorspronkelijke functie
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Emmasingel 6 5611 AZ Eindhoven Centrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 3608 Eindhoven
D 3611 Eindhoven
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1911 1911 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Scheffer, L. ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven