Philipsgebouw SA, Eindhoven

Inleiding

Meerlaags, FABRIEKSGEBOUW met FABRIEKSWATERTOREN gebouwd naar ontwerp van architect A. de Broekert van het Philips Ingenieursbureau. Het geheel kwam in twee bouwfasen in 1928 en 1929 tot stand in Functionalistische stijl.

Het object grenst direct aan het spoor, op de hoek van het terrein met de Beukenlaan.

Omschrijving

Zes laags pand onder een plat dak. Het pand bestaat uit twee op vierkante plattegrond gebouwde bouwmassa's. Aan de zuidzijde zijn uitstekende liftschachten annex trappenhuizen geplaatst, deze zijn iets hoger opgetrokken en steken boven de dakrand uit. Aan de noordzijde is een torenachtige bouwmassa van acht lagen met een opbouw aanwezig. In de opbouw bevindt zich een waterreservoir. Aan de spoorzijde is tussen de uitbouwen van liftschachten een éénlaagse bouwmassa onder plat dak aanwezig. Het geheel, zowel de constructie als de invulling, is uitgevoerd in beton. Overal zijn brede ramen, voorzien van metalen kozijnen met een kleine roedenverdeling geplaatst. De ramen vullen de gehele breedte van de traveeën.

Waardering

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft innovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere maar indrukwekkende vormgeving en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect A. de Broekert. Het is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie van onder meer de ingebouwde watertoren en als deel van een samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
518769
Complexnaam
Philipscomplex Strijp S
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Als gevolg van de groei die de Philips aan het begin van de twintigste eeuw doormaakte werd uitbreiding van de bebouwing noodzakelijk. De noodzaak van een eigen glasfabriek in de Eerste Wereldoorlog vormde de eerste aanzet tot opzetten van een nieuw complex. Hiervoor werd een nieuwe lokatie in Strijp ingericht, in het verlengde van reeds bestaande Philips-bebouwing (complex Emmasingel en Philipsdorp).

Het is een rechthoekig terrein, ten zuiden van de spoorlijn.

In het noorden wordt dit complex begrensd door de Mathildelaan, in het noord-westen door de Beukenlaan. De Kastanjelaan-Schootsestraat sluit het complex in het zuiden en oosten af en in het zuid-westen wordt het complex afgesloten door de Glaslaan. Het geheel bevindt zich inmiddels in een gebied met veel Philipsbebouwing: aan de overzijde van de Glaslaan is het complex Strijp II ontwikkeld met bebouwing uit een latere fase. Aan de overzijde van de Kastanjelaan ligt de voormalige philips-bedrijfsschool uit 1949, daarachter bevinden zich woningen van het Philipsdorp. Achter de Beukenlaan strekken zich opnieuw woonwijken in opdracht van Philips gebouwd uit.

De inrichting van het terrein werd ontwikkeld door A.I.J. de Broekert, in dienst en in opdracht van Philips. In het concept werd een grote mate van rationaliteit toegepast. Ook bebouwing uit een latere bouwfase werd in deze structuur ingepast.

Vanaf de jaren twintig van deze eeuw is het gebied systematisch ingevuld met industriegebouwen. Aan het spoor staan de objecten evenwijdig aan de spoorlijn, voor de verdere bebouwing op het terrein is de Kastanjelaan (schuin ten opzichte van het spoor) richtinggevend geweest.

Omschrijving

De te beschermen gebouwen binnen het complex worden vooral gevormd door driebeukige, meerlaagse fabrieksgebouwen welke gezichtsbepalend en richtinggevend voor het complex zijn. De panden hebben een brede centrale straat en overhet algemeen een lage verdiepingshoogte in de magazijnen. Door de systematische toepassing van overeenkomstige principes in verschillende gebouwen was het mogelijk standaard elementen toe te passen. Zo is steeds gebruik gemaakt van beton skeletbouw en zijn in een aantal gebouwen varianten van dezelfde trappen te vinden. Verder zijn identieke stalen I-profielen van Krupp gebruikt en bimsbetonnen cassette dakplaten (van het constructiebedrijf De Vries Robbé) algemeen aanwezig. Er is vooral gebruik gemaakt van natuurlijke verlichting door horizontaal aaneengesloten lichtbanden. Dit door Philips ontwikkelde type had een optimale maatvoering tot gevolg.

Het betreft de gebouwen SA, SDM (veemgebouw), SBP/SAN/SK en SF (pompgebouw).

Waardering

Het complex van de Philipsgebouwen aan de Glaslaan is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid, in het bijzonder de stichting van de op nationaal niveau van belang zijnde Philipsfabrieken en als visualisatie van de typologische ontwikkeling van de grootschalige hoogbouw voor de industrie. Het heeft inovatieve waarde vanwege de grootschalige en technisch uitgewerkte toepassing van gewapend betonconstructies. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de uiterst sobere maar indrukwekkende vormgeving van een deel der gebouwen en als voorbeeld van de toegepaste combinatie van bouwelementen; het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van in het bedrijf werkzame architecten. Het geheel is tevens van belang vanwege de gaafheid van het ex- en interieur. Het is zeldzaam wegens opzet en constructie en als samenhangend industrielandschap langzamerhand zeldzaam.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Fabrieksgebouw Boerderijen, molens en bedrijven Industrie oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Glaslaan 2 5616 LW Eindhoven Strijp Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
C 5741 Strijp
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1928 1929 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Broekert, A. de ; Noord-Brabant architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven