Straatweg 33, Maarssen

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vredenhoef. De kleinschalige historische parkaanleg in vroeg landschappelijke stijl is in zijn huidige aanzien vermoedelijk omstreeks 1800 tot stand gekomen. Geheel omsloten door waterlopen ligt het park op de westelijke oever van de Vecht temidden van akkerland en weilanden. In zijn kleinschaligheid is het landschapspark karakteristiek voor de vroege landschapsstijl in Nederland. Centraal in de aanleg liggen het hoofdgebouw en koetshuis aan een met grint bedekt voorplein. Het voorplein wordt van de weg gescheiden door een smalle sloot, welke in de as van het huis overbrugd wordt door een bakstenen brug met gemetselde bloembakken uit de jaren '30 van de 20ste eeuw. In de zuidelijke punt van het driehoekige perceel ligt het koetshuis, van het voorplein gescheiden door een hoge haag en met een eigen ommuurde tuin aan de achterzijde, die thans (2001) ondermeer gebruikt wordt voor het houden van beelden-exposities. Ten noorden daarvan bevindt zich het hoofdgebouw met daar omheen de landschappelijke parkaanleg. Deze wordt gekenmerkt door geaccidenteerde gazonpartijen met enkele boomgroepen en solitairen uit de tijd van de aanleg, twee fraaie vijverpartijen en een boomgaard. De houtopstand is gevarieerd, met enkele monumentale bomen waaronder eik, rode beuk, kastanje en esdoorn. Een met esdoorns en eiken beplante sloot markeert in het westen de overgang naar het achterliggende weidegebied. De alhier oorspronkelijk bewust geplante bomen en boomgroepen op een pseudo-natuurlijke wijze, die typerend is voor de vroege landsschapsstijl, markeren als coulissen schilderachtige doorkijken op de open weilanden en akkerland erachter. Volgens twee R.A.F.-luchtfoto's uit het begin van de jaren '40 van de 20ste eeuw was het park dichter met houtopstanden beplant als tegenwoordig; toendertijd bood de relatief dichte begroeiing aan de NW-zijde van het park twee doorkijken op deze weilanden en het akkerland. Aan de voorzijde van het park is er het gezicht op de monumentale buitenplaats Vechtoever. Achter in de tuin liggen de fundamenten van een meerzijdig gebouwtje, waarschijnlijk een tuinhuis of theekoepel. Er heeft eveneens een meerzijdige theekoepel op de overplaats aan de Vecht gestaan, deze werd in 1856 afgebroken. De overplaats zelf heeft moeten wijken voor verbreding van de Straatweg en gaat sindsdien op in de berm van deze weg.

Waardering De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Vredenhoef is van algemeen belang: - Vanwege het gaaf bewaard gebleven voorplein met toegangsbrug in de as van het huis; - Als gaaf bewaard voorbeeld van een kleinschalige aanleg in vroege landschapsstijl met een houtopstand die deels uit de tijd van de aanleg stamt, gaaf bewaard gebleven landschappelijke vijvers, een boomgaard en schilderachtige doorzichten naar het achterliggende weidegebied; - Vanwege de karakteristieke perpectiefwerking in het parkgedeelte aan de westzijde, die is geschapen door het contrast tussen het relatief besloten parkgedeelte aan deze zijde en de openheid van het land erachter, en die kenmerkend is voor parken in 19de-eeuwse landschapsstijl in Nederland; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
520322
Complexnaam
Vredenhoef
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

HISTORISCHE BUITENPLAATS VREDENHOEF Straatweg 31-33 te Maarssen

OMSCHRIJVING VAN HET COMPLEX: In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), KOETSHUIS (3), TOEGANGSHEK (4). Aan de oude verbindingsweg tussen Utrecht en Amsterdam, de Straatweg, ligt ten noordwesten van Maarssen de historische buitenplaats Vredenhoef. De voorzijde van de buitenplaats is geprojecteerd op de Vecht en kijkt uit op de aan de overzijde van de Vecht gelegen buitenplaats Vechtoever. Aan de achterzijde wordt de buitenplaats omsloten door weidegebied. Vanaf de Straatweg geeft een brug toegang tot het voorplein, waaraan naast het hoofdgebouw tevens een voormalig koetshuis gelegen is. De geschiedenis van het complex gaat terug tot de 17de eeuw. De hofstede dateert mogelijk uit 1666. De oudst bekende afbeelding van het hoofdgebouw is een tekening van Lutgers van omstreeks 1836. Op deze afbeelding is het huis te zien in zijn tegenwoordige hoedanigheid: een laag landhuis van het hofstedentype met empirevensters, pilasterstelling rond de voordeur en een verhoogde middenpartij bekroond door een tympaan. Het huis (in 2001 deels particulier bewoond en deels als kantoor in gebruik) was in de 19de eeuw gepleisterd. De classicistische gevel dateert uit het einde van de 18de of de eerste decennia van de 19de eeuw en werd mogelijk in twee fasen gerealiseerd. De wijziging van vensters en deurpartij in empirestijl en het aanbrengen van de tympaanbekroning viel vermoedelijk samen met de modernisering van het interieur in empirestijl, kort voor of na 1800. De typisch 19de eeuwse pleisterlaag en balustrade zijn mogelijk later aangebracht. [none1]Het eenvoudige koetshuis heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad. De ingrijpendste wijzigingen onderging het in de jaren '40 van de 20ste eeuw toen het in gebruik was als verenfabriek. Het pand werd aan de linker zij- en achtergevel fors uitgebreid met verschillende bouwvolumes in baksteen en glas. In 1976 werd het aan derden verkocht en sindsdien is het in gebruik als woonhuis. De landschappelijke tuin- en parkaanleg met boomgaard en twee vijverpartijen werd vermoedelijk eind 18de eeuw of kort na 1800 aangelegd. De aanleg viel mogelijk samen met de verbouwing van het hoofdgebouw in empirestijl omstreeks 1800. Het park vertoont alle kenmerken van een vroeg landschappelijke aanleg. Bij het koetshuis staat een 18de eeuws smeedijzeren hek, dat oorspronkelijk op de voormalige buitenplaats Vechtenstijn stond.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding van de onderdelen aangegeven. Ten oosten wordt de buitenplaats begrensd door de Straatweg, ten zuidoosten door een op de Straatweg uitkomend zandpad, ten zuidwesten door de scheiding van de percelen 5256 en 5257 (beide weidegronden) en ten noordwesten markeert de tot de Straatweg doorlopende scheisloot (kadastraal perceel 5569) de grens van de historische aanleg.

Waardering De HISTORISCHE BUITENPLAATS VREDENHOEF is van algemeen cultuur-, architectuur-, en tuinhistorisch belang: - Vanwege de ouderdom; - Vanwege de eenvoudige, harmonieuze vormgeving van de bebouwing; - Vanwege de historische tuin- en parkaanleg in vroege landschapsstijl; - Vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van een 17de eeuwse hofstede tot een Vechtbuiten met vroeg 19de eeuws aanzien; - Vanwege de visuele samenhang van de complexonderdelen; - Als onderdeel van de buitenplaatsenaanleg langs de Utrechtse Vecht.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Historische aanleg Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Straatweg 33 3603 CW Maarssen BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
A 5332 Maarssen
A 5257 Maarssen
A 5331 Maarssen
A 5333 Maarssen
A 5569 Maarssen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1800 1800 vervaardiging
Naar boven