Israelitische Begraafplaats aanleg, Nijmegen

2. De AANLEG

Omschrijving

De begraafplaats wordt in tweeën gedeeld door een middenpad, dat in de as van het toegangshek ligt en van het westen naar het oosten loopt. Langs de muren lopen aan beide zijden smalle paden, de kohanimpaden, bestemd voor de Kohanim (afstammelingen van Aron, hogepriesters), die om redenen van rituele reinheid niet nabij overledenen mogen komen. De grafmonumenten zijn gesitueerd op de voorste helft van het wigvormige terrein. De overwegend hardstenen zerken zijn eenvoudig van vorm en sober versierd. In het linker gedeelte bevinden zich vier liggende grafstenen, twee van hardsteen en twee van marmer, die afkomstig zijn van het oude Jodenkerkhof. In het rechter vak bevinden zich een aantal rijker uitgevoerde grafzerken van graniet en marmer. Hier zijn ook enkele grafmonumenten met een afgebroken zuil of een omgekapte boom te vinden. De meeste stenen zijn echter rechthoekig met een gebogen, rechte of in- en uitgezwenkte afsluiting en zijn voorzien van zowel een Hebreeuwse als een Nederlandse graftekst. Enkele grafstenen zijn voorzien van een gebeeldhouwde afbeelding zoals een Davidster (symbool van het politiek zionisme) of de opgeheven handen met de duimen tegen elkaar (de priesterzegen als embleem voor de afstammelingen van Aron, de Kohanim). Sommige grafmonumenten hebben een ijzeren hekwerk of hardstenen palen met metalen kettingen. Er zijn ook enkele monumenten ter herinnering aan in de concentratiekampen vermoorde joden. Opvallend is het aantal zerken van uit Oss afkomstige fabrikantenfamilies zoals Hartog, Van den Bergh en Zwanenberg. Deze industriëlen maakten alle deel uit van het bestuur, dat in 1921 de gebouwen liet optrekken. Het achterste deel, het brede uitlopende gedeelte van het driehoekig grondplan van de begraafplaats, is bos. Hier liggen links achter in de hoek de overgebrachte beenderen van het in 1961 geruimde Jodenkerkhof. Dit gedeelte is gemarkeerd met hardstenen paaltjes. Midden achter tegen de muur bevinden zich de overgebrachte beenderen van de geruimde Joodse begraafplaats van Druten. Dit gedeelte is eveneens gemarkeerd met hardstenen paaltjes.

De begraafplaats is weelderig begroeid. Het achterste gedeelte bestaat uit een gemengd bos van loof- en naaldbomen. De kohanimpaden worden van de rest van de begraafplaats gescheiden door meidoornhagen. Het middenpad is omzoomd met naaldbomen en de muren zijn bedekt met verschillende soorten klimplanten.

Waardering

De AANLEG van de ISRA LITISCHE BEGRAAFPLAATS is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de funerair-historische en lokale/ regionale genealogische waarde van de grafmonumenten;

- vanwege de eenvoudige aanleg en complete opzet die karakteristiek is voor de sobere opvatting van de Joden over een rustplaats voor de doden;

- vanwege het grote aantal zerken, waarvan het belang ligt in de collectieve betekenis, die zij door plaatsing, vorm, materiaalgebruik en ornamentering hebben voor het kenmerkende vroeg 20ste-eeuwse karakter van de begraafplaats.

- als herinnering aan de Joodse Gemeente van Nijmegen;

- vanwege de weelderige begroeiing met oude bomen en heesters.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522935
Complexnaam
Israelitische Begraafplaats
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het COMPLEX van de ISRA LITISCHE BEGRAAFPLAATS bestaat uit de volgende onderdelen: 1. De AULA en de BEHEERDERSWONING, die d.m.v. een POORT met elkaar zijn verbonden en de MUUR die aansluit op de aula en de woning en de gehele begraafplaats omsluit.

2. De AANLEG van de begraafplaats. De BEGRAAFPLAATS van de ISRA LITISCHE GEMEENTE is aangelegd in 1915. In 1921 zijn naar ontwerp van Oscar Leeuw de aula, de beheerderswoning, de poort en de muur gebouwd.

Het Jodenkerkhof lag sinds 1683 aan het Mariënburg. Hoewel ook de Joden vanaf 1829 hun doden niet meer binnen de stadsmuren mochten begraven zijn er door de Gedeputeerde Staten van Gelderland telkens ontheffingen verleend. Leden van de Joodse Gemeente werden ook wel begraven op de Algemene begraafplaats aan de Stenenkruisstraat, waar een klein gedeelte voor hen was afgeschermd. In 1890 werd aan de Joodse gemeente toestemming verleend voor de aanleg van een begraafplaats aan de Postweg (tot 1914 gemeente Groesbeek). Deze begraafplaats werd in 1915 in gebruik genomen. De begraafplaats aan het Mariënburg werd pas in 1961 geruimd, waarbij de beenderen werden overgebracht naar de begraafplaats aan de Postweg. De grafstenen werden in stukken gehakt en in greppels tussen de beenderen mee begraven. Een viertal oudere grafstenen is bewaard gebleven. In 1921 zijn de beheerderswoning, de aula en de poort gebouwd en heeft de muur zijn huidige vorm gekregen. De begraafplaats is gelegen op een wigvormig stuk grond op de splitsing van de Postweg en de Kwakkenbergweg in de wijk Kwakkenberg in Nijmegen-oost.

Omschrijving

De smalle zijde van het wigvormige terrein ligt in het westen en wordt begrensd door twee blokvormige bouwvolumes, de aula en beheerderswoning. Tussen beide gebouwtjes, die nagenoeg op dezelfde wijze zijn vormgegeven, bevindt zich de toegangspoort. De begraafplaats is geheel ommuurd. De muur sluit aan op de aula en de beheerderswoning. De muur wordt op regelmatige afstanden onderbroken door open torenconstructies die tevens de functie van steunbeer vervullen. De grafmonumenten zijn gesitueerd op de voorste helft van het terrein. De graven liggen in de richting van het oosten d.w.z. naar Jeruzalem, waar de Tempel eens stond. De grafzerken en de begraven personen zijn van lokaal/ regionaal belang. Het achterste deel, het brede uitlopende gedeelte van het driehoekig grondplan, is bos.

Waardering

Het COMPLEX van de ISRA LITISCHE BEGRAAFPLAATS is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de complete opzet van de Joodse begraafplaats;

- vanwege de architectonische kwaliteit van de bebouwing;

- vanwege de funerair-historische en lokale/ regionale waarde van de begraafplaats;

- als herinnering aan de Joodse Gemeente van Nijmegen;

- vanwege de weelderige begroeiing met oude bomen en heesters;

- vanwege de markante ligging op een splitsing van wegen aan de groene oostrand van Nijmegen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Begraafplaats Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Postweg 62 6523 LD Nijmegen Kwakkenberg Ja
Kwakkenbergweg 1 6523 MJ Nijmegen Kwakkenberg
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
I 341 Hatert
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1915 1915 Aanleg vervaardiging
Naar boven