Kronenburgersingel 231, Nijmegen

Omschrijving

HEKWERK uit 1898, ter begrenzing van het perceel Kronenburgersingel 231. Het hekwerk bestaat uit vier in formaat alternerende baksteenkolommen met geprofileerde hoekelementen in kunststeen en meerzijdig, spits toelopende afsluitingen met een bolbekroning. Tussen de kolommen bevindt zich een omlopend smeedijzeren hek, waarvan vooral de draaiende delen zorgvuldig zijn gedetailleerd. Het hek bevindt zich op een bakstenen voetmuurtje.

Waardering

HEKWERK uit 1898, ontworpen door de architecten Van de Pluijm & Gielen in combinatie met het herenhuis.

- Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een hekwerk dat in stijl aansluit bij het naastgelegen herenhuis. Het plaatsen van hekwerken is typerend voor de bebouwing van het Singelgebied. Er is een sterke ensemblewaarde en een stijlovereenkomst met het herenhuis.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het vanuit rijkswege beschermde deel van de binnenstad van Nijmegen, vanwege de zeer markante hoekligging en vanwege de situering van het hek aan de rand van het Kronenburgerpark, alwaar het in combinatie met het hekwerk en de aanwezige groenaanleg een karakteristiek geheel vormt.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
522973
Complexnaam
Kronenburgersingel 231
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Dit HERENHUIS met HEKWERK werd in 1898 ontworpen en gebouwd door de architecten VAN DE PLUIJM & GIELEN op de hoek van de Kronenburgersingel en de Stieltjesstraat. De Kronenburgersingel ligt in de vanaf 1879 ontwikkelde stadsuitleg van Nijmegen en valt binnen het sinds 1980 van Rijkswege beschermde gedeelte van de binnenstad van Nijmegen. Het markante, in Overgangsarchitectuur gebouwde, hoekpand grenst aan de westzijde van het Kronenburgerpark en werd ontworpen in opdracht van de Nijmeegse parapluiefabrikant Johannes Eduardus Meulenberg. Beide architecten ontwierpen ook de drie aangrenzende woningen aan de linkerzijde van het pand. Deze vallen niet onder de bescherming.

Het pand heeft een ongewone, stedenbouwkundig bepaalde, driehoekige vorm en bestaat uit twee bouwlagen met een zolderverdieping op een hoge kelder. Het aan twee zijden vrijliggende pand heeft een kleine tuin, die wordt omsloten door een monumentaal hekwerk, waarvan de detaillering overeenkomt met die van het huis.

Waardering

Complex, bestaande uit een HERENHUIS met HEKWERK, gebouwd in 1898 door de architecten Van de Pluijm & Gielen in Overgangsarchitectuur.

- Van architectuurhistorische waarde als goed bewaard voorbeeld van een herenhuis met een in stijl bijpassend hekwerk, gebouwd in de stadsuitleg van Nijmegen in een Overgangsstijl die typerend is voor een deel van de bebouwing aan de Singels in Nijmegen. Deze architectuur bevat vernieuwende elementen, gecombineerd met de wat traditionelere invloeden van bijvoorbeeld de Neo-Renaissance. Het pand heeft een ongewone vorm en wordt gekarakteriseerd en gedomineerd door de torenopbouw ter plaatse van het trappenhuis. In het hekwerk is de architectuur van het huis herkenbaar. Het huis en het hekwerk hebben op zichzelf, in combinatie met elkaar en vanuit stedenbouwkundig oogpunt een belangrijke monumentale waarde.

- Van stedenbouwkundige waarde binnen het bescherming genietende deel van de binnenstad van Nijmegen, vanwege de zeer markante en in de architectuur vertaalde hoekligging en de situering van het pand aan de rand van het Kronenburgerpark.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale herenhuizen in de nieuw aangelegde straten rond de oude stad; een stadsuitbreiding die met het verwijderen van de vestingwerken aan het eind van de 19de eeuw mogelijk was geworden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hek Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Kronenburgersingel 231 6511 AR Nijmegen Centrum Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
B 3030 Nijmegen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1898 1898 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Pluym, van der ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Gielen, J. ; Gelderland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven