Schouwweg 72, Wassenaar

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG.

Inleiding

De TUINAANLEG, behorende bij het verzorgingstehuis genaamd het 'Johannahuis', is op de historische buitenplaats Rust en Vreugd ten behoeve van de regenten der Wilhelmina-Alida-Stichting tot stand gekomen. Aangezien het ontwerp voorkomt op de bouwtekening van het door S. de Clerq ontworpen gebouw is deze waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de tuinaanleg in een Decoratieve tuinstijl. De tuinaanleg vertoont grote overeenkomsten met die van het eveneens door De Clerq ontworpen nabijgelegen WAVO-park. Als verantwoordelijke voor de tuin wordt in dat verband dhr. Drenth genoemd en het ligt voor de hand dat hij ook hier de beplanting voor zijn rekening heeft genomen. De tuinaanleg van het binnenplein behoorde hier ook bij. Op de bouwtekeningen van De Clerq is deze te zien: aan drie zijden gemetselde taluds, van waaruit de tuin via trappen bereikbaar waren, in het midden een dwars-as, waar circelsegmenten via een trap met elkaar waren verbonden. Deze aanleg is thans gewijzigd of geëffend met aarde.

Omschrijving

Tussen de Schouwweg en het Johannahuis is een terrasaanleg met als centraal element een langgerekte waterpartij met een uitstulping in de vorm van een cirkelsegment aan de zuidoostzijde, voorzien van gemetselde keermuren. Rondom bevinden zich borders, voorzien van een wandelpad en gemetselde trappen die leiden naar de keermuur. De voor die tijd kenmerkende beplanting bevindt zich vooral aan de zuidoostzijde en bestaat ondermeer uit verschillende typen coniferen, taxus, azalea's en rododendrons. De binnentuin is gewijzigd, maar mogelijk zijn de trappen en muren nog bewaard in de grond.

Waardering

De bij het Johannahuis behorende tuinaanleg is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, tuinhistorische en ensemblewaarde:

- als karakteristiek voorbeeld van een tuinaanleg in Decoratieve stijl uit het eind van de jaren' 20 van de 20ste eeuw;

- door de relatie tussen huis en tuin.

De tuinaanleg is vrij gaaf wat betreft hoofdstructuur en beplanting.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
528060
Complexnaam
Johannahuis
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

COMPLEXBESCHRIJVING

Inleiding

Het oorspronkelijk bij de historische buitenplaats Rust en Vreugd behorende 'Johannahuis' bestaande uit een VERZORGINGSTEHUIS, TOEGANGSHEK en een TUINAANLEG met waterpartij, welke in de periode 1929-1931 naar ontwerp van de Haagse architect S. de Clerq in een Engelse landhuisstijl tot stand is gekomen. De Clerq werkte als huisarchitect voor de reder Philippus van Ommeren jr. en zijn echtgenote Wilhelmina Alida van Ommeren-de Voogt, eigenaren van de buitenplaats Rust en Vreugd. Zij maakten zich sterk voor liefdadigheidsprojecten, waaruit zowel de bouw van het WAVO-park als van het Johannahuis voortkwam. Opdrachtgevers voor het verzorgingstehuis Johannahuis waren de regenten der Wilhelmina-Alida-Stichting. In 1983 heeft een renovatie plaatsgevonden van de kamers, is de T-vormige vleugel aan de zuidwestzijde toegevoegd en het parkeerterrein aangelegd.

Omschrijving

Het Johannahuis ligt op de historische buitenplaats 'Rust en Vreugd'. Het bevindt zich langs de Schouwweg ten noordoosten van het WAVO-park, dat eveneens op de buitenplaats ligt.

Het carrévormige gebouw is geplaatst tegen een schuinoplopend terrein, dat aan de straatzijde het hoogste is. Hierdoor is het gebouw aan de voorzijde (noordwestzijde) twee bouwlagen hoog en aan de andere zijden vier en maakt het aan de straatzijde geen massale indruk. Aan de voorzijde bevindt zich de tuinaanleg met waterpartij. Ten noordoosten is het toegangshek, dat leidt naar de entree en een lager gelegen parkeergedeelte. Ten noordoosten ervan bevindt zich een bos, waar ondermeer een tuinhuisje is.

Waardering

Het Johannahuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde:

- als karakteristiek en vroeg voorbeeld van de typologische ontwikkeling van een verzorgingstehuis in een niet stedelijk gebied uit de jaren 1929-1931;

- als voorbeeld van een verzorgingstehuis in Engelse Landhuisstijl met tuinaanleg uit het eind van de jaren '20 van de 20ste eeuw;

- als bijzondere uitdrukking van een sociaal-culturele ontwikkeling, waarbij particulieren woningen stichtten voor bepaalde groepen uit de samenleving;

- doordat het complex van belang is binnen het oeuvre van de Haagse architect S. de Clerq.

Het complex is van belang vanwege de architectonische kwaliteit en vanwege de ruimtelijke, functionele en deels ook stilistische samenhang van de samenstellende onderdelen.

Het Johannahuis heeft ensemblewaarde:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel met bijzondere sociaal-culturele waarden;

- vanwege de bijzondere situering in een landschappelijk gebied, waarbij het gebouw qua bouwstijl en hoofdvorm aansluit bij het landelijke karakter ervan.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Tuin Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Schouwweg 72 2243 BJ Wassenaar BY Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 7007 Wassenaar
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1929 1931 vervaardiging
Naar boven