Bergeijk
Gemeente Bergeijk
Burg. Magneestraat 1
5571 HB
Postadres
Postbus 10.000
5570 GA Bergeijk
www.bergeijk.nl
info@bergeijk.nl
0497 - 551455
Monumenten op de kaart
De gemeente Bergeijk kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Naast gebouwde kent Bergeijk ook archeologische monumenten. Hier vindt u de redengevende beschrijvingen van de gebouwde monumenten in Bergeijk. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenlijst Bergeijk
Monumentenzorg Bergeijk
De gemeente Bergeijk zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Erfgoedkaart
De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft voor een aantal gemeentes een cultuurhistorische inventarisatie uitgevoerd en in beeld gebracht door middel van de Erfgoedkaart.
Wilt u meer weten over het beleid met betrekking tot archeologie en cultuurhistorie in gemeente Bergeijk?
Monumentenschild
Woont u in een gemeentelijk monument en heeft het pand nog geen eigen monumentenschildje? Als monumenteneigenaar kunt u een schildje aanvragen bij de gemeente.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. In de gemeente Bergeijk wordt subsidie beschikbaar gesteld voor woningisolatie en energieopwekkende installaties in de bestaande woningbouw. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw monument? Doe de Zelfscan Duurzaam Monument of bekijk het Stappenplan Duurzaam Huis.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en restauratie
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan kunt u subsidie of een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente.
De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 5.000 per monument per jaar. De subsidiabele kosten bedragen per aanvraag minimaal € 1.000. Wanneer de subsidiabele kosten lager zijn, wordt de subsidieaanvraag niet in behandeling genomen.
Neem vóórdat u een aanvraag indient, contact op met de gemeente. In een vooroverleg kunt u uitleggen wat u wilt doen. De gemeente kan dan meteen zeggen of dit mogelijk is. Zo voorkomt u dat u een aanvraag indient die later wordt afgewezen.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Bergeijk
Het gebied van de voormalige gemeente Bergeyk viel samen met dat van het voormalige statendorp, gelegen in het Kwartier van Kempenland. Oorspronkelijk werd de heerlijkheid gedeeld tussen de hertogen van Brabant en vermoedelijk de bisschoppen van Luik. De heerlijkheid kwam uiteindelijk geheel in handen van de hertogen, die Bergeijk in 1626 in pand gaven aan een lid van de familie Van Broekhoven (tot 1658). De gemeente was in 1810 ontstaan door afscheiding van Westerhoven, Riethoven en Borkel en Schaft. Per 1 januari 1997 ging de gemeente op in de nieuwe gemeente Bergeijk.
Meer monumenten informatie
- Webarchief gemeente Bergeijk
- Geschiedenis Bergeijk
- Heemkundekring Bergeijk
- Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven
- Brabants Historisch Informatie Centrum
- De Monumentenwacht Noord-Brabant helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Brabants Erfgoed
- Provincie Noord-Brabant