Delft

Vrouwjutteland Kanaal in Delft met de Nieuwe Kerk op de achtergrond - Wiki W, Bulach
Vrouwjutteland Kanaal in Delft
Credit
Wikimedia Commons - W. Bulach
696
696
857

Gemeente Delft
Afdeling Erfgoed
team monumenten
Postbus 78
2600 ME Delft
monumenten@delft.nl
www.erfgoeddelft.nl

Delft de stad is van historie, innovatie, creativiteit en technologie. De historische binnenstad van Delft heeft zo'n 1.500 beschermde monumenten en 4 beschermd stadsgezichten.

De historische binnenstad van Delft is een rijksbeschermd stadsgezicht met vele karakteristieke grachten en monumentale panden. Al in de 13e en 14e eeuw ontstond de stedenbouwkundige structuur met grachten, straten en het centrale marktplein. Deze structuur heeft sindsdien maar relatief kleine veranderingen ondergaan. Zelfs de perceelindeling is sinds de Middeleeuwen voor een belangrijk deel hetzelfde gebleven.

De Nieuwe Plantage is met zijn statige woningen en kenmerkende gevels een rijksbeschermd stadsgezicht aan de noordkant van de binnenstad. De Nieuwe Plantage werd in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld. Samen met de opkomst van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabriek.

Aan de noordwestkant van de binnenstad ligt het Agnetapark. Het oudste deel is uit 1882-1885. Dit is het eerste Nederlandse voorbeeld van een tuinwijk. E. Gugel heeft de huisjes in cottagestijl in een groene omgeving ontworpen. Landschapsarchitect L.P. Zocher heeft het park aangelegd. J.C. van Marken was de oprichter van de Gist en Spiritusfabriek. Hij liet de woningen aanleggen voor zijn fabrieksarbeiders en hun gezinnen. En startte daarmee een nieuwe maatschappelijke en stedenbouwkundige ontwikkeling. Deze ontwikkeling was ook buiten Nederland toonaangevend.

Het gebied TU-Noord is het noordelijke en oudste deel van de campus van de TU Delft. TU-Noord ligt aan de zuidkant van de historische binnenstad.

Monumentenkaart Delft

Wilt u weten of u in een monument woont?

Oostpoort 3
Oostpoort 3 te Delft
Gemeente Delft
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

De gemeente Delft kent 4 beschermde gezichten: 

Monumentenzorg Delft

Het team archeologie en monumenten van de afdeling Erfgoed zet zich in voor het instandhouden van het gebouwde erfgoed, de bestaande historische omgeving, de stedelijke structuur en de bebouwing. 

Erfgoednota 2020-2030

De gemeente heeft een Erfgoednota waarin staat hoe de gemeente de komende jaren omgaat met de archeologische waarden en de monumenten in de stad. De nota richt zich vooral op het behouden, delen en voor iedereen beleefbaar maken van het erfgoed.

icon_tijdslijn
Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Wilt u energiebesparende maatregelen nemen aan uw monument? De mogelijkheden hiervoor verschillen per monument. De gemeente denkt graag met u mee wat er voor uw pand mogelijk is. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente. Daarnaast vindt u veel informatie over verduurzamen en onderhouden van monumenten in de Uitvoeringsrichtlijnen Monumenten Delft.

Welstandseisen zonnepanelen

Om het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en binnen beschermde stadsgezichten in de gemeente Delft eenvoudiger te maken, zijn sneltioetscriteria opgesteld. Plannen die passen binnen deze sneltoetscriteria worden sowieso toegestaan. Plannen die hier niet binnen passen vergen een nauwkeurige afweging op basis van de specifieke situatie. Bent u van plan in Delft zonnepanelen te plaatsen op een monument of binnen een beschermd stadsgezicht, neem dan contact op met het team monumenten.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

TU electrotechniek
TU Electrotechniek te Delft
Gemeente Delft

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Een cultuurhistorisch onderzoek of een bouwhistorische quickscan kan deel uitmaken van de indieningsvereisten voor de vergunning. De Commissie voor welstand en monumenten heeft daarbij een adviserende rol.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Historische kaart van Delft ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu
Historische kaart van Delft ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis Delft

In 1246 kreeg Delft stadsrechten. De stad bestond toen nog uit een lint van percelen aan weerszijden van de gracht. In de 14de en 15de eeuw groeide stad verder uit tot een stedelijk centrum omgeven door grachten. In de Gouden Eeuw (16-17de eeuw) kent de stad een bloeiende economie en grote culturele ontwikkeling. Er waren afdelingen van zowel de Oost- als de Westindische Compagnie in Delft gevestigd. In de negentiende eeuw maakte de stad opnieuw een grote economische groei door, dit maal door een grote uitbreiding van de industrie.

Afbeelding
Monument zoeken

Meer monumenten informatie

Voor meer informatie over monumenten in Delft kunt u ook terecht bij:

Delft door Iris de Geus
Delft
Iris de Geus

Monumenten in de gemeente Delft

Naar boven