Deventer
Gemeente Deventer
Team Ondernemen en Vergunningen
Afdeling Monumenten
Tel. 14 0570
wg.kroeze@deventer.nl
www.deventer.nl
Monumentenlijst Deventer
In Deventer staan Rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een monument of monumentaal stadsgezicht woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Deventer kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Deventer.
Verder zijn er 5 gemeentelijk beschermde dorpsgezichten: Schalkhaar, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek en Brinkgreven.
Monumentenzorg Deventer
De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Deventer zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Heeft u een vraag over een monument of karakteristiek pand dat u gaat aankopen of verbouwen? Of wilt u weten hoe de gemeente een pand aanwijst als monument?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Energieloket Deventer helpt inwoners met tips en adviezen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Deventer Restauratiefonds
Als eigenaar van een rijksmonument, gemeentelijk monument of een ander monument in de stad Deventer dan kunt u de Deventer Restauratiefonds-hypotheek aanvragen voor de restauratie van het monument. De gemeente bepaalt de hoogte van de lening op basis van de gemeentelijke monumentenverordening.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Wij adviseren om in een vroeg stadium contact op te nemen met de afdeling monumenten of erfgoed binnen uw gemeente.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis gemeente Deventer
Deventer is één van de vijf oudste steden van Nederland. Op het huidige grondgebied van de gemeente Deventer zijn op diverse plaatsen restanten gevonden uit de ijzertijd en de Romeinse tijd. Vanaf de 9de eeuw wordt de plek waar Deventer nu ligt continu bewoond.
Door de gunstige ligging aan de IJssel groeit Deventer in de middeleeuwen uit tot een van de belangrijkste Hanzesteden. In 1568 wordt Deventer een vestingstadstad met een garnizoen. Tijdens de industriële revolutie groeit de stad nog verder.
Door de ligging van de stad heeft de stad nog steeds een belangrijke functie zowel voor de streek als landelijk. In het zuidwesten van de provincie Overijssel en de streek Salland, in het westen grenst de stad aan de rivier de IJssel en in het westen en zuiden grenst de stad aan de provincie Gelderland.
De huidige gemeente Deventer omvat naast de gelijknamige hoofdplaats ook de dorpen Bathmen, Colmschate, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek en Schalkhaar, en de buurtschappen Apenhuizen, Averlo en Frieswijk (een tweelingbuurtschap), De Bannink, Dortherhoek, Linde, Loo, Molenbelt, Oude Molen, Oxe, Pierkesmars, Rande en Zuidloo.
Meer informatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Deventer kunt u ook terecht bij:
- Historische Vereniging Deventer
- Museum De Waag
- De Monumentenwacht Overijssel helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Overijssel
- Dijkoraad