Eindhoven

Gemeente Eindhoven
T. 14040
www.eindhoven.nl (external link)
Afdeling Monumentenzorg
Specialist Monumentenzorg
Trudy van Lokven
T 040 - 238 62 56
t.van.lokven@eindhoven.nl
Monumentenkaart
Eindhoven is een dynamische monumentenstad met ruim 550 monumenten en beschermde stadsgezichten en -dorpsgezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?

Beschermd Gezicht
Gemeente Eindhoven kent 5 beschermde gezichten:
Monumentenzorg Eindhoven
De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Eindhoven zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Samen met de hele stad zet de gemeente zich in voor een duurzamer Eindhoven. Op het energieloket van Eindhoven lees je alles over het verduurzamen van je woning, nog meer tips om energie te besparen en kun je vragen stellen aan energieadviseurs.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie onderhoud en restauratie
Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument? Dan komt u mogelijk aanmerking voor een subsidie op de onderhoudskosten voor het in stand houden van het monument.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Meer monumenteninformatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Eindhoven kunt u ook terecht bij:
- Het Erfgoedhuis (external link)
- De geschiedenis van Eindhoven (external link)
- Eindhoven in beeld (external link) het heden en verleden van Eindhoven
- Beschermd Dorpsgezicht Riel (external link)
- Het Witte Dorp (external link)
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (external link) organiseert informatieve bijeenkomsten en webinars voor de aan het RHCe deelnemende gemeenten en andere openbaar lichamen en voor erfgoedpartners als heemkundige verenigingen, musea en andere erfgoedinstellingen in de regio
- Het Architectuurcentrum Eindhoven (external link) organiseert namens de gemeente de Open Monumentendag Eindhoven (external link).
- Eindhoven Museum (external link)
- In het Prehistorisch dorp (external link) ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen
- Het Philips Museum (external link)
- DAF Museum (external link) is blijvende herinnering aan ondernemerschap in Eindhoven
- Metropoolregio Eindhoven (external link)
- Brabants Erfgoed (external link) wil de waarde van erfgoed zichtbaar maken en daardoor de betekenis van erfgoed voor de samenleving vergroten
- De Monumentenwacht Noord-Brabant (external link) helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Erfgoed Brabant (external link) is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant. En maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.
- Provincie Noord-Brabant (external link)
- Brabants Historisch Informatie Centrum (external link)