Harderwijk
Gemeente Harderwijk
Stadhuis (Stadswinkel)
Havendam 56, Harderwijk
T. 0341-411911
info@harderwijk.nl
www.harderwijk.nl
Monumenten Harderwijk
Harderwijk kent Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. De binnenstad is een Rijksbeschermd stadsgezicht. Wilt u weten of u in een gemeentelijke monumenten woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Harderwijk kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Harderwijk. In de 12de eeuw ontstond op de oevers van de Zuiderzee een handelsnederzetting met de naam 'Herderewich'. Als Hanzestad kwam Harderwijk in de late middeleeuwen tot grote bloei. Tot deze bloei heeft ook de lakennijverheid bijgedragen, evenals de centrumfunctie van de stad voor het noordwestelijk gedeelte van de Veluwe. Deze centrumfunctie werd in het begin van de 17de eeuw (1603) nog verstevigd door de verheffing van de oude Latijnse school tot Hogeschool.
Monumentenzorg Harderwijk
De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Harderwijk zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Het bezitten van of wonen in een monument brengt heel wat rechten en plichten met zich mee. Wilt u hier meer informatie over?
Monumentenschildje
Woont u in een gemeentelijk monument en heeft u pand nog geen eigen monumentenschildje? Dan kunt u dit aanvragen bij de gemeente.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Woont u in het beschermde stadsgezicht van Harderwijk? De regels voor het plaatsen van zonnepanelen in de Harderwijkse Binnenstad zijn verruimd. Hierover kunt u meer lezen in de Welstandsnota.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Subsidie wonen en monumenten
De gemeente Harderwijk stelt een subsidie wonen en monumenten beschikbaar voor onderhoud of restauratie van uw monument.
- De subsidie bedraagt voor onderhoud van gemeentelijke, rijksmonumenten bedraagt max 25% van de subsidiabele kosten, waarbij de subsidie maximaal € 6.800 per begrotingsjaar, per zelfstandig onderdeel van een monument.
- De subsidie bedraagt voor restauratie van gemeentelijke monumenten max 35% van de subsidiabele kosten, waarbij de subsidie maximaal € 28.000 per 10 jaar, per zelfstandig onderdeel van een monument bedraagt.
Voor de volledige weergave van de voorwaarden, eisen en voor de weigeringsgronden en maximale hoogte van deze subsidie verwijzen wij u naar de subsidieregeling. Bekijk de Nadere regels subsidie monumenten Harderwijk 2020.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Wilt u in of aan een gebouw of object met monumentenstatus wijzigingen aanbrengen? Dan heeft u een omgevingsvergunning voor monumenten nodig. De welstandscommissie bekijkt dan of er geen monumentale waarden verloren gaan en of het plan past in de omgeving. De vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. Op het Omgevingsloket kunt u ook eerst een vergunningscheck doen om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Harderwijk
De strategische ligging van Harderwijk aan de Zuiderzee zorgde in de 14de eeuw voor een enorme rijkdom. De stad was onderdeel van het Hanzeverbond, een samenwerkingsorganisatie van kooplieden uit Duitse steden rond de Oostzee. Tot de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 speelde ook de visserij een belangrijke rol in de stad. Het begin van de 16e eeuw was een roerige periode voor Harderwijk, met een grote stadsbrand en een pestuitbraak. In de 17de eeuw verbetert de situatie en heeft de stad van 1648 tot 1811 een gerenommeerde universiteit.
In de 19de eeuw staat Harderwijk bekend als "het gootgat van Europa", het Koloniaal Werfdepot voor het Oost-Indisch Leger (later Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). Van 1909 tot 1996 was Harderwijk garnizoensstad. De stad kende drie kazernes en een militair hospitaal.
Meer monumenteninformatie
Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Harderwijk kunt u ook terecht bij:
- Oudheidkundige vereniging Herderewich
- Harderwijkse Zaken
- Historisch Kenniscentrum Harderwijk
- Stadsmuseum Harderwijk
- Gelders Archief
- Streekarchivaat Noordwest-Veluwe
- Erfgoed Gelderland
- Collectie Gelderland
- Gelders Landschap en Kasteelen
- De Monumentenwacht Gelderland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Gelders Restauratie Centrum
- Provincie Gelderland