Heerlen
Gemeente Heerlen
Burg. van Grunsvenplein 145
gemeente@heerlen.nl
14045
www.heerlen.nl
Monumenten
De gemeente Heerlen kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Daarbij kent Heerlen 6 Beschermde Stadsgezichten.
Beschermde Stadsgezichten
In Heerlen zijn diverse cultuurhistorische structuren aanwezig. Dit zijn grotere aaneengesloten gebieden of groepen van plekken die een belangrijke bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit en de belevingswaarde van de stad. Het betreft veelal historische linten, mijnwerkerswijken en rijks- en gemeentelijke beschermde stadsgezichten.
Monumentenzorg Heerlen
De gemeente Heerlen zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Duurzaam monument
De gemeente Heerlen wil in 2040 energieneutraal zijn. De gemeente biedt hiervoor hulp bij het verlagen van uw energieverbruik of een subsidie, toeslag of regeling aanvragen.
De WoonWijzerWinkel Limburg, het energieloket van onze gemeente, heeft een handige online woonscan ontwikkeld. Hiermee krijgt u via enkele vragen over uw woning inzicht in maatregelen die u kunt nemen om uw huis verder te verduurzamen. En daarmee kunt u veel energie en dus kosten besparen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Klein gebouwd Erfgoed en gemeentelijk monument
Gemeente Heerlen stelt een subsidie beschikbaar voor onderhouds- of kleine restauratiewerkzaamheden aan gemeentelijke monumenten en klein gebouwd erfgoed. De subsidie bedraagt:
- De eigenaar van een gemeentelijk monument kan éénmaal in de twee jaar in aanmerking komen voor een subsidie van 50% tot een maximum van € 500,-- voor het opstellen van het inspectierapport van de bouwtechnische staat van een gemeentelijk monument.
- Indien dit op basis van artikel 8, 3e lid wordt gevraagd, kan de eigenaar van een gemeentelijk monument in aanmerking komen voor een subsidie van 50% tot een maximum van € 1.000, -- voor het opstellen van een bouwhistorisch onderzoek met rapportage van het gemeentelijk monument.
- De eigenaar van een gemeentelijk monument kan éénmaal in de twee jaar in aanmerking komen voor een subsidie van 50% voor instandhouding van bijzondere onderdelen. De subsidiabele kosten worden vastgesteld aan de hand van de "Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten".
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
-
Het Historisch Centrum Limburg, beheert de historische archieven en collecties van o.a. de gemeenten Heerlen.
-
Rijckheyt Centrum voor regionale geschiedenis.
-
Historisch Goud is het regionaal erfgoedbedrijf in Heerlen dat als doel heeft het ‘goud’ dat zij beheert in de vorm van archieven en documentaire collecties,museale collecties, een kasteel en een archeologische opgraving op aansprekende wijze met elkaar te verbinden, te presenteren en te exploiteren.
-
Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
-
Stichting Historische Kring Het land van Herle.
-
Heemkundevereniging Heerlen Stad.
-
De Monumentenwacht Limburg helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.