Heiloo

Heiloo, Landgoed Nijenburg - Martin de Lusenet
Heiloo, Landgoed Nijenburg
Credit
Wikimedia Commons - Martin de Lusenet
45
45
60

Gemeente Heiloo 
Bezoekadres: Raadhuisplein 1, 1851 JL Heiloo
Postadres: Postbus 1, 1850 AA Heiloo
www.heiloo.nl
14072
info@heiloo.nl

Heiloo is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente maakt deel uit van de BUCH werkorganisatie. Naast Heiloo zijn de buurtschappen Bollendorp, Kaandorp, Kapel, Oosterzij en Westerzij in de gemeente gelegen. In Heiloo komen cultuur, erfgoed en het goede leven samen.

Monumenten

De gemeente Heiloo kent rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?

GM Monument Heiloo - Jarkeld
Gemeentelijk monument te Heiloo
Wikimedia Commons - Jarkeld

Monumentenzorg Heiloo

De gemeente Heiloo zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Heiloo wil gebruik van duurzame energie stimuleren. Door samen te werken met inwoners, ondernemers en organisaties. Samen op weg naar een klimaatneutrale gemeente in 2040. Het Duurzaam Bouwloket biedt u onafhankelijk en gratis advies over duurzaam (ver)bouwen, zonnepanelen, zonneboilers en het besparen van energie. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit (ARK)

De Adviescommissie voor Ruimtelijke Kwaliteit Heiloo (voorheen Welstandscommissie) adviseert het college over de welstands- en monumentale aspecten van omgevingsvergunningen. 

Monumentencommissie

Voor het beoordelen van formele bouwplannen zijn de Welstandscommissie en de Monumentencommissie geïntegreerd. De Monumentencommissie adviseert zelfstandig over:

  • bouwplanvoorbereiding (bijvoorbeeld het ondersteunen van monumenteigenaren bij het maken van plannen),
  • ruimtelijke plannen en bestemmingsplannen,
  • herbestemmingen en voorlichtingsbeleid en
  • archeologie en cultuurhistorie in de breedste zin van het woord.

Voor informatie over de commissie kunt u contact opnemen met de secretaris mevrouw A. Beeksma via 088 - 9097525.

Heiloo, Huis Ypestein ca. 1720
Huis Ypestein in Heiloo rond ca. 1720
Beeldbank Noord-Hollands Archief Identificatienummer: 53-004526 K

Geschiedenis Heiloo

Heiloo ligt op een langgerekte zandrug, die circa 2000 jaar voor de jaartelling parallel aan de kustlijn is gevormd. Het prille dorp Heiloo ontstond rond het jaar 700 rond een klein kerkje, de voorganger van de Witte Kerk. 

Op de langgerekte, relatief smalle strandwal ontstond een noord-zuid gericht wegenpatroon. De lager gelegen, natte gronden ten westen en oosten van Heiloo werden tussen de 10de en de 12de eeuw ontgonnen. In de eeuwen daarna vestigden zich adellijke geslachten vooral op de overgangen tussen de hogere en de lagere gronden (Ter Coulster, Ypestein). De overgangen van hogere naar lagere gronden werden later ook benut door de veebedrijven met hun vaak karakteristieke stolpboerderijen.

In de 19e en 20e eeuw ontstonden de welbekende tuinderactiviteiten aan de zuidzijde van Heiloo.

Meer monumenten informatie

Monumenten in de gemeente Heiloo

Naar boven