Hillegom
Gemeente Hillegom
Afdeling Monumenten
T. 14 0252
c.bekker@hltsamen.nl
www.hillegom.nl
Monumentenlijst
Hillegom kent twee rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een beschermd dorpsgezicht. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd gezicht
Rond het Kerkplein is historisch Hillegom voelbaar. De kerk, het plein met de pomp, de monumentale huizen en bomen, de bankjes en het gemeen tehuis met park herinneren aan het oude dorp. Dit dorpsschoon is waardevol voor de identiteit van Hillegom. Daarom is dit gebied aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
Monumentenzorg Hillegom
De afdeling Monumentenzorg van de gemeente Hillegom zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. Daarnaast brengt de Erfgoedcommissie advies uit aan het college over alle zaken die van belang zijn voor de behartiging van de monumentenzorg. Wilt u iets bespreken met de erfgoedcommissie?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
De gemeente Hillegom heeft plannen in de maak over hoe zij dit wil aanpakken. Lees hier meer over de Transitievisie Warmte. De gemeente werkt samen met het Duurzaam Bouwloket. Hier kunt u ook terecht voor onafhankelijk en professioneel advies.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
VvE’s en duurzaamheid: woont u in een appartement binnen een VvE en wiltt u aan de slag met duurzaamheid? Het VvE Duurzaamheidsloket informeert u over de mogelijkheden voor subsidie en financiering.
Subsidie onroerendzaakbelasting
Hillegom biedt eigenaren van gemeentelijke woonhuismonumenten jaarlijks een subsidie ter hoogte van de onroerendzaakbelasting voor het monument. Om in aanmerking te komen voor de subsidie wordt gevraagd om lidmaatschap van de Monumentenwacht, een twee jaarlijkse inspectie van uw pand en dat het monument goed wordt onderhouden.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. De monumentencommissie bekijkt dan of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Monumentenschild
Hillegomse monumenten zijn te herkennen aan monumentenschildjes. De rijksmonumenten hebben de bekende bordjes. De gemeentelijke monumenten hebben schildjes met het gemeentelijke logo. De gemeente stelt deze laatste schildjes kosteloos beschikbaar.
Geschiedenis Hillegom
Hillegom is in de vroege middeleeuwen ontstaan rond de Maartenskerk, ook bekend als het Hof van Hillegom en de Houttuin. De nederzetting bezat al vóór 1120 een eigen kapel. De bewoners hielden zich aanvankelijk met akkerbouw en veeteelt bezig. In de 17e en 18e eeuw begon men groente, fruit en kruiden te verbouwen en voeren er dagelijks schuiten naar de markten in Leiden en Amsterdam. In deze tijd werden er ook in Hillegom mooie buitenplaatsen gesticht. Vanaf het midden van de 19e eeuw heeft de bloembollenteelt veel welvaart met zich meegebracht.
Meer monumenten informatie
Voor meer monumenten informatie over monumenten in Hillegom:
- Vrienden van Oud Hillegom zet zich in voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap. Daarnaast heeft de stichting oog voor de woonomgeving, monumenten en de beeldbepalende panden in en om Hillegom.
- in de Cultuurhistorische atlas Duin- en Bollenstreek worden de aanwezige cultuurhistorische gebieden en elementen beschreven die uniek zijn voor het karakter van deze streek.
- Bollenerfgoed; de Werkgroep Behoud en Herbestemming Bollenerfgoed zet zich al 25 jaar in voor de bollenschuren en ander waardevol erfgoed van de bloembollencultuur.
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland