Hoorn

Roode Steen in Hoorn
Roode Steen in Hoorn
Credit
Benno Ellerbroek
378
378
1
420

Gemeente Hoorn
Tel. 0229 252200
gemeente@hoorn.nl
www.hoorn.nl
afdeling Monumentenzorg / Erfgoed  
www.erfgoedhoorn.nl

De gemeente Hoorn is één van de grote monumentengemeenten van Nederland. Sinds 1979 behoren de dorpen Blokker en Zwaag ook tot de gemeente Hoorn. De rijke historie van Hoorn is terug te vinden in de vele monumenten en archeologische vindplaatsen. Het historische centrum is aangewezen als beschermd stadsgezicht en ook de dorpslinten van Blokker en Zwaag zijn van historisch belang.

Monumenten in Hoorn

Naast rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten telt de gemeente circa 1.100 beeldbepalende panden. Wilt u weten of u in een monument of monumentaal stadsgezichten woont?

West-fries museum_Foto Benno Ellerbroek.jpg
West-fries museum
Foto Benno Ellerbroek
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd stadsgezicht Hoorn

Hoorn heeft één van de oudste aangewezen rijksbeschermde stadsgezichten van ons land. In 1970 werd het oostelijk deel van de binnenstad van Hoorn door het Rijk aangewezen tot beschermd stadsgezicht. Het beschermde gebied omvat nu de hele historische binnenstad.

Monumentenzorg Hoorn

In 1976 werd de afdeling monumentenzorg van de gemeente Hoorn opgericht. In 2007 werd het Bureau Erfgoed opgericht dat bestaat uit de clusters Monumentenzorg en Archeologie. Deze gemeentelijke afdeling is het aanspreekpunt voor belanghebbenden en belangstellenden voor  vragen over monumentenzorg, cultuurhistorie en archeologie. Gaat u een monument verbouwen, restaureren, verduurzamen of slopen? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Hoorn helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Wanneer u een monument in de gemeente Hoorn wil verduurzamen door het toepassen van energiebesparende maatregels dan kunt u gebruik maken van verschillende subsidies of financieringen. Als u meer wilt weten over energiebesparende mogelijkheden voor uw monument dan kunt u terecht op de website van Puur Hoorn

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Munten

Subsidie onderhoud en restauratie

Bent u eigenaar van een monumenten of beeldbepalend pand of u overweegt er één te kopen dan komt u mogelijk aanmerking voor een subsidie voor renovatie- en restauratiewerkzaamheden en bijzonder onderhoud. Deze subsidie is van toepassing op gemeentelijke monumenten en kleine beeldbepalende elementen. Per aanvraag wordt de helft van de gemaakte kosten uitgekeerd met een maximum van €3.500. Wilt u meer informatie?

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Regentessekamer van het Sint Jozefhuis
Regentessekamer van het Sint Jozefhuis
Ingrid de Roode
Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Wij adviseren om in een vroeg stadium contact op te nemen met de afdeling monumenten of erfgoed binnen uw gemeente.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Historische kaart van Hoorn
Historische kaart van Hoorn ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis gemeente Hoorn

De lintdorpen Blokker en Zwaag zijn al in de 12e eeuw ontstaan langs de ontginning as van een moerassig gebied. De stad Hoorn ontstond in de 13e eeuw aan de Zuiderzee. De stad groeide uit tot een bloeiende havenstad. In de 17e eeuw werd één van de  kamers van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) in de stad gevestigd. De stad vergaarde hierdoor een enorm rijkdom en daar zijn de monumenten in de binnenstad nog steeds het toonbeeld van. In de 19e eeuw werden de eerste stadsuitbreidingen van Hoorn vlak buiten de singel gerealiseerd. De grote nieuwbouwgolf vond plaats in de tweede helft van de 20e eeuw toen Hoorn een groeikern werd.

Meer informatie

Voor meer informatie over monumenten in de gemeente Hoorn kunt u ook terecht bij:

Naar boven