Landgraaf
Gemeente Landgraaf
Burgerhoes
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf
www.landgraaf.nl
gemeente@landgraaf.nl
14045
Monumenten
De gemeente Landgraaf kent rijksmonumenten en drie beschermde gezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd gezicht
De gemeente Landgraaf telt een drietal beschermde stads- en dorpsgezichten:
- Rijksbeschermd gezicht Heerlen-Landgraaf - Leenhof-Schaesberg is een van rijkswege beschermd stads-/dorpsgezicht in Heerlen en Schaesberg. De woningen aan de Leenhofstraat in Heerlen zijn een deel van de in 1905-06 door de Oranje-Nassaumijnen gebouwde mijnwerkerskolonie (klemtoon op de laatste lettergreep) Leenhof I, en was bedoeld als huisvesting van mijnwerkers van de vlakbijgelegen mijn Oranje-Nassau II.
- Rijksbeschermd gezicht Landgraaf - Lauradorp is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Lauradorp is gebouwd buiten de dorpskern van Waubach, op enkele kilometers afstand van de mijnen Laura en Julia.
- Rijksbeschermd gezicht Rimburg is een van rijkswege beschermd dorpsgezicht. Het beschermde gebied bestaat uit de oude dorpskern van Rimburg.
Monumentenzorg Landgraaf
De gemeente Landgraaf zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Op de website van de gemeente Landgraaf kunt u alle initiatieven vanuit de gemeente vinden. De WoonWijzerWinkel is een initiatief van alle Parkstadgemeenten. Het is hét energieloket voor de inwoners van Parkstad en in het bijzonder voor Landgraaf.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten
De commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten (voorheen Welstandscommissie genoemd) is een onafhankelijke commissie die aan burgemeester en wethouders advies uitbrengt over welstandseisen. Ze adviseren over de vraag of het uiterlijk of de plaats van een bouwwerk of standplaats, waarvoor een vergunning is ingediend, in overeenstemming is met redelijke eisen van welstand zoals in de Woningwet bepaald.
Geschiedenis Landgraaf
De naam Landgraaf is ontleend aan 'de Landgraaf', een reusachtige ringwal die onder andere door onze gemeente loopt en die met de hem omringende grafheuvels en urnenvelden herinnert aan de bewoners in prehistorische tijden.
Rond het begin van onze jaartelling legden de Romeinen een weg aan van Tongeren, via Heerlen, naar Keulen: de Romeinse heerweg. In de buurt van de weg vestigden zich kolonisten in grote boerderijen.
In de middeleeuwen bleef het gebied bewoond en werd ontgonnen vanuit ee beekdalen.
In 1795 werd het hele gebied bij Frankrijk ingelijfd. Na de val van Napoleon kwamen deze gemeenten bij Nederland.
Tot het begin van de 20e eeuw was de regio zeer landelijk met veel kleine en enkele grote boerenbedrijven.
Meer monumenteninformatie
- Heemkundevereniging Landgraaf
- Gemeentearchief Landgraaf
- Rijckheyt Centrum voor regionale geschiedenis.
- HistorieLink Limburg.
- Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG)
- De Monumentenwacht Limburg helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.