Leiden

Rapenburg in Leiden Wikimedia commons - Roger Veringmeier
Rapenburg in Leiden
Credit
Wikimedia commons - Roger Veringmeier
1240
1240
2039

Gemeente Leiden
Erfgoed Leiden en Omstreken
Postbus 16113
2301 GC Leiden
T 071 - 516 5355
M info@erfgoedleiden.nl
www.erfgoedleiden.nl 

In de historische binnenstad van Leiden zijn veel monumenten te vinden. Het patroon van straten, singels en grachten heeft zijn oorsprong in de vroege Middeleeuwen. Aan het eind van de 15de eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Met ruim 2.800 monumenten is Leiden tegenwoordig de vierde monumentenstad van Nederland. De gemeente Leiden geeft ruim baan aan initiatieven die de historische cultuur van Leiden versterken. 

Erfgoed in kaart

Naast de rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten kent Leiden ook twee rijks beschermde stadsgezichten, karakteristieke panden en bouwhistorisch waardevolle panden. Alle monumenten in de gemeente Leiden zijn te vinden in het Erfgoedregister (external link). Wilt u zien of u in een monument of beschermd stadsgezicht woont? 

Daken van Leiden
Daken van Leiden
Vincent van den Hoven
De Burcht in Leiden  Wikimedia Commons - C Messier
De Burcht in Leiden
Wikimedia Commons - C Messier

De Burcht

De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande voorbeelden van een burcht in Nederland. Het bouwwerk bevindt zich midden in de stad, op de plek waar de twee armen van de Rijn samenvloeien. Het ronde bouwwerk bevindt zich op een motte, een kunstmatige heuvel, en kan worden betreden door een zandstenen poort. De burcht stamt vermoedelijk uit de 13de eeuw na Chr. Uit archeologisch onderzoek is gebleken dat er rond het jaar 1000 al activiteiten plaatsvonden. Zowel de heuvel (external link) als het bouwwerk (external link) er op zijn beschermde rijksmonumenten.

Monumentenzorg Leiden

Erfgoed Leiden en Omstreken is het regionaal kennis - en adviescentrum van de gemeente Leiden waar monumentenzorg, archeologie en het archief samenkomen. De monumentenadviseurs kijken graag mee naar mogelijkheden voor herbestemming en verduurzaming van uw monument. Daarnaast adviseren zij u over welke vergunningen nodig zijn en welke subsidies er beschikbaar zijn en welke procedures hiervoor gelden. 

Monumentenschildje

Woont u in een gemeentelijk monument dat nog geen monumentenschildje heeft? Dan kunt u er een aanvragen bij de gemeente. Dit kan via email: info@erfgoedleiden.nl of telefoonnummer: 071-5165355.

monumentenschildje
Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.

Leiden kent een grote dynamiek van kleine en grotere acties om de stad groener en gezonder te maken. De gemeente stimuleert energiebesparing vanuit de campagne GaGoed (external link) met advies, inspiratie en subsidies. Inwoners kunnen ook bij het Duurzaam Bouwloket terecht met vragen over verduurzaming.

Gaat u verduurzamen? Bekijk dan de richtlijnen (external link) voor het verduurzamen van monumenten in de gemeente Leiden. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Meer informatie over verduurzamen

Subsidie Winkelpuiherstel

De gemeente Leiden stelt een subsidie beschikbaar voor het herstel van historische winkelpuien in de binnenstad. Om in aanmerking te komen moet uw pand minimaal 50 jaar oud zijn en staan in het beschermd stadsgezicht Binnenstad of aan de Stationsweg. Het hoeft geen monument te zijn.

Winkel Leiden
Winkel Leiden
Vincent van den Hoven

Overige subsidiemogelijkheden

De gemeente Leiden heeft meerdere subsidieregelingen om monumenten en beeldbepalende panden in stand te houden en het historische stadsbeeld te stimuleren. 

Welke regeling past bij mij?

Met ā€˜Alle monumentenregelingen op een rijā€™ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning verleend

Omgevingsvergunning

Als u verbouw- of verduurzamingplannen heeft dan krijgt u te maken met bouwregelgeving. De hoofdregel is dat er in principe pas gebouwd mag worden als er een vergunning is verleend door de gemeente. Voor een monument of beeldbepalend pand wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. Om uw plannen te toetsen kunt u een vooroverleg aanvragen (external link) met de gemeente Leiden. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Historische kaart van Leiden ca. 1652 uit "Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden" door J. Blaeu
Historische kaart van Leiden ca. 1652 uit "Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis Leiden

De stad Leiden ontstond rond 860 als dijkdorp op de plek waar de de Oude en de Nieuwe Rijn samen komen. Aan het eind van de 15de eeuw was Leiden de grootste stad van het graafschap Holland. Dit was vooral te danken aan de internationale lakenindustrie. Leiden sloot zich in 1572 aan bij de Nederlandse opstand tegen de Spaanse overheersing. Hierdoor werd de stad bijna een jaar belegerd. Op 3 oktober 1574 vluchten de Spaanse troepen en werd Leiden ontzet. In 1575 krijgt de stad de eerste universiteit in de Noordelijke Nederlanden. Het verhaal gaat dat dit een beloning was voor het heldhaftig verzet van Leiden tijdens het Beleg. De Leidse universiteit ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste universiteiten van Europa. 

Meer monumenteninformatie

Voor meer informatie over monumenten in Leiden kunt u ook terecht bij:

Monumenten in de gemeente Leiden

Naar boven