Middelburg
Gemeente Middelburg
Kanaalweg 3
4337 PA Middelburg
Postbus 6000
4330 LA Middelburg
0118 - 675000
info@middelburg.nl
www.middelburg.nl
Monumenten in Middelburg
Middelburg kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beschermde stadsgezichten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Beschermd Gezicht
Gemeente Middelburg kent 2 beschermde gezichten:
-
Rijksbeschermd stadsgezicht Middelburg: Het beschermde stadsgezicht Middelburg omvat in grote lijnen de middeleeuwse binnenstad en de laat 16de-eeuwse uitleg daaromheen. Dit geheel wordt globaal omgrensd door de huidige buitenvestinggracht en het Kanaal door Walcheren.
-
Rijksbeschermd stadsgezicht Middelburg - Noordweg: Het beschermde gezicht Noordweg te Middelburg omvat de lineaire structuur van de Noordweg van Middelburg tot Sint Laurens en de achterliggende groenstrook aan weerszijden. De Noordweg is de oorspronkelijke uitvalsweg van Middelburg naar het noorden en een van de oudste uitvalswegen van de binnenstad.
Monumentenzorg Middelburg
De gemeente Middelburg zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer weten over het erfgoedbeleid?
Monumentenschildje
Zowel voor rijksmonumenten als voor gemeentelijke monumenten heeft de gemeente Middelburg een eigen monumentenschildje. Eigenaren van een gemeentelijke monumenten krijgen een monumentenschildje cadeau bij de aanwijzing van het pand tot monument. De rijksmonumentenschildjes zijn te koop. Wilt u een monumentenschildje kopen voor uw monument?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Middelburg helpt inwoners met vragen over verduurzaming.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Bent u eigenaar van een monument? En wilt u uw pand verbouwen, veranderen, restaureren of anders gebruiken? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Er wordt dan getoetst of er geen monumentale waarden verloren gaan.
Voor veel voorkomende kleine wijzigingen aan een monumentenpand heeft de gemeente Middelburg flitsvergunningen. Deze zijn eenvoudig en kosteloos.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Gratis omgevingsvergunning (sneltoets) voor zonnepanelen
Voor het plaatsen van zonnepanelen op monumenten en panden in de beschermde stadsgezichten is een omgevingsvergunning nodig. De gemeente heeft als doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn. Daarom heeft ze voor zonnepanelen op monumenten sneltoetscriteria ontwikkeld en rekent geen leges als het plan voor de zonnepanelen aan deze sneltoetscriteria voldoet. In dat geval wordt de vergunning doorgaans binnen 10 werkdagen verstrekt. Houd er rekening mee dat de omgevingsvergunning gepubliceerd wordt en dat eventueel belanghebbenden nog bezwaar kunnen maken. Als u begint voordat de vergunning onherroepelijk is, is dat voor uw eigen risico.
Geschiedenis Middelburg
De geschiedenis Middelburg gaat terug tot ongeveer de 9de eeuw, de tijd waarin de Vikingen op veroveringstochten door Europa trokken. In die tijd lag er op de plek van de huidige stad een ringwalburg waarvan de vorm heden ten dage nog duidelijk zichtbaar is in het stratenpatroon. In de 10e eeuw ontstond ten westen van de burg een agrarische nederzetting op een hoger gelegen gebied. Middelburg groeit uit tot een handelsnederzetting en krijgt in 1217 stadsrechten. Door de economische invloedssfeer van de Scheldedelta groeide de welvaart snel in Middelburg. Ten tijde van de VOC was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. Vanaf de 17de eeuw stagneert de economie echter door de concurrentie met Rotterdam en Amsterdam.
Meer monumenten informatie
- Heemkundige Kring Walcheren
- Erfgoed Zeeland
- Zeeuws Archief
- Zeeuwse Ankers
- De Monumentenwacht Zeeland helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provincie Zeeland