Midden-Drenthe
Gemeente Midden-Drenthe
Raadhuisplein 1
9411 NB in Beilen
Elzenlaan 10
9422 ES in Smilde
Postbus
Postbus 24
9410 AA in Beilen
www.middendrenthe.nl
gemeente@middendrenthe.nl
0593 - 539222
Monumenten
De gemeente Midden-Drenthe kent rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Wilt u weten of u in een monument woont?
Monumentenzorg Midden-Drenthe
De gemeente Midden-Drenthe zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid?
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Drents Monumentenfonds
Bent u eigenaar van een karakteristiek pand in Drenthe? Voor uw restauratie kunt u mogelijk een lening met lage rente aanvragen. Rijksmonumenten, provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden komen in aanmerking voor de Drentse Monumentenfonds-hypotheek. Voor karakteristiek bezit kunnen restauratiekosten (inclusief verduurzaming) en herbestemmingskosten gefinancierd en/of gesubsidieerd worden.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u in een monument woont kunt u niet zomaar een verbouwing of een wijziging doorvoeren. Uw pand is namelijk een beschermd monument. Onder beschermd monument vallen alle onderdelen van uw pand. Zowel binnenkant als buitenkant zijn beschermd. Wilt u aanpassingen doen en/of wijzigingen aanbrengen aan uw pand, dan moet daar een omgevingsvergunning voor worden aangevraagd. Ook voor het slopen van een monument moet er een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Behoud van het monument staat altijd voorop.
Als u verbouwplannen heeft voor uw monument dan is het mogelijk om van te voren advies in te winnen bij het balie omgevingsloket over de mogelijkheden. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met onze medewerker Monumenten van het team Omgeving en veiligheid via telefoonnummer 0593-539222.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Meer monumenteninformatie
- De Monumentenwacht Drenthe helpt monumenteneigenaren bij het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Het Drents Archief bewaart informatie en maakt die toegankelijk voor een breed publiek en vormt zo het geheugen van Drenthe.
- Terug in Drenthe neemt je mee in de historie van de oerprovincie van Nederland.