Oudewater

Gemeente Oudewater
Waardsedijk 219
3421NE Oudewater
Postadres
Postbus 100
3420DC Oudewater
www.oudewater.nl (external link)
stadskantoor@oudewater.nl
T 140348
Monumenten
De gemeente Oudewater kent ca. 160 rijksmonumenten en ca. 140 gemeentelijke monumenten. Bovendien is het centrum van Oudewater aangemerkt als een rijks beschermd stadgezichtā. Wilt u weten of u in een monument of waardevol gebied woont?

Beschermd Gezicht
De gemeente Oudewater kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Oudewater. De stad ligt aan de monding van de Linschoten in de Hollandse IJssel. De oorspronkelijke stratenstructuur en parcellering van de historische binnenstad is goed bewaard gebleven.
Nieuwsbrief cultuurhistorie van Oudewater en Woerden Open configuratie-instellingen

Monumentenzorg Oudewater
De gemeente Oudewater zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over dit erfgoedbeleid? Bekijk dan de erfgoedagenda 2023-2030.
Erfgoedagenda 2023 - 2030
Brochure Cultureel Erfgoed gemeente Oudewater
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Oudewater zet zich in om grootschalig duurzame elektriciteit op te wekken. Dat kan bijvoorbeeld via windmolens of zonnevelden.
Beleid
Gemeente Oudewater hanteert specifiek beleid voor het plaatsen van warmtepompen bij monumenten en binnen beschermde stads- of dorpsgezichten. Ook zijn er specifieke richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van zonnepanelen bij monumenten en binnen beschermde stads- of dorpsgezichten. De beleidsdocumenten kunt u op deze pagina vinden.
Welstandsnota Oudewater (external link)
Handleiding Welstandsnota Oudewater
Duurzaamheidsadvies
en specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding (external link) aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Richtlijnen voor zonnepanelen
Richtlijnen voor warmtepompen
Funderingsloket Groene Hart
De gemeenten Alphen aan den Rijn, Gouda, Woerden, Oudewater, Bodegraven-Reeuwijk en het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek hebben zich verenigd in het Funderingsloket Groene Hart. Als inwoner kunt u hier meldingen maken van funderingsschade aan uw huis of informatie opvragen. Een funderingsspecialist zal uw melding en vragen op afstand beantwoorden.
Welke regeling past bij mij?
Met āAlle monumentenregelingen op een rijā biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u uw monument wilt verbouwen, restaureren of verduurzamen is dat altijd maatwerk. Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. De adviescommissie voor Omgevingskwaliteit & Erfgoed voor Oudewater wordt gevormd door MooiSticht (external link).
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart (external link).
Geschiedenis gemeente Oudewater
De huidige gemeente Oudewater is ontstaan door samenvoeging met de gemeente Hoenkoop (1970) en delen van Willeskop van Snelrewaard (1989). Oudewater kent een oude geschiedenis, die mogelijk teruggaat naar de achtste eeuw. Toen ontstond een kleine nederzetting op het schiereilandje tussen de Hollandsche IJssel en āhet oude waterā, de oude loop van de rivier de Lange Linschoten. Oudewater viel onder het Sticht, het gebied van de bisschop van Utrecht. Rond 1265 verleende bisschop Hendrik van Vianden Oudewater stadsrechten.
Meer monumenteninformatie
- Geschiedkundige Vereniging Oudewater (external link)
- Stichts-Hollandse Historische Vereniging (external link) - SHHV
- Stichting Hugo Kotestein (external link)
- Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (external link)
- De Monumentenwacht Utrecht (external link) is helpt monumenteneigenaren met het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Landschap Utrecht (external link)
- Provincie Utrecht (external link)
- Canon van regio Utrecht (external link)
- Museum De Heksenwaag Oudewater (external link)
- Touwmuseum (external link)
- Ervaar Oudewater (external link)