Rijswijk
Gemeente Rijswijk
Bezoekadres: Bogaardplein 15, 2284 DP Rijswijk
Postadres: Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk
www.rijswijk.nl
14070
Monumenten
Rijswijk maakt onderscheid tussen twee typen monumenten: rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten.
Monumentenzorg Rijswijk
De gemeente Rijswijk zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag.
Welstands- en monumentencommissie
De Welstands- en monumentencommissie adviseert de gemeente over bebouwing, bouwplannen en plannen voor reclame en kunst in de openbare ruimte. Hierbij kijkt de commissie bijvoorbeeld naar ontwerpen van nieuwbouw, gebruikt materiaal, en aanpassingen aan gevels. De commissie oordeelt ook of een gebouw goed past in de omgeving waarin het gebouwd wordt. De commissie adviseert de gemeente daarnaast over of een gebouw een monumentenstatus moet krijgen. Bij een verbouwing aan een monument verbouwd wordt, bewaakt de commissie het historische karakter van het gebouw.
Voor contact met de Welstands- en Monumentencommissie kunt u zich wenden tot secretaris ir. Jelke D. Fokkinga, e-mailadres jfokking@rijswijk.nl.
Duurzaam monument
Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. De gemeente Rijswijk wil minder CO2 uitstoten. Om dit doel te halen, moeten woningen zo veel mogelijk gebruikmaken van duurzame energie en zo veel mogelijk energie besparen. Dat kan bijvoorbeeld door meer zonne-energie te gebruiken of over te stappen op ledlampen.
Duurzaamheidsadvies
Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden.
- Het Restauratiefonds biedt een vergoeding aan voor een deel van de kosten van een duurzaamheidsadvies voor uw monument.
- Heeft u een rijksmonument? Mogelijk kunt u dan deelnemen aan het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten.
Welke regeling past bij mij?
Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties.
Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?
Financiering
Gaat u aan de slag met uw monument?
Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.
Omgevingsvergunning
Als u een monument wilt verbouwen, herstellen of aanpassen dan heeft u daar meestal een vergunning voor nodig. Dit is een omgevingsvergunning voor een monument. Er wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan.
Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.
Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.
Geschiedenis Rijswijk
De geschiedenis van de gemeente Rijswijk gaat terug tot ver in de prehistorie. Er zijn sporen van bewoning gevonden die dateren uit 3500 voor Christus (Nieuwe Steentijd). Vanaf het begin van de jaartelling maakte Rijswijk deel uit van het Romeinse rijk. Het dorp Rijswijk ontstond rond de twaalfde eeuw, toen de klei- en veengronden vanaf de huidige Van Vredenburchweg (één van de oudste strandwallen van Nederland) werden ontgonnen. De laaggelegen gebiedsdelen tussen en achter de duinenrijen waren zeer geschikt voor weidegrond of akkerbouw. In deze gebieden ontstond een hoge concentratie aan kastelen en buitenplaatsen met bijbehorende landerijen en gebouwen. Rondom de Oude Kerk groeide het dorp Rijswijk, als centrum van voorzieningen, verder uit.
Meer monumenten informatie
-
Historische Vereniging Rijswijk zet zich in voor behoud van het cultureel erfgoed in de gemeente Rijswijk
-
in het Stadsarchief Delft is ook het archief van de gemeente Rijswijk te vinden
- De Monumentenwacht Zuid-Holland is onderdeel van Erfgoedhuis Zuid-Holland en helpt erfgoedinstellingen, gemeenten, vrijwilligers, scholen en burgers die zich inzetten voor het behouden, benutten en beleven van erfgoed. Monumenteneigenaren kunnen bij hen terecht voor het periodieke onderhoud van hun pand. Zij voeren inspecties, geven praktische tips en adviezen en voeren klein (nood)herstel uit.
- Provinciaal archief Zuid-Holland
- Provincie Zuid-Holland
- Geschiedenis van Zuid-Holland