Schiedam

Monumenten langs de gracht in Schiedam - Vincent van den Hoven
Monumenten langs de gracht in Schiedam
Credit
Vincent van den Hoven
236
236
306

Gemeente Schiedam
www.schiedam.nl

Schiedam is een echte oudhollandse stad met een prachtig bewaard gebleven historisch stadshart. De stad is vooral bekend dankzij de jeneverindustrie. De vijf hoogste klassieke molens van de wereld, monumentale pakhuizen, branderijen en karakteristieke havens laten de jeneverhistorie herleven. Maar Schiedam biedt nog veel meer. Schitterende kerken, het stadhuis, tal van woningen en gebouwen van de architect Piet Sanders en het fraai gerestaureerd Sint Jacobsgasthuis waar het Stedelijk Museum Schiedam in is gevestigd.

Monumentenlijst Schiedam

Een groot deel van het centrum van de stad is formeel aangewezen als beschermd stadsgezicht. Schiedam heeft naast de rijksmonumenten ruim 200 objecten als gemeentelijk monument aangewezen. Dit betreft met name die panden die van lokaal belang zijn en ondersteunend voor de geschiedenis van Schiedam. Wilt u weten of u in een monument woont?

Molen Schiedam - Vincent van den Hoven
Molen in Schiedam
Vincent van den Hoven
Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

De binnenstad van Schiedam is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Bij een beschermd stadsgezicht gaat het om het totaalbeeld dat gevormd wordt door de gebouwen, straten, pleinen, havens, bruggen en bomen. Bepalend en kenmerkend voor de ruimtelijke structuur van de Schiedamse binnenstad zijn de sterk gebogen benedenloop van de Schie en de ongeveer halverwege haaks daarop staande Dam. De verdere ruimtelijke opbouw wordt voornamelijk bepaald door de oude dijken langs de Schie, de situering van het voormalige kerkelijke gebied rond de Grote Kerk en door de vestinggrachten en buitenhavens, die het geheel omsluiten. Een bijzonder element wordt gevormd door de Plantage, die als een van de eerste stadsvillaparken in Nederland kan gelden.

Monumentenzorg Schiedam

De medewerkers van de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Schiedam komen graag in contact met eigenaren van de beschermde monumenten in de stad. Het bezitten van of wonen in een monument brengt bepaalde rechten en plichten met zich mee en de monumentenadviseurs willen u daar graag over informeren en met u meedenken. 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Regionaal Energieloket Schiedam helpt inwoners met vragen over verduurzaming. 

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Afbeelding
Toolbox

Het Schiedams Monumentenfonds

​Bent u eigenaar van een gemeentelijk monument in Schiedam? Dan kunt u de Schiedamse Monumentenfonds-hypotheek aanvragen voor het restaureren en verduurzamen van uw monument.

Maassteden Monumentenfonds

Als eigenaar van een monument of beeldbepalend of karakteristiek pand in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen of Maassluis kunt u een Maassteden Monumentenfonds-hypotheek aanvragen, voor restaureren, verduurzamen of herbestemmen. Het Maassteden Monumentenfonds is een samenwerking tussen Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en het Nationaal Restauratiefonds met als doel maatschappelijk relevante monumentale panden te behouden.

Het Maassteden Monumentenfonds is met name bedoeld om herbestemmingsprojecten mogelijk te maken, waardoor de panden behouden blijven voor de gemeenschap en een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Hierbij is het uitgangspunt dat de (uiteindelijke) gebruikersfunctie niet hoofdzakelijk bewoning is, tenzij het project een grote meerwaarde heeft voor het maatschappelijke belang.

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Doe wel doe niet lijst

Omgevingsvergunning

Wilt u in of aan een gebouw of object met monumentenstatus wijzigingen aanbrengen? Dan heeft u een omgevingsvergunning voor monumenten nodig. De commissie voor Welstand en Monumenten beoordeeld dan of er voldoende rekening wordt gehouden met de monumentale waarden van het pand en of het plan past in de omgeving. De vergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket. Op het Omgevingsloket kunt u ook eerst een vergunningscheck doen om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft.

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Schiedam 1649 Blaeu
Historische kaart van Schiedam ca. 1649 uit "Stedenboeken van de Nederlanden" door J. Blaeu

Geschiedenis Schiedam

Rond 1230 werd naast de monding van de rivier de Schie een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1275 krijgt Schiedam stadsrechten. In de 18de en 19de  eeuw staat de stad vooral bekend om de Schiedamse jeneverstokerijen. De drank werd over de hele wereld geëxporteerd en zorgde voor een bloeiperiode. Het stadsbeeld herinnert nog steeds aan dit verleden met de vijf overgebleven molens, de grote hoeveelheid karakteristieke branderijen en de weelderige woningen van de distillateurs uit die periode. De kolengestookte branderijen zorgde ook voor een flinke roetontwikkeling wat zich afzette tegen de aanwezige bebouwing. Dit gaf de stad haar bijnaam Zwart Nazareth

Meer monumenteninformatie

Monumenten in de gemeente Schiedam

Naar boven