Sluis

Oostburg Sint-Eligiuskerk te Oostburg (Sluis) - Marc Ryckaert
Oostburg Sint-Eligiuskerk te Oostburg (Sluis)
Credit
Wikimedia Commons - Marc Ryckaert
222
222

Gemeente Sluis
Nieuwstraat 22
4501 BD Oostburg
www.gemeentesluis.nl
140117
 

Sluis is een gemeente in het westen van Zeeuws-Vlaanderen, in de Nederlandse provincie Zeeland. De gemeente Sluis telt vijftien officiële kernen en een groot aantal buurtschappen. De hoofdplaats is Oostburg. Sluis is een van de dunst bevolkte Nederlandse gemeenten. Sluis is een vestingstad en de vestingwallen en de oude stadspoorten zijn nog steeds te bewonderen.

Monumenten in Sluis

De gemeente Sluis kent rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en een beschermd gezicht. Wilt u weten of u in een monument woont? 

Voormalig gemeentehuis Hoofdplaat
Voormalig gemeentehuis Hoofdplaat
Wikimedia Commons - LimoWreck

Gemeentelijke monumenten in Gemeente Sluis

Afbeelding
Stadsaanzicht

Beschermd Gezicht

Gemeente Sluist kent 1 beschermd gezicht: Rijksbeschermd stadsgezicht Sint Anna ter Muiden. De nederzetting Mude aan de linkeroever van het Zwin wordt voor de eerste vermeld in verband met de inval van een Engelse vloot in 1213. In deze voorhaven van Brugge ontwikkelde zich een levendige handel die vanaf de 13de eeuw tot bloei kwam. 

Monumentenzorg Sluis

De gemeente Sluis zet zich in om het erfgoed van de gemeente op duurzame wijze te behouden voor de toekomst. De adviseurs stellen beleid op met betrekking tot monumenten en erfgoed in de gemeente en vormen het bevoegd gezag. Wilt u meer informatie over het erfgoedbeleid in de gemeente Sluis ? 

Afbeelding
Opvallen

Duurzaam monument

Nederland heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent onder andere dat huizen en andere gebouwen duurzaam verwarmd moeten worden. Het Duurzaam Bouwloket Sluis helpt inwoners met vragen over verduurzaming.

Duurzaamheidsadvies

Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat uw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. 

Welke regeling past bij mij?

Met ‘Alle monumentenregelingen op een rij’ biedt het Restauratiefonds een overzicht van de mogelijkheden voor uw monument met gunstige financieringen, subsidies en overige vergoedingsacties. 

Wilt u weten voor welke regelingen u in aanmerking komt?

Afbeelding
Munten

Financiering

Gaat u aan de slag met uw monument?

Het Restauratiefonds kan u wellicht helpen aan een passende financiering om uw monument te onderhouden, restaureren, verduurzamen en/of herbestemmen.

Afbeelding
Vergunning

Omgevingsvergunning

Als u een wijziging aanbrengt aan een monument of karakteristiek pand dan wordt getoetst of er geen historisch waardevolle elementen verloren gaan. 

Wilt u weten welke regels en beleid gelden voor uw monument? Bekijk de documenten van alle overheden zoals de omgevingsvisie van de provincie of het omgevingsplan van uw gemeente via Regels op de kaart.

Een vergunning aanvragen, melding doen of checken of u een vergunning nodig heeft kan via het Omgevingsloket.

Geschiedenis Sluis

Sluis is vermoedelijk omstreeks 1260 gesticht door de Vlaamse graaf Jan I van Namen en had van oorsprong de naam Lamminsvliet. In 1324 kreeg Sluis echter zijn huidige naam. De stad heeft haar ontstaan te danken aan het verzanden van het Zwin. Hierdoor werd de rechtstreekse verbinding van de belangrijke handelsstad Brugge met de zee geblokkeerd en werd Sluis de belangrijkste voorhaven van Brugge. In 1290 kreeg het dorp al stadsrechten en door haar strategische ligging werd de stad in 1382 een vestingstad.

Meer monumenten informatie

Naar boven